Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Srpska na Karađorđevačkim prelima
El. pošta Štampa PDF
18.01.2017.god.
Srpska na Karađorđevačkim prelima

Večeras su u okviru 19. Karađorđevačkih prela u Domu Kulture u Banatskom Karađorđevu nastupili umjetnici iz Srpske, DIS teatar iz Banjaluke i književnici iz Istočnog Sarajeva – Željko Pržulj, Goran Vračar i Nedeljko Zelenović.

Tokom književne večeri koja je počela u 18 sati, publika je imala priliku da upozna savremene pisce iz Republike Srpske koji su predstavili svoje nove knjige i čitali prozu i poeziju.Kroz stihove i tekstove Željka Pržulja, Gorana Vračara i Nedeljka Zelenovića predstavljen je dio savremenog književnog stvaralaštva Republike Srpske sa područja Istočnog Sarajeva.

Predstava "Grmečlije" u Banatskom Karađorđevu

Predstava "Grmečlije", rađena po tekstovima Branka Ćopića i Srećka Marčete, u adaptaciji i režiji Novice Bogdanovića, počela je u 20 sati. U predstavi Dis tetatra iz Banja Luke nastupili su: Srećko Marčeta,Tanja Đurđekanović, Jelena Marković, Svetozar Babić, donoseći jedinstvenu priču o zavičaju, ljudskoj toplini i životnim nedoumicama, predstavljenu kroz likove dobroćudnih stanovnika sa područja planine Grmeč u Republici Srpskoj .

Tradicionalna manifestacija "Karađorđevačka prela" se održava od 10. do 27. januara u Banatskom Karađorđevu uz brojne nastupe folklornih grupa, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe, tribine, stručna predavanja i druge aktivnosti. Banatsko Karađorđevo je nastalo 1920. godine i osnovali su ga veterani srpske vojske iz Prvog svjetskog rata, pretežno solunski dobrovoljci porijeklom iz Like, Banije , Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na poziv organizatora, koji su željeli da ojačaju veza sa zavičajem i razmjenu kulturnih sadržaja, učešće umjetnika iz Srpske podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2438
Broj pregleda članka : 2769674
Imamo 79 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

16.10.2018. god.
Jubilarni, deseti nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
Opširnije...
 
21.09.2018.god.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

23.09.2018.god.
Stevandić: Ne dozvoliti da oni koji su zatrovali odnose u Srpskoj prenesu razdor u Srbiju
Opširnije...
 
09.09.2018.god.
Ministar Klokić juče u Subotici zvanično zatvorio manifestaciju Dani Republike Srpske u Srbiji 2018.
Opširnije...
Преузмите Билтен