Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Održan Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2018“
El. pošta Štampa PDF
27.05.2018.god.
Održan Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2018“

U drevnom fruškogorskom manastiru Krušedol u subotu, 26. maja, održan je 12. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2018“, manifestacija posvećena sjećanju na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije „Bljesak“ i sve Srbe žrtve ratova u 20. vijeku.

Održan 12. Krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor Krušedolska zvona 2018

Manifestaciju je otvorio i blagoslovio episkop sremski Vasilije, koji je poželio da se srpski narod konačno sabere i nikad više ne razdvaja.

„Vrijeme je da više ne budemo stranci i strani jedni drugima, preko jedne rijeke, preko jedne planine, ili neke urvine. Da nismo više strani jedni drugima, nego da budemo jedno biće od Australije, Novog Zelanda, do Vankuvera i svih drugih mjesta na svijetu gdje danas živi srpski narod“, rekao je vladika Vasilije.

Vladika je poželio srpskom narodu jedinstvo u Duhu svetome i u blagoslovu i poretku Svetog Save.

„Neka srpski narod živi u poretku Svetog Save i svetosavskog poimanja vjere i ljubavi, što nas održava do dana današnjeg i, vjerujem, do vječnosti“, rekao je vladika Vasilije i istakao da je manastir u Krušedolu već 500 godina mjesto sabranja srpskog naroda.

Episkop Vasilije je prethodno u manstirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice služio liturgiju i parastos, uz sasluženje sveštenstva Eparhije sremske.

Manifestaciju Krušedolska zvona 2018 otvorio je i blagoslovio episkop sremski Vasilije

Tradicionalnu „Krušedolsku besjedu“ govorio je Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, koji je kao „prvi zadatak“ srpskom narodu u budućnosti istakao borbu za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka radi odbrane i eventualnih ratova.

„Jedan od prvih zadataka koje srpski narod ima u budućnosti je da natjeramo naše političare da shvate kako je povratak obaveznog služenja vojnog roka jedan od prioriteta naše države. Srbija nije ni Novi Zeland, ni Portugalija, ni Norveška, već je zemlja koja se nalazi u centru svih ključnih dešavanja, na razmeđi civilizacije i sukoba velikih sila. Zato joj je obavezno služenje vojnog roka, kao sredstva odbrane, prioritet svih prioriteta“, rekao je Đurković.

On je podsjetio da je pod pritiskom velikih sila prije sedam godina u Srbiji ukinuto služenje obaveznog vojnog roka.

O značaju svesrpskog sabora u manastiru Krušedol govorio je i predsjednik Zavičajnog udruženja Slavonaca iz Inđije Veljko Vukelić.

Saboru su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske Milan Ljepojević, predsjednik DNS-a Marko Pavić, Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kao i poslanicii Skupštine Srbije, te predstavnici državnih institucija.

Veliki broj visokih zvanica prisustvovao je svesrpskom saboru Krušedolska zvona 2018

U kulturno-umjetničkom programu Sabora nastupile su izvorne grupe i pojedinci, kao svojevrsni čuvari duha i narodnog stvaralaštva. Nastupilo je i više KUD-ova koja čuvaju i njeguju običaje, folklor i tradiciju zavičaja.

U programu je učestvovalo i više izvornih pjevačkih grupa i kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske.

Kulturno-umjetnički program Sabora

Na ovogodišnjem saboru, osim izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH, kao i njihovih prijatelja iz Srbije, bili su i sunarodnici iz zemalja u regionu, kao i iz dijaspore.

Svesrpski sabor „Krušedolska zvona“ organizovala je Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske i Udruženje Slavonaca iz Inđije.

Finansijski, tehnički i organizaciono, i ove godine, Sabor je podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Manastir Krušedol je zadužbina porodice Branković, posljednjih srpskih despota u Sremu, a sagrađen je između 1509. i 1514. godine.

Izvor: Srna/RTRS

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3017
Broj pregleda članka : 5224034
Imamo 203 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.09.2020.god.
Ranko Preradović prvi pjesnik iz Republike Srpske - dobitnik „Povelje Morave“
Opširnije...
 
12.09.2020.god.
Obilježavanje dana stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2020.god.
Svečano uručene ovogodišnje Povelje Morave
Opširnije...
 
17.09.2020.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milana Ljepojevića „Naoružavanje istinom“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму