Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Višković: Prioritet Vlade konkretizacija ranije postignutih dogovora Srbije i Srpske
El. pošta Štampa PDF
07.06.2019.god.
Višković: Prioritet Vlade konkretizacija ranije postignutih dogovora Srbije i Srpske

Predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković sa saradnicima u posjeti Autonomnoj pokrajini Vojvodini

Predsjednici vlada Republike Srpske i Autonomne pokrajine Vojvodine, Radovan Višković i Igor Mirović, potpisali su u četvrtak, 6. juna, u Novom Sadu Aneks protokola o saradnji između Republike Srpske i AP Vojvodine.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković potpisuju Aneks protokola o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine i R. Srpske

U Privrednoj komori Vojvodine prisustvovali su poslovnom forumu AP Vojvodina – Republika Srpska, a potom su posjetili „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine.

Predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

Konkretizacija ranije postignutih dogovora projekata Srbije i Srpske prioritet je Vlade Republike Srpske. Naš prioritet je još bolje povezivanje naroda sa obje strane Drine, i to ćemo u budućem periodu i raditi, rekao je premijer Radovan Višković. Istakao je veliku pomoć koju Srbija svake godine izdvaja za Srpsku.

„Samo u posljednjih par godina, odnosno od 2014. godine zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću donatorskih sredstava bilo je negdje oko 30 miliona evra. Samo u ovoj godini dobili smo devet miliona i 300 hiljada evra za konkretne projekte u 50 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj“, rekao je Višković.

On je poručio građanima Srbije da se novac poreskih obveznika Srbije troši na transparetan način u Srpskoj, da se radi na obnovi vrtića, bolnica, domova zdravlja, škola, vodovoda.

Saradnja sa Republikom Srpskom nije samo prioritet za sve u Vojvodini, to je i obaveza i pitanje nacionalne svijesti, želje za objedinjenjem na svim poljima. To je zadatak danas i u budućnosti, istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović.

„Uspjeli smo da ovo pitanje nametnemo kao važno i da sa konkretnim rezultatima iz meseca u mesec izlazimo pred vas. Razgovarali smo zaista i o životnim pitanjima, o saradnji u oblasti zdravstva, saradnji kliničkog centra Vojvodine i Banjaluke, saradnji univerziteta“, istakao je Igor Mirović, predsjednik Vlade AP Vojvodina.

Poslovni forum AP Vojvodina – Republika Srpska u Privrednoj komori Vojvodine

Nakon završetka sastanka premijeri Višković i Mirović prisustvovali su Poslovnom forumu AP Vojvodina – Republika Srpska u Privrednoj komori Vojvodine koji je održan u okviru „Sajma zavičaja“. Poslovnom forumu prisustvovao je i izaslanik predsjednice Republike Srpske Mlađen Cicović.

Nakon obraćanja predsjednika privrednih komora Vojvodine i Republike Srpske, Boška Vučurevića i Borka Đurića, forumu su se obratili i premijeri Višković i Mirović.

Višković je rekao da je intenzivirana saradnja Srpske i Srbije u svim oblastima i izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije za podršku Srpskoj u realizaciji različitih infrastrukturnih projekata.

On je naglasio da je forum prilika da se privredni subjekti Srpske i Srbije povežu, zajedno rade i nastupaju na evropskim tržištima.

„Da bismo sačuvali Srpsku i jačali srpski narod na svim prostorima gdje živi, potrebna nam je jača ekonomska povezanost i ekonomska sigurnost“, rekao je Višković.

On je poručio da je na institucijama i privrednicima iz Srpske i Srbije da učine sve da kreiraju povoljan ambijent za život i nova radna mjesta, da bi motivisali mlade ljude da ostanu i da žive i rade na ovim prostorima.

Premijer Republike Srpske zamolio je privrednike koji posluju u BiH, a imaju sjedišta u Federaciji, da premjeste svoje centrale u Republiku Srpsku, jer se proizvodi iz Srbije u procentu većem od 80 odsto prodaju u gradovima Srpske.

Mirović je istakao da je intenziviranje međusobne privredne saradnje, istovremeno osnov za sve druge vidove saradnje Srbije i AP Vojvodine i Srpske.

„Naša privredna saradnja već ima naglašenu tendenciju rasta. Važno je da ona bude aktivnija i konkretnija u svim segmentima“, kazao je Mirović i naglasio da je ekonomsko, društveno i svako drugo povezivanje Srbije i Srpske logično, te da je privreda tu u najznačajnojoj ulozi.

Kao primeri dobre prakse, na forumu su govorili privrednici iz Srpske i Srbije, Miroslav Blagojević i Miroljub Aleksić, koji su napomenuli da je bitno olakšati robnu razmjenu kako bi saradnja bila još bolja.

Premijeri u obilasku „Sajama zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine

Premijeri su nakon foruma obišli „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i izaslanik predsjednice R. Srpske na Poslovnom forumu

„Posebno je važno da smo svi danas došli do zaključka da ovo treba da bude jedna tradicionalna manifestacija gdje će se susretati i kultura i tradicija a gdje će se susretati i privrednici a sve u funkciji i Srpske i Srbije“, rekao je po obilasku sajma Mlađen Cicović, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Ministrica trgovine i turizma R. Srpske Dragica Kovač sa potpredsjednikom Vlade Autonomne pokrajine  Vojvodine Đorđem Milićevićem

Prvom „Sajmu zavičaja“ prisustvovala je i ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, koja je zajedno sa potpredsjednikom Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Đorđem Milićevićem otvorila sajmsku manifestaciju.

Ona je istakla da je riječ o značajnom događaju čiji je cilj da kroz privredu, turizam i kulturu učvrsti veze naroda Republike Srpske i Srbije.

„Svjesni smo da je veliki procenat stanovništva na području Vojvodine i cjelokupne Srbije zapravo porijeklom iz Republike Srpske i sajam je organizovan da bismo se okupili, podsjetili na zavičaj, učvrstili na taj način veze i unaprijedili saradnju“, rekla je Kovačeva Srni u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Ona je istakla da to okupljanje ima za cilj jačanje i kulturnih i privrednih veza između Srpske i Srbije, zajedničko djelovanje na razvoju privrede i turizma, te učvršćivanju identiteta srpskog naroda.

Potpredsjednik Vlade Autonomne pokrajine  Vojvodine Đorđe Milićević

Milićević je istakao da je intencija ove manifestacije da bude integrišuća i koheziona snaga za pripadnike naroda i u Srbiji i u regionu, ali i stimulans za napredak regiona u cjelini.

„Pokrajinska vlada apsolutno podržava podsticanje naših institucija, privrednika, turističkih radnika i kulturnih i drugih poslenika za produbljivanje i razvoj postojećih i pronalaženje novih oblika međusobne saradnje“, naglasio je Milićević.

On je rekao da je „Sajam zavičaja“ okupio sve one koji su već sada nosioci te saradnje i koji, u budućnosti, toj saradnji mogu dati nove oblike, i novu sadržinu.

Sajam su organizovali Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima.

Turistička ponudа R. Srpske na „Sajmu zavičaja“

Turističku ponudu Republike Srpske na „Sajmu zavičaja“ predstavila je Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, na poziv Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

„Sajam zavičaja“ okupio je oko 50 zavičajnih udruženja, koja svojim delovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se doselili

Pored predstavniika privrednih komora Republike Srpske, Banjaluke, Vojvodine, turističkih organizacija Republike Srpske i Vojvodine, Zajedničkog vijeća opština Vukovara, privrednika iz Srbije, Republike Srpske i regiona, „Sajam zavičaja“ je okupio i oko 50 zavičajnih udruženja, koja svojim delovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se doselili.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15715838
Imamo 201 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму