Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Četvrti dan manifestacije Dani Srpske u Srbiji
El. pošta Štampa PDF
14.09.2016.god.
Četvrti dan manifestacije Dani Srpske u Srbiji

Četvrtog dana manifestacije Dani Srpske u Srbiji, u utorak, 13. septembra, program se odvijao Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Žitištu i Pančevu.

Privredni forum na temu - Mogućnosti i način saradnje Područne privredne komore Banjaluka i Regionalne privredne komore Požarevac

U Požarevcu je održan privredni forum na temu „Mogućnosti i način saradnje Područne privredne komore Banjaluka i Regionalne privredne komore Požarevac.“ U radu foruma učestvovali su i privrednici iz Republike Srpske, predvođeni predsjednikom Privredne komore Banjaluke Goranom Račićem. Razmjena spoljno trgovinske saradnje, pokrivenost uvoza i izvoza, te pronalaženje partnera između kompanija i privrednika bile su glavne smjernice sastanka. Forum je organizovala Regionalna privredna komora Požarevac, a privrednici su razgovarali o uspostavljanju saradnje, ali i podizanju postojeće na viši nivo.

Potpredsjednica komore u Požarevcu, Milica Mitković u uvodnoj riječi podsjetila je privrednike iz Banjaluke na privredne subjekte, koji rade još iz vremena zajedničke države, ali i danas imaju zapaženo mjesto na tržištu Srpske, a predstavila je i nove koji tek treba da osvoje to tržište. Nakon toga skup je pozdravio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Direktor Prestavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je privreda jako važana za sve nas i da je zbog toga Prestavništvo ove godine uvrstilo privredni forum u program manifestacje Dani Srpske u Srbiji. Cicović je istakao da Predstavništvo stoji na usluzi svim privrednicima zainteresovanim za uspostavljanje saradnje i predložio da se u narednom periodu organizuje ovakav jedan forum u Republici Srpskoj na kojem bi privrednici iz Srbije imali priliku da razgovaraju sa resornim ministrima. Prisutnima se obratio i Goran Račić, direktor Privredne komore Banjaluke, koji je rekao da očekuje uspostavljanje saradnje sa trgovačkim centrima, proizvođačima namještaja i metalne industrije u Požarevcu.
Zatim su uslijedili direktni razgovori prisutnih privrednika.

Predstavništvo R. Srpske u Srbiji darovalo Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu pet stotina knjiga

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji darovalo je Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu pet stotina knjiga, sa 21 naslovom iz oblasti politike, književnosti, nauke, sporta i građevinarstva. Radi se o knjigama u izdanju Predstavništva i izdavača iz Republike Srpske Donaciju su uručili direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

„Želimo da predstavimo Republiku Srpsku, ali i šta Predstavništvo radi tokom cijele godine. Ovom manifestacijom predstavljamo i kulturu i umjetnost, našu nauku i prosvjetu. Glavni cilj je da damo doprinos podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije“, naglasio je direktor Predstavništva.

Cicović je izrazio očekivanje da se kontakt Požarevca i Banjaluke neće zaustaviti na ovome, i da će Predstavništvo promovisati Požarevac u Republici Srpskoj kako bi se uspostavila ekonomska saradnja, a potom i zajednički rad na očuvanju kulture, nauke, vjere, jezika i pisma.

„Ovo je samo početak lepe saradnje našeg grada i Republike Srpske i Banja Luke“, dodao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

U okviru manifestacije u prepunom Centru za kulturu požarevačka publika uživala je predstavi „Poslednja Pesma“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Republike Srpske. „Veče je bilo genijalno, sala prepuna, glumci odlični, a domaćini predivni,“ prenio je svoje utiske izvršni producent predstave Vladimir Kordanović.

U Beogradu i Novom Sadu je završena višednevna promocija Turističke organizacije Republike Srpske u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji

U Beogradu i Novom Sadu je završena višednevna promocija Turističke organizacije Republike Srpske u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji. Promocije turizma u Beogradu i Novom Sadu privukle su veliko interesovanje građana i medija. Najveće interesovanje građani su pokazali za Banjaluku, Prijedor, nacionalne parkove Kozaru i Sutjesku, rafting na Vrbasu i Tari, za banje Vrućicu, Slatinu, Laktaši i Vilinu vlas, a posebna pažnja posvećena je promociji novootvorene banje Kulaši. Veliku pažnju privuklo je Trebinje, putevi duhovnosti i putevi vina, etno selo Stanišići i Višegrad, kao najbrže rastuća turistička destinacija u Republici Srpskoj. Uspješno je protekla promocija proizvoda Pađeni iz Bileće, kao i lavanda, smilje i proizvodi ljekovitog bilja iz Ljubinja. Veoma uspješno je prezentovana gastronomska ponuda. Poseban trud uložen je u promociju Jahorine. Akcenat je stavljen na predstojeću zimsku sezonu, a promovisano je i otvaranje novih staza na Kozari i noćno skijanje. Predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske razgovarali su sa mnoštvom stranih turista, a posebno izdvajaju Engleze i Ruse. Englezi, koji dolaze kruzerima i vođe tih grupa pokazali su veliko interesovanje za Republiku Srpsku. Rusi su tradicionalno zainteresovani za prirodu, vode, rijeke i city break ture u Republici Srpskoj.

Naučna konferencija „Položaj i perspektive odnosa Srbije i Srpske u 21. vijeku“ posvećena analizi jačanja saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske

U beogradskom Medija centru je održana naučna konferencija „Položaj i perspektive odnosa Srbije i Srpske u 21. vijeku“ posvećena analizi jačanja saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske i predlogu sveobuhvatne strategije odnosa Banjaluke i Beograda u narednom periodu. Učesnici konferencije saglasili su se o neophodnosti institucionalnog i vaninstitucionalnog povezivanja Republike Srpske i Srbije, jačanju ekonomske saradnje, strateškog povezivanja na svim nivoima, pravno-političke, vojno-bezbijednosne, ekonomske i kulturno-prosvjetne saradnje.

Izlagači su ukazali na delikatan geopolitički položaj Republike Srpske, proces nametanja unitarizacije BiH, protivpravnu reviziju Dejtonskog sporazuma i brojne bezbijednosne izazove sa kojima se suočavaju Srbija i Srpska.

Posebno je naglašena neophodnost podrške Republike Srbije u afirmaciji geopolitičkog subjektiviteta Republike Srpske i procesu odbrane njenih dejtonskih nadležnosti. Kao konkretne mjere produbljivanja saradnje državnih organa Srpske i Srbije predloženo je aktivno povezivanje pravosudnih organa u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Banjaluke i Beograda i stvaranje zajedničkih tijela u okviru ministarstava za pravosuđe kako bi se obezbijedila pravna podrška Srbima optuženim pred Haškim tribunalom.

Izlagači su ponudili niz konkretnih mjera za usklađivanje školstva, nacionalnih praznika, popularne kulture, sprov ođenje zajedničkih projekata i manifestacija. Poseban akcenat stavljen je na izgradnju zajedničkog medijskog informativnog centra Srpske i Srbije i stvaranju svijesti o nedjeljivosti i važnosti zajedništva.

Muzej R. Srpske predstavio se projekcijom raritetnog filma „Putovanje Vrbaskom banovinom“ i izložbom starih slika „Banjaluka u doba Vrbaske banovine“ u Etnografskom muzeju u Beogradu

Muzej Republike Srpske predstavio se projekcijom raritetnog filma „Putovanje Vrbaskom banovinom“ i izložbom starih slika „Banjaluka u doba Vrbaske banovine“. Projekcija filma, koji je 1937. godine snimio Spiridon Spiro Bocarić, prvi upravnik Muzeja Vrbaske banovine, održana je u Etnografskom muzeju u Beogradu. O filmu je govorio viši kustos istoričar Muzeja RS Janko Vračar. Uz projekciju filma postavljena je i izložba starih fotografija autora Ljiljane Korać, kojom je Muzej RS pokazao najznačajnije objekte izgrađene u doba banovanja Svetislava Tise Milosavljevića, prvog bana Vrbaske banovine. Muzej Vrbaske banovine, danas Muzej RS, osnovan je 1930. godine nalogom Kralja Aleksandra Karađorđevića.

Bioskop Akademija 28 - Milan Knežević i Dalibor Josipović autorski tim dokumentarnog filma

U Akademiji 28 beogradska publika imala je priliku da vidi projekciju dokumentarnog filma Milana Kneževića i Dalibora Josipovića "Ljubi brata", priču o stradanju srpskih ratnih zarobljenika koji su pali u ruke muslimanima tokom borbi za Ozren. Milan Knežević i Dalibor Josipović su autorski tim koji je snimio osam dokumentarnih filmova koji se bave stradanjem srpskog naroda u posljednjem ratu. Među njima je i film "Ljubi brata", koji sadrži potresne scene i svjedočenja preživjelih zarobljenih boraca Vojske Republike Srpske u kampu mudžahedina na Vozući.

Borislav Maksimović, saradnik Predstavništva R. Srpske u Srbiji poklonio je 500 knjiga izdavača iz R. Srpske, Biblioteci u Žitištu

U Žitištu je izvedena monodrama „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ koja opisuje kratak životopis jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka. Ova monodrama je i pouzdan istorijski podsjetnik jer ju je napisao vrstan poznavalac istorije i poznati srpski književnik Milovan Vitezović, a lik Janka Katića ubjedljivo tumači glumac Aleksandar Dunić u autentičnom kostimu srpskih vojvoda. Monodrama je izvedena u sali iznad Biblioteke "Branko Radičević" u utorak u 18 časova. Pored kulturnog programa biblioteka u Žitištu dobila je na poklon od Predstavništva Republike Srpske u Srbiji 500 knjiga izdavača iz Republike Srpske. Delegaciju Predstavništva primili su predstavnicii lokalne samouprave.

U Domu za lica sa oštećenim vidom “Zbrinjavanje” u Pančevu

U Domu za lica sa oštećenim vidom “Zbrinjavanje” u Pančevu Specijalna biblioteka za slijepe iz Banjaluke predstavila je multimedijalni performans “Tajanstva i zbilje” i monodramu “U znaku bijelog štapa” Borke Tadić, kao i svoj rad i izdanja. U prostorijama kluba Doma za lica sa oštećenim vidom “Zbrinjavanje” program je otvorio direktor Ustanove Milorad Simonović, u prisustvu većeg broja gostiju, među kojima su bili i član Gradskog vijeća Milenko Čučković, koji je takođe pozdravio prisutne, organizatore, kao i goste. Ovom prilikom, takođe, je ispred Javne ustanove “Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske” iz Banjaluke, Jovica Radanović, uručio kolegama iz Pančeva poklon od pet brajevih i pet audio knjiga. Cio događaj je pratila Televizija Pančevo. Korisnici usluga ove Ustanove – Doma za lica sa oštećenim vidom “Zbrinjavanje” primjetno su bili oduševljeni predstavljanjem programa i posebno zahvalni Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji što su se uopšte sjetili Doma “Zbrinjavanje”, kao i korisnika njegovih usluga.

 U dvorani Kulturnog centra u Pančevu, DIS teatar iz Banjaluke izveo je komediju „Grmečlija“

U prepunoj dvorani Kulturnog centra u Pančevu, DIS teatar iz Banjaluke izveo je komediju „Grmečlija“. Predstava je rađena po tekstovima Branka Ćopića, Srećka Marčete i motivima narodnih običaja, u adaptaciji i režiji Novice Bogdanovića. Igrali su Rade Vulin, koji je pobrao velike simpatije i gromoglasne aplauze pančevačke publike, kao i Ognjen Bogdanović i Tanja Đurđekanović.

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji, koja se ove godine po četvrti put održava u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, trajaće do petka, 16. septembra.

Program manifestacije za naredne dane možete pogledati OVDJE

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2621
Broj pregleda članka : 3429148
Imamo 62 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

16.05.2019.god.
Počinje „Balkanski skok prijateljstva 2019“
Opširnije...
 
07.05.2019.god.
Donacija knjiga iz Republike Srpske i predstavljanje izabranih djela Duška M. Petrovića u biblioteci u Loznici
Opširnije...

Prethodni događaji

18.05.2019.god.
Svečano otvoren „Balkanski skok prijateljstva 2019“
Opširnije...
 
09.05.2019.god.
Donirane knjige biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici
Opširnije...
Преузмите Билтен