Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Guskova: Rusija generala Mladića smatra herojem
El. pošta Štampa PDF
16.11.2018.god.
Guskova: Rusija generala Mladića smatra herojem

Ruski istoričar Jelena Guskova izjavila je danas da knjiga "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti" na ruskom jeziku predstavlja svjedočanstvo o Ratku Mladiću - čovjeku kojeg cijela Rusija smatra herojem, vrlo časnim oficirom i vojskovođom.

"U knjizi je predstavljen i stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova i /predsjednika Vladimira/ Putina, odnosno podrška generalu Mladiću i pokušaj da ga liječimo u Rusiji", rekla je Guskova u Beogradu na promociji knjige koju je pripremio i objavio Ruski društveni komitet za zaštitu generala Ratka Mladića.

Na promociji su govorili Pavel Sergejevič Dorohin, dr Jelena Guskova, Ljiljana Bulatović, Petar Škrbić i Darko Mladić

Ona je istakla da je knjiga objavljena u Moskvi značajna i zato što će ostati za buduće generacije koje će proučavati dešavanja na Balkanu devedestih godina prošlog vijeka.

Guskova je navela da u ovom djelu ima i dokumenata o djelatnosti ruskog komiteta za podršku generalu Mladiću koji radi u Moskvi i čiji su ga članovi četiri puta posjetili u Hagu.

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin naveo je da je knjiga o generalu Mladiću 26. oktobra promovisana u ruskoj državnoj Dumi u Moskvi i da je Putin o ovom djelu imao veoma pozitivno mišljenje.

Darko Mladić, sin generala Mladića, istakao je da njegov otac tražio samo fer suđenje.

"Nadam se da smo sad obezbedili koliko-tolko fer suđenje. Videćemo, ako ga u predstojećem periodu puste na lečenje, šta nas čeka u budćnosti", rekao je on.

Promociji su prisustvovali diplomatski predstavnici Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Darko Mladić je naglasio da nema dokaza da je njegov otac kriv za ono za šta ga tereti Haški tribunal, te da ta činjenica sve više prodire u svijet i to ne samo među prijatelje, nego i među one koji su počeli drugačije da razmišljaju.

"Uspeli smo da ih nateramo da njihova presuda bude jedan običan papir, bez ikakvih dokaza i da posle toliko decenija propagande protiv naše borbe, a general Mladić je simbol te borbe za slobodu, oni nisu u presudi mogli da prezentuju nijedan jedini pravi dokaz", naveo je Darko Mladić.

On je dodao i da knjiga predstavlja svjedočanstvo o aktivnostima ruskih prijatelja.

U knjizi je opisan sastanak Mladića sa ministrom spoljnih poslova Rusije i njegovim zamjenikom Andrejem Kozirjevim i Vitalijem Čurkinom 1993. godine, posjeta Moskvi u aprilu 1995. godine, razgovor sa predsjednikom SR Jugoslavije Dobricom Ćosićem 1993. godine, te pregovori u Ženevi iste godine.

Knjiga sadrži i svjedočenje generala Mladića o hronologiji njegovog hapšenja 2011. godine, a o generalu Mladiću u knjizi govore njegova supruga Bosiljka, drugovi iz vojske, kao i pojedini zapadni novinari.

Na stranicama zbornika predstavljen je i stav Ministarstva inostranih poslova Rusije koje je pokušalo da organizuje liječenje Mladića u Moskvi, kao i o aktivnostima Ruskog društvenog komiteta za zaštitu koji ga podržava u njegovoj borbi sa Haškim tribunalom.

Na promociji u Medija centru, kojoj je prisustvovao i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, govorili su novinar i publicista Ljiljana Bulatović i penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Škrbić.

Izvor: SRNA

 

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2768
Broj pregleda članka : 3861773
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

16.10.2019.god.
Predstavljanje novog turističkog sadržaja jahorinske gondole u Novom Sadu
Opširnije...
 
14.10.2019.god.
Republika Srpska na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
Opširnije...

Prethodni događaji

12.09.2019.god.
Novi turistički sadržaj jahorinska gondola predstavljena u Beogradu
Opširnije...
 
24.09.2019.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milorada Dodika „Borba za Republiku“
Opširnije...
Преузмите Билтен