Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Književno veče pjesnika iz Srpske u selu solunskih dobrovoljaca
El. pošta Štampa PDF
12.01.2018.god.
Književno veče pjesnika iz Srpske u selu solunskih dobrovoljaca

Sinoć je u sali Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo, u okviru manifestacije „Karađorđevačka prela“, održano književno veče pjesnika iz Republike Srpske. Svoje stvaralaštvo predstavili su Duško M. Petrović, Slobodan Jović i Branimir Kršić.

U sali Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo, u okviru manifestacije - Karađorđevačka prela, održano književno veče pjesnika iz R. Srpske

Ispred domaćina goste je pozdravila Vesna Ćuk, direktorka Biblioteke „Branko Radičević“ iz Žitišta, izrazivši dobrodošlicu pjesnicima iz Srpske i zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa umjetnicima i institucijama iz Republike Srpske.

Prisutnima se obratio Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske, koji se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i uspješnoj saradnji sa umjetnicima iz Srpske. „Nadamo se da će ovo prerasti u tradicionalno druženje i učešće umjetnika iz Republike Srpske, s obzirom na brojne ljude ovdje koji su porijeklom preko Drine kako ni oni ne bi zaboravili svoj zavičaj i dešavanja u njemu, i kako bi ovoj domaćoj zajednici mogli da pokažu ko su i šta su i kakvu kulturu donose, " istakao je Maksimović.

Duško M. Petrović, lirik i satirik, nagrađivan i zabranjivan, objavljivao je u svim značajnijim časopisima i listovima srpskog jezika, a nešto lirike i satire mu je objavljeno i na poljskom, njemačkom, makedonskom, bugarskom, ruskom, bjeloruskom, slovenačkom, francuskom, engleskom i rumunskom jeziku. Objavio je osamnaest knjiga: četiri knjige lirike, po jednu knjigu lirsko-satiričnih i refleksivno-polemičkih zapisa, i dvanaest knjiga satire. Oda koja hoda, Brod plovi, miševi beže, Slikovnica za odrasle i Šampanjac u tetrapaku su neke od knjiga koje je objavio od 1971. godine. Pisao je i za pozorište, radio i televiziju. Zastupljen u osamnaest antologija lirike i satire, od čega su dvije na ruskom i jedna na njemačkom jeziku. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, među kojima su i nagrada Uneska za satiričnu poeziju mladih, Kočićeva nagrada i nagrada „Dimitrije Davidović“.

Vesna Ćuk, direktorka Biblioteke - Branko Radičević iz Žitišta, Branimir Kršić - pjesnik, Duško M. Petrović, pjesnik - lirik i satirik i Slobodan Jović, pjesnik

Slobodan Jović je rođen u Tuzli, diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, a magistrirao na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Po profesiji je učitelj. Objavljivao je u časopisima i listovima „Nova zora“, „Književni list“, „ Povelja“, „Trag“ i drugdje. Objavio je pjesničke knjige O očovječenju i Prostor molitve. Živi i radi u Tobutu, opština Lopare, na Majevici u Republici Srpskoj. Urednik je časopisa za kulturu i književnost „Bokatin Dijak“.

Branimir Kršić je rođen u Sisku, a trenutno živi u opštini Kotor Varoš. Diplomirao je srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci 2006. godine. Do sada je objavio četiri zbirke poezije: Obične pjesme (2009), Čertoreznik (2012), Razgovor sa Stevanom (2012) i Govorne mane (2016). Kršićeve Obične pjesme nagrađene su knjiženim priznanjima „Stražilovo“ i „Čučkova knjiga“.

„Karađorđevačka prela“ se već dvadeset godina održavaju u opštini Žitište u organizaciji Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo i Udruženja građana „Karađorđevačka prela“, uz brojne kulturne i privredne sadržaje kojima mještani njeguju kulturnu tradiciju i veze sa zavičajem. Banatsko Karađorđevo je izgrađeno kao potpuno novo naselje nakon Prvog svjetskog rata od strane solunskih dobrovoljaca i njihovih porodica, porijeklom iz Like, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojima je dodijeljena zemlja u znak zahvalnosti za učešće u odbrani Srbije. U saradnji sa opštinom Žitište, Predstavništvo Republike Srpske već treću godinu pomaže dolazak naših stvaralaca na ovu manifestaciju.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2669
Broj pregleda članka : 3528616
Imamo 104 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.06.2019.god.
Republika Srpska na 9. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme
Opširnije...
 
21.06.2019.god.
Manifestacija „Кrajiške pjesme, igre i običaji – Busije 2019“
Opširnije...

Prethodni događaji

23.06.2019.god.
U naselju Busije održana jubilarna, deseta manifestacija „Krajiške pjesme, igre i običaji – Busije 2019“
Opširnije...
 
22.06.2019.god.
Prijem za najbolje srednjoškolce
Opširnije...
Преузмите Билтен