Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisali drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i najavili treći za slijedeću godinu
El. pošta Štampa PDF
24.10.2018.god.
Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisali drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i najavili treći za slijedeću godinu

Prva promocija na štandu Republike Srpske u 11.00 sati bila je predstavljanje knjige Istorija jugoslovnenske ideje 1500-1918. autora: Boro Bronza, Slavojka Beštić Bronza, Boško M. Branković i Borivoje Milošević u izdanju Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

Promocija knjige Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918, autori Boro Bronza, Slavojka Beštić Bronza, Boško M. Branković i Borivoje Milošević

Boro Bronza je, govoreći o ideji, istraživanju i objavljivanju ove knjige, zaključio da je to bio hrabar potez u odnosu na dosadašnja razmatranja jugoslovenske ideje i realizacije.

- Korišćene su ogromne baze istorijskih dokumenata, pogotovo inostrane literature, a kultorološka matrica nas je oslobađala obaveze da sledimo ono što je bilo već kazano o ovoj temi – rekao je Bronza.

Boško Branković je rekao da je u nastajanju ove knjige bilo izuzetno važno što su autori imali pozitivnu ideju, radili su na knjizi koja se prva bavi idejom jugoslavnestva mnogo vremena prije 1918. godine, a većina dosadašnjih istraživača je od 1918. tek kretala u istraživanje.

- Jugoslovenskja ideja razvijala se od početka šesnaestog vijeka pa do ostvarenja. Bilo je zanimljivo otkrivati i posmatrati razliku između jugoslovneske ideje među hrvatskim krugovima i srpskim. Hrvatska je bila neuporedivo agresivnija – rekao je Branković.

Na pitanje voditeljke koja bi godina bila krajnja za istraživanje jugoslovenske ideje, Branković je odgovorio da bi to bila godina propasti te ideje 1991. ili 1992. godina.

U diskusiji je učestvovao i akademik Nikola B. Popović koji je rekao da se može pratiti uspon i pad ideje, ali je najvažnije da se sagleda i istraži ostvarenost ili neostvarenost ideje.

Radmila Čokorilo je, kao predstavnik izdavača (NBL), rekla da je ovo prva promocija u Srbiji i raduje se što je ovako uspjela.

ANURS predstavlja svoja nova izdanja, govore akademici Rajko Kuzmanović, Slobodan Remetić i Vaskrsija Janjić

U sali „Borislav Pekić“ danas u 12.00 sati Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ je predstavila nekoliko novih izdanja, među kojima i drugi tom Enciklopedije Republike Srpske.

Predsjednik ANURS, akademik Rajko Kuzmanović rekao je da drugi tom Enciklopedije obuhvata slova V i G, koja imaju ponajviše odrednica, istakavši da taj tom obuhvata oko 1.450 odrednica sa oko 25 karata i oko 300 fotografija.

On je naglasio značaj objavljivanja drugog toma Enciklopedije Republike Srpske za nastavljanje predstavljanja kulture, istorije, tradicije i jezika Srpske, a koji je započet objavljivanjem prvog toma ove enciklopedije.

Kuzmanović je još rekao da će Enciklopedija Republike Srpske ukupno imati šest tomova i da se "već uveliko radi na trećem tomu".

On je dodao da se ekipa stručnjaka koja radi u ANURS-u na Enciklopediji intenzivno zalaže da sada skoro svake godine izađe novi tom.

- Mislim da time znatno doprinosimo ugledu nauke Republike Srpske tako da Enciklopedija postaje jedna vrsta priručnika o saznanju, istorijskom razvoju i kulturnoj baštini Republike Srpske - ocijenio je Kuzmanović.

Kuzmanović je naglasio da su svi podaci u Enciklopediji "sigurne provenijencije" i da se ne dozvoljava da bude uvršteno nešto što nije prethodno višestruko provjereno.

Izrada Enciklopedije povjerena je ANURS, pošto je, prema odluci Vlade Republike Srpske, Narodna skupština Srpske donijela Zakona o Enciklopediji Republike Srpske.

Uz drugi tom te enciklopedije, predstavljeno je i više novih izdanja ANURS - "Onomastika Donjeg Borča", "Biljke prouzrokovači dermatoza kod ljudi /fitodermatoze/", "Rezistentnost korovskih biljaka na herbicide" i Arbitraža za oblast Brčko: spor ili farsa stoljeća, akademik Vitomir Popović

Kuzmanović je izrazio zadovoljstvo zbog objavljivanja novih izdanja ANURS-a iz najrazličitijih oblasti.

"ANURS svakim danom i svake godine sve više napreduje i sve više izrasta u vrlu ozbiljnu izdavačku kuću, a, osim niza drugih aktivnosti koje sprovodi, u ovoj godini imamo dvadesetak novih izdanja, među kojima je svakako kao kruna drugi tom Enciklopedice", rekao je Kuzmanović.

Promociji je prisustvovao i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Promocija knjige Gudački kvarteti Vlade Miloševića, govore: prof. dr Sanja Marinković, prof. dr Sanda Dodik i pjesnik Ranko Risojević

Na štandu Republike Srpske danas je u 13.00 sati promovisana knjiga „Gudački kvarteti Vlade Miloševića“ koju je priredio prof. mr Saša Pavlović. O ovom izuzetno značajnom djelu u izdanju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci govorili su: prof. dr Sanja Marinković, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i pjesnik Ranko Risojević.

Sanda Dodik je rekla da je izdavanje ove knjige bilo ispunjenje obaveze koju imamo prema našem najvećem kompozitoru, a Sonja Marinković da je ova knjiga izdavački poduhvat, jer savremeni umjenici imaju danas velike mogućnosti: internet, časopise, novine, a stvaraoci koji su u našoj muzičkoj tradici ostavili veliki ili najveći trag mogu biti samo našim ovako posebnim zalaganjem prikazani novim generacijama ljubitelja muzike.

Pjesnik Risojević je rekao da je mnogo onih koji su magistrirali i doktorirali na stvaralaštvu Vlade Miloševića i da njegovo djelo kroz njihov dalji rad živi i živjeće u punom sjaju.

- Ja ne mogu reći da sam se družio, prijateljevao sa Vladom Miloševićem, ali bili smo sugrađani, viđali smo se i pamtim da ga je njegova i naša Banja Luka uvijek zvala Čika Vlado i meni je u svijesti i danas on baš takav: Čika Vlado – rekao je Risojević.

Promocija ovog djela obogaćena je i emitovanjem jednog odlomka iz kompozicije Vlade Miloševića.

Promocija knjige prof. dr Sanje Macure Narativni lavirint – ulazak i Narativni lavirint – u središtu, govore: prof. dr Snežana Milosavljević Milić, dr Svetlana Šeatović i autorka

U 13.30. sati na štandu Republike Srpske promovisana su dvije knjige prof. Dr Sanje Macure: Narativni lavirint – ulazak i Narativni lavirint – u središtu, u izdanju NUBRS.

– Obje knjige bave se naratologijom, a ona proučava narativne tekstove koje čine izmišljeni ili stvarni događaji o kojima neko nekome pripovijeda (romani, bajke, novinski tekstovi itd.). „Narativni lavirint – Ulazak“ drugo je, prošireno izdanje knjige objavljene 2012. i on nudi teorijski pregled klasične i kognitivne naratologije i primjenu naratoloških analiza na djela srpskih pisaca (M. Bulatovića, S. Selenića, D. Ćosića, I. Andrića, R. Risojevića), dok je „Narativni lavirint – U središtvu“ zasnovan na sferi kognitivne naratologije, a u njemu su se našle analize književnih djela P. Kočića, B. Stankovića, B. Ćopića, R. Bratića, P.Sarića i R. Risojevića –rekla je Macura.

Arhiv R. Srpske, Banja Luka i Arhiva Srpske pravoslavne crkve, Beograd promoviše svoja zajednička izdanja, govore: mr Bojan Stojnić, direktor Arhiva R. Srpske, prof. dr Aleksej Timofejev i dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve

U 14 sati u sali "Vasko Popa" održana je promocija zajedničkih izdanja Arhiva Republike Srpske i Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. O knjigama Radovana M. Pilipovića "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940 i Zorana S. Mačkića "Iz Rodine u Banja Luku" govorili su: mr Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, prof. dr Aleksej Timofejev i dr Radovan Pilipović, direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

Stojnić je istakao da je između dva svjetska rata ruska kolonija u Banjoj Luci bila u porastu i veoma aktivna, dok je danas po popisu u Republici Srpskoj ima 177 Rusa kao i da početa gradnja rusko-srpskog hrama i centra u Banjoj Luci predstavlja novi zamah u razvoju tih odnosa.

Timofejev je rekao da ova knjiga sagledava diskurs rusko srpskih odnosa u jednom značajnom periodu a da istorija tih odnosa seže u srednji vijek i da postoji stalan kontinuitet odnosa od 15. vijeka, kada je uspostavljeno darivanje seoskih manastira od strane ruskih careva.

Autor se zahvalio svima koji su mu pomogli u ostvarenju ovog djela i kazao da je motiv za nastanak knjige bio i bogat i obiman fundus muzeja SPC o srpsko-ruskim odnosima.

Promocija izdanja Udruženja književnika R. Srpske, govore: Predrag Bjelošević, Kolja Mićević, Živko Vujić i Ranko Pavlović

Promocija izdanja Udruženja književnika Republike Srpske na štandu Republike Srpske u 15.00 sati okupila je mnoge poklonike književne riječi.

Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, prvo je dao riječ Kolji Mićeviću, Banjalučaninu iz Pariza, koji je govorio kao prevodilac sjajne pjesničke knjige Džona Tejlora, Amerikanca koji živi u Parizu. S Koljom Mićevićem na prevodu je radila i Sanja Zekanović iz Banje Luke. Džon Tejlor je pjesnik koji je na banjalučkim međunarodnim književnim susretima ove godine dobio nagradu u izuzetno velikoj konkurenciji. Knjiga Okna je objavljena u ediciji Prevodi i ono što je najvažnije, objavljena je dvojezično.

- Džon Tejlor nam se poslije književne manifestacije u Banjoj Luci, javio od kuće ćiriličnim pismom i rekao da se posebno raduje što je naučio srpsko pismo - ispričao je Kolja Mićović.

Iz knjige Podneblje pjesme Slobodana Jovića, koji nije mogao da dođe na ovu promociju, Peđa Bjelošević je pročitao jednu pjesmu, koja je lijepo primljena kod publike.

- Jović je pravo svježenje na našem književnom podneblju - rekao je Bjelošević.

Živko Vujić, čiji roman Sveti štap koji govori o poznatom banjalučkom episkopu koji je ubijen u prvom talasu ustaškog pokolja 1941. godine i bačen u Vrbanju, podsjetio je slušaoce na to vrijeme i dodao da je prvo istražio sve istorijske istine, pa tek onda sjeo da napiše roman.

Predrag Bjelošević je predstavio i roman Gorana Šaule Novo žitije Stefanovo i knjigu priča Rođaci i ostali Žarka Milenića, za koje je rekao da su značajn doprinos biblioteci UKS.

Ranko Pavlović, čija je knjiga pjesama pod naslovom Izmaglice takođe objavljena u izdanju UKS, pročitao svoju poznatu pjesmu o lovu, a potom je Predrag Bjelošević predstavio antologiju srpskih pjesnika iz Republike Srpske objavljenu u Poljskoj, napomenuvši da je u pripremi antologije bilo problema sa autorima koji nisu imali prevode svojih pjesama ni na englseki, ni na ruski.

Promocija je završena čitanjem pjesama iz antologije srpske poezije iz Republike Srpske, koju su pripremili Andrej Vrobel i Predrag Bjelošević.

Promocija izdanja Republičkog zavoda za statistiku R. Srpske, govore: prof. dr Jasmin Komić i Velimir Savić

U 16 sati na štandu Republike Srpske predstavljena su izdanja Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske. O njigama Gradovi i opštine Republike Srpske i Statistički godišnjak Republike Srpske govorili su prof.dr Jasmin Komić i Velimir Savić.

Govoreći o godišnjaku, Komić je istakao da je to jedna vrsta bajke ispričane u brojevima koja kao takva doživljava svoje deveto izdanje i predstavlja krunu rada zaposlenih u zavodu tokom godine i predstavlja jedan dobar način predstavljanja Srpske.

Za knjigu o gradovima i opštinama Srpske, Komić je rekao da ona kroz 18 poglavlja predstavlja i daje na uvid sličnosti i razlike kako od istoka do zapada, tako i sjevernih i južnih dijelova Srpske.

Ova izdanja predstavljaju vrata u svijet znanja i mi ta znanja nudimo besplatno, kazao je Savić i istakao da zavod ima najveći broj elektronskih izdanja u Srpskoj po katalozima biblioteka.

Promocija izdanja Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila R. Srpske, govore: Nedeljko Mitrović, Isidora Graorac Štrkić i Slaviša Sabljić

U 17.00 sati na štandu Republike Srpske predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila predstavili su monografiju Ne zaboravi voljena zemljo i Zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka".

Predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović rekao je Srni da Republička organizacija ima za cilj da predstavljanjem ovih izdanja upozna ljude u Srbiji i šire o razmjerama stradanja srpskog naroda u proteklom ratu na ovim prostorima.

- Mnogi ljudi ne znaju o čemu se radi i ovaj sajam je prilika da se širi krug čitalaca i istraživača iz Srbije, regiona i svijeta upoznaju sa tragičnim ratnim događajima - istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, monografija Ne zaboravi voljena zemljo autora priloga Slaviše Sabljića u izdanju Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, sadrži podatke o 131 porodici sa tri i više stradalih članova u Republici Srpskoj.

Mitrović je rekao da Zbornik radova sa okruglog stola "Stradanje Srba u posljednjoj deceniji 20. vijeka" govori o poginulim, ubijenim i nestalim na području bivše Jugoslavije.

Rekao je Srni da Republička organizacija ima za cilj da predstavljanjem ovih izdanja upozna ljude u Srbiji i šire o razmjerama stradanja srpskog naroda u proteklom ratu na ovim prostorima.

Promocija izdanja Udruženja strip, autora i obožavalaca stripa R. Srpske, Deveta dimenzija, Nenada Briksija, predstavio je Zoran Pejić

U 17.30 na štandu Republike Srpske promovisana su izdanja Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija". Strip album "Parabelum" broj 8 i knjigu i strip Nenada Briksija "Mrtvacima ulaz zabranjen", predstavio je Zoran Pejić, predsjednik udruženja "Deveta dimenzija".

Predstavljajući osmi broj "Parabeluma", Pejić je rekao da se on sastoji iz tri povezane cjeline koje čine stripovi, tekstovi i prilozi i radovi najmlađih članova udruženja, kao i da novi broj dolazi na 300 strana od kojih je 28 u koloru a4 formata.

Govoreći o romanu Nenada Briksija, kod nas poznatog kao prevodioca stripa Alan Ford, Pejić je istakao da je djelo prevedeno na pet jezika i da su po njemu snimljena dva filma, a uz njega je objavljen istoimeni strip koji je radio Vjekoslav Ivezić.

Predstavljen projekat Dušu nisu ubili – dvije knjige i film: govore: Kejt Stori Vajt, Manuel Bauer i predstavnik Ruskog doma u Beogradu

U sali „Ivo Andrić danas je u 18.00 sati predstavljen projekat Dušu nisu ubili – dvije knjige i film: na engleskom They haven't killed the soul, njemačkom Unsere seele konnten sie nicht nehmen i ruskom jeziku A dušu ubitЪ ne smogli. Govorili su Kejt Stori Vajt, Manuel Bauer i predstavnik Ruskog doma u Beogradu.

Sanja Macura, Ranko Risojević, Vladan Bartula, Veroslav Rančić, Čedomir Ljubičić, Rade Ristović i Dejan Kerleta promovisali su romane nagrađene na konkursu Zlatna sova

Danas u 19.00 sati u sali „Vasko Popa" Sanja Macura, Ranko Risojević, Vladan Bartula, Veroslav Rančić, Čedomir Ljubičić, Rade Ristović i Dejan Kerleta promovisali su romane nagrađene na konkursu „Zlatna sova“ Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2805
Broj pregleda članka : 4037172
Imamo 59 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2019.god.
U četvrtak, 5. decembra svečano uručenje književne nagrade IZVOR 2019.
Opširnije...
 
14.11.2019.god.
Кonferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
Opširnije...
 
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
Opširnije...
Преузмите Билтен