Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Dani sjećanja“ – potpisan Sporazum o saradnji
El. pošta Štampa PDF
11.04.2018.god.
„Dani sjećanja“ – potpisan Sporazum o saradnji

Na današnjoj konferenciji za medije u Dečjem kulturnom centru Beograd direktor DKCB-a Dragan Marić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji dvije institucije povodom manifestacije „Dani sjećanja“, koja će se održati od 17. do 19. aprila u Republici Srpskoj.

Na konferenciji za medije povodom manifestacije Dani sjećanja učestvovali su direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, direktor DKCB Dragan Marić i pomoćnik direktora za programsku djelatnost Leontina Vukomanović

Potpisivanju sporazuma, kojim je dogovoreno učešće hora Dječijeg kulturnog centra Beograd na memorijalnog akademiji „Svako dijete nebo na zemlji“ 17. aprila u Banjaluci, ali i saradnja dvije institucije na budućim događajima, prisustvovali su i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, pomoćnica direktora za programsku djelatnost Leontina Vukomanović.

Kojić je poslije potpisivanja sporazuma rekao da će drugi po redu „Dani sjećanja“, ove godine biti posvećeni stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, a po prvi put će se održati u saradnji sa zvaničnim institucijama vlasti Srbije.

Kojić je istakao da je samo u Drugom svjetskom ratu prema jednom popisu bilo više od 19.000 stradale srpske djece.

On je naveo da je u posljednjem ratu, prema zvaničnim podacima i popisu Republičkog centra ubijeno 477 srpske djece, ranjeno 400, a raznim oblicima torture bilo izloženo blizu 500 djece, dok je 16 djece bilo izloženo seksualnom nasilju.

„Ta stradala djeca zaslužuju da memorijalnom akademijom radimo na očuvanju sjećanja, jer je kultura pamćenja veoma bitna. Ko ne razumije svoju prošlost, sigurno je da ne razumije ni sadašnjost, a posebno ima problema u kreiranju budućnosti“, rekao je Kojić.

On je istakao da glavna poruka manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jeste poruka života – „djeca su naš život“.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić i direktor DKCB Dragan Marić potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji dvije institucije

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da ništa „ne može biti strašnije od stradanja djece, ubijanja i silovanja djece, pa do onoga što se može nazvati zlostavljanjem naše djece“.

„U Predstavništvu intenzivno radimo na realizaciji zaključaka dvije vlade kad je u pitanju kultura sjećanja, jer što se kvalitetnije budemo sjećali prošlosti budućnost će nam biti svjetlija. Sve ovo radimo zbog budućnosti, da nam se stvari koje su nam se desile ne ponavljaju“, rekao je Cicović.

Naveo je da će centralni događaj biti memorijalna akademija 17. aprila u Banjaluci, a prigodne manifestacije će tokom tri dana biti organizovane na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović govorio je o programu ovogodišnje manifestacije

Na Kozari i u Prebilovcima biće održan istorijski čas, u Bijeljini predavanje ratnog hirurga Miodraga Lazića, koji je za vrijeme rata dobrovoljno radio kao hirurg u Istočnom Sarajevu, u Zvorniku projekcija filma „Spomenko na vječnoj straži“, a 19. aprila akademija u Istočnom Sarajevu, kao završni događaj „Dana sjećanja“.

Centralnu memorijalnu akademiju u Banjaluci će zajedno sa odraslima voditi i djeca, a osim hora Dječijeg kulturnog centra Beograd, nastupiće i hor „Izvornik“ iz Zvornika i hor Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Banjaluke.

Pomoćnik direktora za programsku djelatnost Dečjeg kulturnog centra Leontina Vukomanović najavila je da će ovaj beogradski hor nastupiti sa Lenom Stamenković, solistom hora „Čarolija“ i predstavnicom Srbije na Dječjoj Evroviziji.

Manifestacija „Dani sjećanja“ koju, kao svojevrstan pomen srpskim žrtvama u 20. vijeku s posebnim osvrtom na protekli rat u BiH, organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2984
Broj pregleda članka : 4843251
Imamo 90 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...
 
16.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму