Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Srpska na Karađorđevačkim prelima
El. pošta Štampa PDF
18.01.2017.god.
Srpska na Karađorđevačkim prelima

Večeras su u okviru 19. Karađorđevačkih prela u Domu Kulture u Banatskom Karađorđevu nastupili umjetnici iz Srpske, DIS teatar iz Banjaluke i književnici iz Istočnog Sarajeva – Željko Pržulj, Goran Vračar i Nedeljko Zelenović.

Tokom književne večeri koja je počela u 18 sati, publika je imala priliku da upozna savremene pisce iz Republike Srpske koji su predstavili svoje nove knjige i čitali prozu i poeziju.Kroz stihove i tekstove Željka Pržulja, Gorana Vračara i Nedeljka Zelenovića predstavljen je dio savremenog književnog stvaralaštva Republike Srpske sa područja Istočnog Sarajeva.

Predstava "Grmečlije" u Banatskom Karađorđevu

Predstava "Grmečlije", rađena po tekstovima Branka Ćopića i Srećka Marčete, u adaptaciji i režiji Novice Bogdanovića, počela je u 20 sati. U predstavi Dis tetatra iz Banja Luke nastupili su: Srećko Marčeta,Tanja Đurđekanović, Jelena Marković, Svetozar Babić, donoseći jedinstvenu priču o zavičaju, ljudskoj toplini i životnim nedoumicama, predstavljenu kroz likove dobroćudnih stanovnika sa područja planine Grmeč u Republici Srpskoj .

Tradicionalna manifestacija "Karađorđevačka prela" se održava od 10. do 27. januara u Banatskom Karađorđevu uz brojne nastupe folklornih grupa, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, tribine, stručna predavanja i druge aktivnosti. Banatsko Karađorđevo je nastalo 1920. godine i osnovali su ga veterani srpske vojske iz Prvog svjetskog rata, pretežno solunski dobrovoljci porijeklom iz Like, Banije , Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na poziv organizatora, koji su željeli da ojačaju veza sa zavičajem i razmjenu kulturnih sadržaja, učešće umjetnika iz Srpske podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2486
Broj pregleda članka : 2955125
Imamo 53 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

17.12.2018.god.
Festival rusko-srpskog zanatstva u galeriji „Progres“
Opširnije...
 
13.12.2018.god.
Svečano uručenje književne nagrade Izvor u petak u Udruženju književnika Srbije
Opširnije...

Prethodni događaji

18.12.2018.god.
Otvoren Festival rusko-srpskog zanatstva
Opširnije...
 
16.12.2018.god.
U Beogradu promovisan novogodišnji program „Banja Luka te zove”
Opširnije...
Преузмите Билтен