Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Istorija nas uči da se sačuvamo i imamo budućnost
El. pošta Štampa PDF
02.11.2017.god.
Istorija nas uči da se sačuvamo i imamo budućnost

U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda danas su na konferenciji za novinare povodom odluke kompanije BDO da komplete knjiga Radoslava Gaćinovića „Nasilje nad Srbima u dvadesetom vijeku“ daruje svim javnim bibliotekama u Srbiji (180) i Republici Srpskoj (50), govorili: ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, upravnik Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov i darodavac, direktor BDO Milovan Popović.

Konferencija za medije povodom donacije kompleta knjiga  - Nasilje nad Srbima u XX veku

Ministar Vukosavljević je rekao da je riječ o izvanrednom potezu ove kompanije, jer to svjedoči o tome da „postoji svest o zajedničkom kulturnom prostoru, koji treba unapređivati na svaki mogući način“.

- Ako Srbija, odnosno srpski narod ima kulturni prostor i izvan granica Srbije, naravno da i na teritoriji Srbije postoje delovi kulturnih prostora drugih naroda i država – rekao je ministar Vukosavljević naglasivši da se „politički prostor jednog naroda prostire do granica te države, ali da kulturni prostor ne poštuje političke granice“.

Navodeći da to važi i za druge narode, ne samo za srpski, ministar Vukosavljević je naglasio:

- Srpski kulturni prostor se prostire i van granica teritorije Srbije i njega, kao i kulturni prostor drugih naroda, čine prostori na kojim su narodi tokom svog istorijskog trajanja ostavili nesumnjive tragove, materijalne i nematerijalne. Mi poštujemo taj princip i insistiramo na tome da je Republika Srpska, pored svih svojih atributa, i deo srpskog kulturnog prostora.

Govoreći o kompletu knjiga Radoslava Gaćinovića koji će obogatiti fond javnih biblioteka u Srbiji i Srpskoj, Ministar Vukosavljević je naglasio:

- Reč je o veoma temeljnoj analizi zločina, naučno utemeljenoj, praktično genocida nad srpskim narodom, od Berlinskog kongresa do kraja Drugog svetskog rata.

Zahvalivši se kompaniji BDO na sjajnom daru, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović im je čestitao jubilej, 25 godina rada, i rekao da je to primjer koji bi trebalo da postakne i druge ljude dobre volje da, pored uspejha u oblasti finansija i biznisa, budu i društveno i nacionalno odgovorni, te da rade i na očuvanju identiteta, jezika i tradicije srpskog naroda.

Cicović je ocijenio da kompleti knjiga „Nasilje nad Srbija u dvadesetom vijeku“ imaju posebnu vrijednost i da Srbi autoru, Radoslavu Gaćinoviću, duguju „zahvalnost za veliki trud na utvrđivanju istine o stradanju srpskog naroda.

- Mi se nismo do sada na najbolji način odužili srpskim žrtvama. One još nisu ni popisane sve. Ova knjiga potvrđuje istorijske činjenice i doprinosi opredjeljenju vlada Srbije i Srpske da intenzivno radimo na uspostavljanju kulture sjećanja. Naše dvije vlade su i u prethodnom periodu zajedno organizovale sve skupove posvećene našim žrtvama i našem stradanju – rekao je Cicović.

Direktorka Biblioteke grada je rekla da su javne biblioteke najjača i najjbolje organizovana kulturna mreža i da svaka opština mora da ima svoju biblioteku, te da nabavka knjiga mora biti u fokusu svake kulturne politike.

Direktor preduzeća za reviziju i konsalting BDO Milovan Popović je rekao da odabir tog djela i te teme govori o toj kući i da, kao revizorska firma, smatraju da poreska politika nije povoljna za zadužbinarstvo i donacije, ali da su oni voljni da Ministarstvu finansija i Ministarstvu kulture „doniraju znanje kako da se ta oblast afirmiše“.

Popović je rekao da se kompanija, odlučivši se za donaciju, rukovodila uvjerenjem da nas istorija uči svemu, pa i budućnosti, ali i porukom koju je Srbima ostavila velika pjesnikinja Desanka Maksimović: da vole sve ljude, ali najviše svoju domovinu i da čitaju istoriju.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2680
Broj pregleda članka : 3594413
Imamo 87 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

09.07.2019.god.
Sutra u Matici srpskoj svečano uručenje priznanja „Bela golubica“
Opširnije...
 
03.07.2019.god.
Počinje Dvanaesta međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu
Opširnije...

Prethodni događaji

10.07.2019.god.
Priznanje „Bela golubica“ Matiji Bećkoviću i Žan Кristofu Bisonu
Opširnije...
 
04.07.2019.god.
Otvorena Dvanaesta međunarodna umjetnička kolonija u Кrčedinu
Opširnije...
Преузмите Билтен