Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Predstavljene knjige „Epitaf za Bosnu“ i „Kome to smetaju 'mali Rusi'?“
El. pošta Štampa PDF
02.06.2018.god.
Predstavljene knjige „Epitaf za Bosnu“ i „Kome to smetaju 'mali Rusi'?“

U Beogradu su predstavljene knjige „Epitaf za Bosnu“ Dževada Galijaševića i „Kome to smetaju 'mali Rusi'?“ Predraga Ćeranića, koje govore o dešavanjima u BiH, stalnim pritiscima na Republiku Srpsku, ali i na Srbiju i Rusiju.

Galijaševićevo djelo, kako je rečeno na promociji, govori o ružnom licu Bosne, tamnoj i skrivenoj strani identiteta male zemlje i muslimana vidljivoj na svjetskoj pozornici terorizma i ekstremizma.

Ćeranićeva knjiga predstavlja analitičku studiju o geopolitičkim procesima i posljedicama koje ti procesi izazivaju na prostoru na kome su sukobljavanja kroz vjekove bila najdramatičnija.

Dejan Mastilović, direktor IK Filip Višnjić, Dževad Galijašević, politički komentator i analitičar, prof. dr Milimir Mučibabić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Beograd, Aleksandar Pavić, analitičar i prof. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosti u Banjaluci na promociji

Galijašević je objasnio da naslov njegov djela potiče od starovizantijskog, grčkog naziva epitafios – kratko slovo koje se piše na spomeniku pokojniku.

Prema njegovim riječima, to je pogrebno slovo za vrstu razumjevanja svoje države od Sarajeva a u kojoj vam je dozvoljeno da organizujete terorističke grupe i organizacije i da ne sudite zločincima jer ih prihvatate kao svoje.

„Ta filozofija koja je u Sarajevu postala dio sistema uništava posljednji trag BiH. Kada pogledaju preko plota u Banjaluku vide da je to država i da taj entitet brine o svom obrazovanju, penzijama i svemu drugom a sve vrijeme je izložen velikom pritisku geopolitičkih sila“, rekao je on.

Galijašević smatra da je meta radikalnog islamizma Republika Srpska, odnosno „jedini neosvojeni politički prostor i za NATO i za radikalni islamizam i za Aliju Izetbegovića“.

„To je jedni politički prostor koji je imao duboki osjećaj državnosti i zaštite za građane, odnosno ono što se zove država“, rekao je on.

On je i na praktičnom primjeru objasnio razliku između sarajevskih i vlasti u Banjaluci.

„Bosanski muslimani vole džamiju, obnovili su hiljade džamija i napravili hiljadu novih, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je pravio zgradu vlade u Banjaluci u kojoj su institucije Srpske“, naglasio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Dodik je asvaltirao puteve, napravio nekoliko novih bolnica i sve ono drugo što je u funkciji države i građana, dok je u Sarajevu federalna Vlada podstanar.

Ćeranić je naveo da tekstovi u obje knjige, nažalost, ne gube na aktuelnosti.

On je ocijenio da Vlada Republike Srpke mora biti u stalnom zasedanju, nema godišnjih odmora za ministre, te da mora da postoji tim koji dnevno reaguje na sve neistine i manipulacije koje druga strana neprekidno emituje.

Ćeranić je podsjetio da je i ranije ukazivao na opasnosti koje prijete Srpskoj, među koja su i „obojene revolucije“.

„Ovo što se dešava u Banjaluci i ovi protesti tokom kojih se zloupotrebljava smrt jednog mladića su recept prepisan iz Skoplja (prilikom promjene vlasti)“, smatra Ćeranić.

On je naveo da je „taj metod danas na sceni u Srpskoj gde je prisutna ekipa iz Skoplja“, koja, kako je rekao, koristi i društvene mreže i cilja ranjive grupe i mlade od 19 do 20 godina računajući na empatiju.

„Zarad svih nas moramo biti prisutni u javnom prostoru i boriti se za javno mnjenje da nas sve skupa ne prevare“, rekao je Ćeranić.

Izvor: SRNA

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2835
Broj pregleda članka : 4223790
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.01.2020.god.
Dan Republike Srpske Krajišnici u Novom Sadu slave dan ranije: 8. januara
Opširnije...
 
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен