El. pošta Štampa PDF
27.10.2011.god.
Vera, radost života

Nova knjiga episkopa hercegovačko-zahumskog g. Grigorija privukla je u srijedu, 26.10.2011. godine,  u 12 sati,  na štand Republike Srpske mnoge poštovaoce ovog autora. O njegovoj novoj knjizi Vera, radost života (izd. Besjeda, Banjaluka, i Ars libri, Beograd) govorili su Nenad Novaković i Duško M. Petrović.

Nenad Novaković je rekao da se “vladika Grigorije, pored svoje redovne djelatnosti, široj publici opet predstavlja veoma zanimljivom knjigom koja je prošireno i dopunjeno izdanje kolumni i tekstova objavljivanih proteklih godina u Glasu Srpske" dodajući da je značaj ove knjige u tome što “vladika na jedan zanimljiv i popularan način govori o onim najvažnijim temama i događanjima iz čovjekovog života koji su vezani za svakodnevni život i religiju. Takođe govori o materinstvu, o položaju crkve u društvu i o vjeri kao nečemu što je potrebno živućem i mislećem čovjeku“. Novaković je rekao i da će uskoro izaći iz štampe još jedna knjiga episkopa Grigorija.

Gosti na štandu RS: Promocija knjige episkopa hercegovačko-zahumskog g. Grigorija

Duško M. Petrović je knjigu Vera, radost života vidio u dva dijela, grafički neodvojena, ali suštinski različita: prvi u kojem je vladika Grigorije analizovao (ispisujući kolumnu u Glasu Srpske) osnovne pojmove u hrišćanstvu, vjerovatno, s namjerom da poduči one koji su se u decenijama bezbožnih vlasti na ovim prostorima bili odučili od Crkve, pa se sada svijaju u njeno krilo, i drugi u kojem je episkop, u tri teološka eseja govorio o pokajanju, o poreklu i prirodi zla i o istoriji i eshatologiji kod J. Zizjulasa. “Episkop Grigorije je“ - kaže Petrović - “pokušao da u ovim značajnim temama nađe sličnosti i razlike kod Justina Popovića, jednog od najznačajniji srpskih teologa, i Jovana Zizjulasa, pergamskog episkopa, inače strasnog zagovornika ekumenizma, i možda je dobro što se vladika Grigorije zadržao na tome, što nije ulazio u teme gde su naš Sv. Justin (Popović) i episkop pergamski Zizjulas nepomirljivo suprotstavljeni“, naglašavajući da je “već i ovo što je objavljeno u neskladu sa svetosavskom vertikalom Srpske pravoslavne crkve: Sv. Sava – Sv. Nikolaj (Velimirović) ohridski i žički – Sv. Justin (Popović) Ćelijski“.

U 14 sati je na štandu Republike Srpske Ranko Pavlović predstavio izuzetno zanimljivu knjigu za djecu Ruku pod ruku kroz brojeve i azbuku Jove Čulića (izd. Art print, Banjaluka) ističući da didaktičnost koja provejava kroz Čulićeve stihove, ne samo da ne smeta ovoj poeziji, nego je Čulić uspio da je time učini i ljepšom, omiljenijom.

Štand RS: g. Matija Bećković u razgovoru sa g. Cicovićem i g. Duškom Petrovićem

Inače,  juče je štand Republike Srpske posjetio akademik Matija Bećković i direktoru Predstavništva R. Srpske u Srbiji, gospodinu Mlađenu Cicoviću, potvrdio svoje učešće u programu “P(j)esničko veče na višegradskom mostu u Beogradu“ koje je zakazano za petak, 28.oktobar u 19 sati i u kojem će učestvovati p(j)esnici iz Srbije, Srpske i Crne Gore. Akademik Bećković je, takođe, potvrdio da će u subotu u 14 sati na štandu Republike Srpske, poslije promocije svoje dvije knjige besjeda, “Najskuplja srpska reč“ i “Najvažnija srpska reč“, o kojim će govoriti Dragan Hamović, gostima štanda Republike Srpske potpisivati knjige.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246206
Imamo 122 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму