Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Priznanje Povelja uspjeha: Arhivu Republike Srpske, Arhivu Srpske pravoslavne crkve i Udruženju arhivskih radnika Republike Srpske
El. pošta Štampa PDF
27.10.2018.god.
Priznanje Povelja uspjeha: Arhivu Republike Srpske, Arhivu Srpske pravoslavne crkve i Udruženju arhivskih radnika Republike Srpske

Arhiv Republike Srpske, Arhiv SPC i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske ovogodišnji su dobitnici tradicionalnog priznanja „Povelja uspjeha“ koju dodjeljuje Predstavništvo Republike Srposke u Srbiji izdavaču knjige koja je izazvala posebno interesovanje na štandu Srpske.

Direktor Predstavništva R. Srpske, Mlađen Cicović, objavio odluku i svečano uručio Povelju uspjeha izdavaču najtraženije knjige na štandu R. Srpske

- Priznanje Povelja uspjeha dobitnicima je dodijeljeno za knjigu Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920-1940. autora Radovana Pilipovića, koja je izazvala najviše pažnje posjetilaca štanda Republike Srpske. Publiku je interesovalo šta su izdavači pripremili na osnovu dokumenata i istorijskih činjenica, prikazujući pravu istinu o nama i našim prijateljima, koji su bili uz nas kad nam je bilo teško - ističe direktor Predstavništva Mlađen Cicović.

- Mislim da je naš narod potpuno svjestan istorijskog trenutka, svjestan najvažnije stvari koju treba da radimo u ovom trenutku, a to je očuvanje našeg nacionalnog identiteta, da bi sve to očuvali – možemo to očuvati sa našim prijateljima, sa našom braćom - kaže Cicović.

On je napomenuo da je ovo tradicionalno priznanje izdavačima Predstavništvo dodijelilo osmi put te da su u najužem izboru bili Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske za drugi tom Enciklopedije Republike Srpske; Matična biblioteka Istočno Sarajevo za knjigu Od grada do brda Dare Sekulić; Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za knjigu Gudački kvarteti Vlade S. Miloševića autora Saše Pavlovića i Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj za knjigu Zorana Pejašinovića Vaso Glušac.

Priznanje Povelja uspjeha: Arhivu R. Srpske, Arhivu Srpske pravoslavne crkve i Udruženju arhivskih radnika R. Srpske

Cicović je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim sajamskim nastup izdavača iz Republike Srpske i brojem posjetilaca na štandu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, predstavilo se 54 izdavača, a bilo je 58 promocija iz raznih oblasti.

- Predstavili smo 114 izdanja od toga 101 knjigu, 11 časopis i dva kalendara, što dovoljno dovoljno govori da je nastup bio veoma uspješan - rekao je Cicović i dodao da veoma posjećene promocije pokazuju “da su izdavači napravili kvalitativan iskorak u svemu što su radili između dva sajma“.

Knjigu Zorana Pejašinovića Vaso Glušac, predstavljaju Borivoje Milošević, Slobodan Nagradić i autor

Među najtraženijim izdanjima na štandu Republike Srpske na ovogodišnjem međunarodnom beogradskom sajmu knjiga bila je i knjiga Vaso Glušac autora Zorana Pejašinovića, koja je i promovisana danas u 18.30. Govorili su Borivoj Milošević, Slobodan Nagradić i autor koji je rekao:

- Ovo djelo je troslojna biografija o velikom čovjeku, o kojem se malo zna, a govori o njemu kao prosvjetnom i javnom radniku, naučniku, stvaraocu i kočićologu - kaže autor i dodaje: - On je veoma značajan javni radnik i knjiga nije slučajno podnaslovljena Od Sane do Senata, bio je na kraju krajeva i senator u parlamentu Kraljevine Jugoslavije, ali je bio i kočićolog i istraživač lokalne prošlosti i saradnik bana Milosavljevića i direktor gimnazija u Tuzli i Banjaluci.

Bogato ilustrovana, ova knjiga vraća Vasu Glušca na mjesto koje mu pripada – među desetak najznačajnijih Srba s početka 20. vijeka, kaže Pejašinović i dodaje: - Knjiga je zasnovana prije svega na građi Srpske akademije nauka i umjetnosti i građi koju mi je ustupila njegova porodica, odnosno njegovi potomci, originalna građa nepoznata u potpunosti, naročito kad je riječ o njegovom životu, ali i njegovom javnom radu.

Promocija izdanja Centra za kulturu i informisanje Lopare: časopis Bokatin Dijak i knjiga: Gordane Đilas Svakidašnji hleb, Želimira Vukašinovića Grafiti i Anđelka Anušića Kolona, govore: Slobodan Jović, Stojan Srdić i Marko Tomić

Inače, prva promocija danas u 11.00 u sali „Vasko Popa“ bila je predstavljanje izdanja Centra za kulturu i informisanje Lopare i Udruženja za očuvanje baštine „Dijak“ iz Priboja kod Lopara. O knjigama Gordane Đilas „Svakidašnji hleb“, Želimira Vukašinovića „Grafiti“, i Anđelka Anušića „Kolona“ govorili su Slobodan Jović, Stojan Srdić i Marko Tomić.

Jović je rekao da je časopis dobio ime po natpisu sa stećka iz 15. vijeka koji je jedan od najstarijih pisanih spomenika na Majevici. U ovom broju se nalazi blizu tri stotine poetskih, proznih, lingvističkih, istoriografskih, književnokritičkih, esejističkih, etnografskih, prevodilačkih, teoloških i drugih radova publikovanih od preko 200 autora, istakao je Jović.

- Namjera nam je da stvorimo časopis koji će biti otvoren za sve generacije i poetike - kazao je Jović.

- Bokatin Dijak je osveženje na srpskom književno-duhovnom i jezičkom nebu gdje je vidljiv veliki napor mladih ljudi iz uredništva da časopis već sada bude baština i da se izbegnu zamke lokalizama, regionalizama ili pak primitivnog šovinizma - kazao je Srdić.

- Iznenađujuće je kako je ovaj časopis, koji je nikao na selu i koji je stvorio seoski učitelj, uspio da stane rame uz rame sa mnogo starijim časopisima u Srbiji - istakao je Tomić.

Promocija poezije Radmila V. Radovanovića Apolonova lira u izdanju Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada predstavlja: Tanja Prokopljević i autor

U 12 sati na štandu Republike Srpske promovisana je knjiga Radmila V. Radovanovića „Apolonova lira“ u izdanju Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić grada o kojoj je govorila Tanja Prokopljević i autor.

- Ne samo da je ovaj autor zbog ljubavi postao pesnik, već je poezijom tokom svih ovih godina stvorio i mit, a u ovoj knjizi kao da ide još i dalje, do nepreglednih zvezda - rekla je Tanja Prokopljević.

Predstavljanje izdanja Narodne biblioteke i Muzejske zbirke iz Zvornika, govore Jovan N. Ivanović, dr Milorad Đoković ,Nataša Anđelković, Nega Stjepanović i Karlo Astrahan

Predstavljena su danas u 13.00 sati na štandu Republike Srpske i izdanja Narodne biblioteke i Muzejske zbirke Zvornik, među kojima je i djelo Prepiska Kočićeva.

- Zbornik pisama upućen njegovoj supruzi Milki, to je knjiga i ljubavi i poštenja. U njoj se otkrivaju mnogi detalji o Kočiću koji su bili do sada relativno i nepoznati – rekao je autor Jovan N. Ivanović.

O ivanovićevoj knjizi govorio je još i Đoković, a o djelu Vojislava Radojkovića Dečak kojeg je ujeo gušter, govorla je Nataša Anđelković. Karlo Astrahan predstavio je svoje Pustolovine Stefana Garonje, a na kraju je Nega Stjepanović izrazila nadu i spremnost da u narednom periodu objave još više djela, i radost što su saradnici ove biblioteke umjetnici iz svih naših sredina.

Promocija knjige aforizama pod naslovom Pogrešno skretanje, Stevana R. Stevića, govore: Duško Petrović i autor

Promocija knjige Pogrešno skretanje, aforizmi Stevana R. Stevića objavljenu u izdanju KZ „Vaso Pelagić“ iz Banje Luka bile u 14.00 sati i govorili su Duško M. Petrović i autor.

Petrović je rekao da je više puta bio recenzent Stevićevih knjiga aforizama i da je on (Stević) sigurno jedan od pet najboljih satiričara u Republici Srpskoj, a posebno je dobro što je danas, uz promociju knjige aforizama, Stević donio da promoviše i svoju knjigu lirskih pjesama. Pisati satiru, a ne dati tom pisanju i drugi dio sebe, onaj najtananiji, unutrašnji nije dobro i drago mi je što sam, eto, sada otkrio da Stević piše i liriku.

Stevan R. Stević je čitao prvo aforizme, koji su često bili nagrađeni velikim aplauzom (čak i slučajnih prolaznika pored štanda), a potom i svoje divne lirske pjesme.

Promocija knjige Nenada Hrisafovića, Jedan ostvaren san, govore: Borivoj Rašuo, Velibor Vukašinović i Dragan Vujičić

U 15.00 sati u sali „Vasko Popa“ promovisana je knjiga Nenada Hrisafovića Jedan ostvaren san, koja je objavljena u izdanju Udruženja vazduhoplovne industrije Srbije, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. Vijeku, govorili su: Borivoj Rašuo, Velibor Vukašinović i Dragan Vujičić.

Velibor Vukašinović je radoznalu pobliku obavjestio o osnovnim podacima iz života i rada ovog rođenog Sarajlije, koji se školovao na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta, a najveće uspjehe u konstruktorskom radu postigao u Francuskoj.

Rašuo, profesor Mašinskog fakulteta je ispričao kako je na Mašinskom fakultetu Nenad Hrisafović i kod studenata bio lijepo primljen i sa pažnjom su ga slušali dok je pričao o konstrukcijama aviona.

Hrisafović je rekao da su njegov rad i život opisani i ovoj knjizi i da još želi da kaže da svuda naznačava da je Srbin i da se uvijek potpisuje ćirilicom.

Promocija knjige Pred sjenima srpskih mučenika, koju je priredio Rade R. Lalović, govori priređivač

U 16 sati na štandu je promovisana knjiga „Pred sjenama srpskih mučenika“ koju je priredio Rade R. Lalović u izdanju SPKD Prosvjeta Foča i Centra za kulturu i informisanje Foča. O poetskoj rukoveti u kojoj su skupljene 33 pjesme od 24 autora, govorio je priređivač.

- Jedini cilj rukoveti je da nas vječno podsjeća na nevino stradale pretke i da nas opominje i obavezuje da potomcima predamo sadašnjost u kojoj neki novi pjesnici neće nalaziti motive za poeziju sličnu ovoj. Put nedužnih ka slobodi ima i svoje putokaze od Šumarica kod Kragujevca, preko Jasenovca i Donje Gradine do Prebilovaca i mnogih drugih biljega koji svjedoče o stradanju srpskom - istakao je Lalović.

Predstavljanje knjige dr Snežane Lakete „Metodička interpretacija srpske narodne epske pesme“ i Milovana Leleka „Modrice života“, govore: Spomenka Savinović i autori

U 16.30 na štandu Republike Srpske promovisana su izdanja SPKD Prosvjeta iz Vlasenice. Predstavljene su knjige dr Snežane Lakete „Metodička interpretacija srpske narodne epske pesme“ i Milovana Leleka „Modrice života“ o kojima su govorili Spomenka Savinović i autori.

Snežana Laketa je govorila o metodima kojim se može kod učenika podsticati želja za čitanjem, a posebno prema epskoj poeziji, pri čemu – rekla je – informatički sistemu mogu dosta da pomognu.

Milovan Lelek je rekao da je njegova poezija inspirisana srpskom epikom i pročitao je nekoliko pjesama.đ, a o načinu rada i planovima SPKD „Prosvjeta“ iz Vlasenice govorila je Spomenka Savinović.

Promocija monografije srpskog slikara iz Firence Mladena Karana, govore: Enes Kišević i Mladen Karan

17.00 sati Promocija monografije srpskog slikara iz Firence Mladena Karana, izdavač: „Atlantik BB“ Banja Luka. Govore: Enes Kišević i Mladen Karan. MLaden Karan koji je slikar i pjesnik, pokazao je svoje slike i čitao svoje pjesme, a pravi lirsko-filozofski omaž Karanu priredio je glumc i pjesnik Enes Kišević, uz izvjesnu pomoć Dragane Ristić, koja je, kao likovni kritičar, imala i nekoliko zanimljivih zapažanja i ocjena Karanovog stvaralaštva.

Promocija knjige Tanje Simeunović Ne pričaj me nikom, govore: Slobodan Jovanović i autor

U 18 sati na štandu Republike Srpske predstavljena je knjiga „Ne pričaj me nikom“ Tanje Simeunović u izdanju Narodne biblioteke iz Doboja. O knjizi su govorili Slobodan Jovanović i autor.

Simeunovićeva je rekla da se ideja o knjizi rodila u glavi jedne šašave djevojčice koja vjeruje da se želje ostvaruju ukoliko ih jako želiš i da snovi postaju stvarnost onog trenutka kada počneš da ih sanjaš otvorenih očiju.

Jovanović je, kao ilustrator ove knjige iskazao zahvalnost autorki zbog prijateljstva i inspiracije i podsticaja na stvaranje koje mu je donijela njena poezija.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2805
Broj pregleda članka : 4037192
Imamo 80 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2019.god.
U četvrtak, 5. decembra svečano uručenje književne nagrade IZVOR 2019.
Opširnije...
 
14.11.2019.god.
Кonferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
Opširnije...
 
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
Opširnije...
Преузмите Билтен