Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Predsjednik Dodik dobitnik Velike godišnje povelje
El. pošta Štampa PDF
27.12.2017.god.
Predsjednik Dodik dobitnik Velike godišnje povelje

Velika godišnja povelja Matice iseljenika i Srba u regionu sinoć je na svečanoj ceremoniji u prostorijama Matice u Beogradu dodijeljena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za ukupan doprinos očuvanju Republike i unapređenju odnosa Srpske i Srbije.

Predsjednik Matice iseljenika i Srba Miodrag Jakšić, uručuje Veliku godišnju povelju direktoru Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađenu Cicoviću, u ime predsjednika R. Srpske Milorada Dodika

U obrazloženju odluke navodi se da je Dodik učinio mnogo na značajnom poslu, očuvanju i njegovanju svesrpskog jedinstva, odbrani srpskog jezika i pisma, narodne tradicije i običaja i sve važnijeg uspostavljanja i održavanja čvrstih veza sa Srbima prijateljskim narodima i državama.

Nagradu je u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika primio direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, koji je prenio pozdrave predsjednika Srpske i njegovo lično izvinjenje što zbog neplaniranih obaveza nije u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji.

"Prenosim vam poruku predsjednika Dodika , da je ovo priznanje za njega samo podstrek da još više radi na onom što je radio do sad, na očuvanju Republike Srpske, na izgradnji njenih institucija, jedinstvu srpskog naroda, jačanju odnosa Srpske i Srbije i na zajedničkom radu i jačanju saradnje sa srpskom dijasporom", naveo je Cicović.

Prema njegovim riječima, predsjednik Dodik je poručio da će nastaviti da radi i na očuvanju srpskog jezika i ćirilice, srpske kulture i tradicije, pravoslavne vjere i Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Matice Miodrag Jakšić izrazio je zadovoljstvo što je ova najznačajnija nagrada - Velika godišnja povelja dodijeljena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Njegovo delo je zaista značajno, veliko i ohrabruje sve nas u Srbiji i našu braću u Republici Srpskoj i na taj način želimo da skromno, ovim priznanjem zahvalimo za ono što čini da međusobne veze budu što čvršće, jače i bolje", rekao je Jakšić.

Na sinošnjoj ceremoniji povelje su dodijeljene i srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba za predan rad na stipendiranju srpske djece u Hrvatskoj i beogradskom "Sava centru" koji je u svom prostoru omogućio predstavljanje više od 100 programa Srba iz dijaspore.

Matica je sinoć dodijelila i književnu nagradu "Rastko Petrović" za životno djelo srpskom piscu Krinki Vidaković Petrov, koja živi i stvara u SAD.

Nagrada "Rastko Petrović" za najbolje prozno djelo u 2017. godini dodijeljena je Radmili Mihajlović, koja stvara u Rimu, za "Kulturu pamćenja tršćanskih Srba", dok je istoimena nagrada za najbolje djelo poezije pripala dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara (Rumunija) i Petar Milošević iz Budimpešte (Mađarska) za zajedničku zbirku poezije „Sa srpskog limba“.

Izvor: SRNA

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3017
Broj pregleda članka : 5224015
Imamo 252 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.09.2020.god.
Ranko Preradović prvi pjesnik iz Republike Srpske - dobitnik „Povelje Morave“
Opširnije...
 
12.09.2020.god.
Obilježavanje dana stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2020.god.
Svečano uručene ovogodišnje Povelje Morave
Opširnije...
 
17.09.2020.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milana Ljepojevića „Naoružavanje istinom“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму