Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Balkanski skok prijateljstva 2018“
El. pošta Štampa PDF
20.05.2018.god.
Održan „Balkanski skok prijateljstva 2018“

U petak, 18. maja, na sportskom aerodromu „Lisičji jarak“ kod Beograda svečano je otvorena padobranska manifestacija „Balkanski skok prijateljstva 2018“.

Na sportskom aerodromu Lisičji jarak kod Beograda otvorena međunarodna manifestacija Balkanski skok prijateljstva 2018

Otvaranju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ilija Todorov, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Savo Iriškić, Njegovo preosveštenstvo vladika pakračko-slavonski gospodin Jovan, predsjednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović i brojni gosti.

Manifestacija je okupila više od stotinu padobranaca iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Mađarske, Grčke, Francuske, Belgije, Njemačke, Švedske, Rusije, Izraela, Australije i Republike Srpske.

Otvarajući manifestaciju, državni sekretar Peruničić poželio je učesnicima bezbjedno i lijepo takmičenje i izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno velikog broja učesnika.

Pukovnik Iriškić rekao je da je srećan što od osnivanja manifestacije Vojska Srbije učestvuje u njenoj organizaciji.

„Ministarstvo odbrane u poslednje vreme ponovo oživljava svesrdnu saradnju sa udruženjima koja imaju mesto i ulogu u sistemu odbrane i daju značajan doprinos odbrani zemlje“, istakao je pukovnik Iriškić.

Prisutne su pozdravili i predsjednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović i sveštenik Mijajlo Backović iz Crne Gore.

Manifestacija koju organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade Arhistratig i Vazduhoplovni savez Srbije okupila je više od stotinu padobranaca

Ove godine na „Balkanskom skoku prijateljstva“ skakali su padobranci iz Republike Srpske Stefan Paunović, Dalibor Dizdar i Nemanja Banjac, članovi Aero kluba „Prijedor“.

U subotu, 19. maja, na aerodromu „Batajnica“ u sklopu manifestacije skočio je padobranom i Alekandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, sa tandem-partnerom, iz aviona antonov AN-2 sa 3.000 metara, a u toku dana sastao se i sa predstavnicima veteranskih udruženja.

Ministar Vulin je istakao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvijek voditi računa o svim našim veteranima i borcima, i zbog toga je dobra saradnja sa veteranskim udruženjima jedan od prioriteta.

„Svi ovi ljudi su se borili za svoju zemlju, branili su je, i naravno da treba da očekuju i dobiju zahvalnost svoje zemlje i svoje vojske za sve što su uradili,“ poručio je ministar Vulin.

Organizator manifestacije pukovnik u penziji Nenad Kuzmanović rekao je da podrška Ministarstva odbrane i Vojske Srbije izuzetno znači u organizaciji jedne ovakve manifestacije.

„Dobili smo dva leta avionom 'antonov' AN-26, juče smo skakali s visine od 5.500 metara, danas s 5.800, što je posebno zadovoljstvo i na radost svih nas. Lično bih zahvalio ministru Vulinu, koji je danas izveo treći skok“, izjavio je Kuzmanović.

Završnog dana manifestacije, u nedjelju, 20. maja, na aerodromu „Lisičji jarak“ skokove je izvelo 40 padobranaca iz deset zemalja regiona i Evrope. Svi skokovi dobro pripremljeni, a rezultat su besprijekorni skokovi bez ijednog povrijeđenog.

Miodrag Kastratović, generalni sekretar Padobranskog kluba vetarani 63. padobranske brigade „Arhistratig“, izjavio je da je ova manifestacija oličenje ljubavi prema padobranstvu, kao i 63. padobranskoj brigadi njenih bivših pripadnika iz nekada zajedničke države, koji su došli iz država regiona da nastave druženje sa starim prijateljima i u penzionerskim danima izvode skokove i uživaju u padobranskim čarolijama.

Naglasio je da su posebno dobrodošli padobranci iz Republike Srpske, tim prije što se do prije neku godinu dio ove manifestacije održavao i u Banjaluci.

„Balkanski skok prijateljstva 2018“ okončan zajedničkom večerom, na kojoj su uručena priznanja i diplome učesnicima.

Manifestaciju su organizovali Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i padobranskih klubova „Feniks“ i „Delta“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2983
Broj pregleda članka : 4813875
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...
 
16.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму