Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Održano Hercegovačko sijelo i svečana akademija u Zrenjaninu
El. pošta Štampa PDF
13.04.2019.god.
Održano Hercegovačko sijelo i svečana akademija u Zrenjaninu

U hotelu Vojvodina u Zrenjaninu održano tradicionalno Hercegovačko sijelo i svečana akademija

U hotelu Vojvodina u Zrenjaninu održano je tradicionalno Hercegovačko sijelo i svečana akademija pod nazivom „Da se ljudski upitamo i da koju prozborimo“ u organizaciji Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je operski pjevač Nikola Basta

U umjetničkom dijelu programa je nastupio operski pjevač Nikola Basta i narodni guslar Ljubiša Ateljević.

Na Svečanoj akademiji prisustvovao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina

Svečanoj akademiji su prisustvovali Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Đoković, potpredsjednik Pokrajinske vlade, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, Borislav Maksimović, saradnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Gradonačelnik Janić je u obraćanju na akademiji, kazao da se dobrim radom udruženja već decenijama Hercegovci i prijatelji okupljaju na saborovanjima u ovom gradu.

Istakao je posebno zadovoljstvo što Zrenjanin ima bratske odnose sa Trebinjem, Laktašima i Bijeljinom.

„Veoma sam ponosan na sve to što radimo podižući saradnju sa gradovima iz Republike Srpske“ rekao je gradonačelnik Janjić.

Predsjednik Udruženja Hercegovaca, Milan Bjelogrlić

Predsjednik Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine Milan Bjelogrlić je istakao da su sijela u zemlji Hercegovoj izraz tradicije javnog života, okupljanja i sretanja ljudi, potrebe da se razgone magle i pogled razbistri, i da se čuje jaka reč.

„Ona riječ koja se sluša i pamti, koja se prenosi. Riječ koja pridiže, podiže i bodri. Riječ koja opominje ali i riječ koja krepi i kuraži“ istakao je Bjelogrlić.

„Da čuju jak glas koji se pamti, koji se prenosi, koji se sluša, zašto, u tegobnim vremenima, a kod nas su uvek vremena tegobna, potrebno je ko će da tim glasom, rječju, opomene, ali isto tako da razbistri magle, i da ukaže na neke izlaze iz takvih vremena“, rekao je Bjelogrlić.

Bojana Petrović sa besjedom „Da se ne zaboravi“

Bojana Petrović je u svojoj besjedi ukazala na opasnosti pokušaja revizionizma istine o Logoru smrti Jasenovac i broju mučki ubijenih Srba, Jevreja i Roma u tom logoru. Istakla je kako to opominje sadašnje i buduće naraštaje, da zločin ne samo može da prođe nekažnjeno, već da zločinac može postati žrtva, ističući primjer kako se u zagrebačkoj katedrali održavaju molitve za proglašenje u svetitelja kardinala NDH Alojzija Stepinca.

„Zato nikada ne smijemo zaboraviti žrtve ovog logora smrti i samo kolektivnim sjećanjem i zajedničkom brigom možemo učiniti da njihove duše konačno umjesto vapaja zapevaju“ rekla je Petrovićeva.

Na Svečanoj akademiji prisustvovao je akademik Matija Bećković

Akademik Matija Bećković je ukazao na mjesta u Hercegovini poput Gračanice, Hašana, Knešpolja, Zmijanja, Prijedora, odakle potiču značajni književni stvaraoci, a koji predstavljaju stubove Republike Srpske.

„Republika Srpska koja opet toliko polaže na kulturu a to je, i to su i rodna mesta našega jezika i taj jezik je dao te velike znamenite ljude pa sad i ljudi iz svih krajeva koji su došli ovamo, oni su s sobom poneli i tu ljubav i svoju zemlju“, istakao je Bećković.

Druženje uz hranu i muziku iz Hercegovine

Nakon akademije, druženje je nastavljeno do kasno u noć na sijelu u sali hotela, uz hranu i muziku iz Hercegovine.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2835
Broj pregleda članka : 4209884
Imamo 65 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.01.2020.god.
Dan Republike Srpske Krajišnici u Novom Sadu slave dan ranije: 8. januara
Opširnije...
 
25.12.2019.god.
Goran Vračar dobitnik nagrade „Rastko Petrović“ za poeziju
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен