Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Višković: Prioritet Vlade konkretizacija ranije postignutih dogovora Srbije i Srpske
El. pošta Štampa PDF
07.06.2019.god.
Višković: Prioritet Vlade konkretizacija ranije postignutih dogovora Srbije i Srpske

Predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković sa saradnicima u posjeti Autonomnoj pokrajini Vojvodini

Predsjednici vlada Republike Srpske i Autonomne pokrajine Vojvodine, Radovan Višković i Igor Mirović, potpisali su u četvrtak, 6. juna, u Novom Sadu Aneks protokola o saradnji između Republike Srpske i AP Vojvodine.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković potpisuju Aneks protokola o saradnji između Autonomne pokrajine Vojvodine i R. Srpske

U Privrednoj komori Vojvodine prisustvovali su poslovnom forumu AP Vojvodina – Republika Srpska, a potom su posjetili „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine.

Predsjednik Vlade R. Srpske Radovan Višković i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

Konkretizacija ranije postignutih dogovora projekata Srbije i Srpske prioritet je Vlade Republike Srpske. Naš prioritet je još bolje povezivanje naroda sa obje strane Drine, i to ćemo u budućem periodu i raditi, rekao je premijer Radovan Višković. Istakao je veliku pomoć koju Srbija svake godine izdvaja za Srpsku.

„Samo u posljednjih par godina, odnosno od 2014. godine zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću donatorskih sredstava bilo je negdje oko 30 miliona evra. Samo u ovoj godini dobili smo devet miliona i 300 hiljada evra za konkretne projekte u 50 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj“, rekao je Višković.

On je poručio građanima Srbije da se novac poreskih obveznika Srbije troši na transparetan način u Srpskoj, da se radi na obnovi vrtića, bolnica, domova zdravlja, škola, vodovoda.

Saradnja sa Republikom Srpskom nije samo prioritet za sve u Vojvodini, to je i obaveza i pitanje nacionalne svijesti, želje za objedinjenjem na svim poljima. To je zadatak danas i u budućnosti, istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović.

„Uspjeli smo da ovo pitanje nametnemo kao važno i da sa konkretnim rezultatima iz meseca u mesec izlazimo pred vas. Razgovarali smo zaista i o životnim pitanjima, o saradnji u oblasti zdravstva, saradnji kliničkog centra Vojvodine i Banjaluke, saradnji univerziteta“, istakao je Igor Mirović, predsjednik Vlade AP Vojvodina.

Poslovni forum AP Vojvodina – Republika Srpska u Privrednoj komori Vojvodine

Nakon završetka sastanka premijeri Višković i Mirović prisustvovali su Poslovnom forumu AP Vojvodina – Republika Srpska u Privrednoj komori Vojvodine koji je održan u okviru „Sajma zavičaja“. Poslovnom forumu prisustvovao je i izaslanik predsjednice Republike Srpske Mlađen Cicović.

Nakon obraćanja predsjednika privrednih komora Vojvodine i Republike Srpske, Boška Vučurevića i Borka Đurića, forumu su se obratili i premijeri Višković i Mirović.

Višković je rekao da je intenzivirana saradnja Srpske i Srbije u svim oblastima i izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije za podršku Srpskoj u realizaciji različitih infrastrukturnih projekata.

On je naglasio da je forum prilika da se privredni subjekti Srpske i Srbije povežu, zajedno rade i nastupaju na evropskim tržištima.

„Da bismo sačuvali Srpsku i jačali srpski narod na svim prostorima gdje živi, potrebna nam je jača ekonomska povezanost i ekonomska sigurnost“, rekao je Višković.

On je poručio da je na institucijama i privrednicima iz Srpske i Srbije da učine sve da kreiraju povoljan ambijent za život i nova radna mjesta, da bi motivisali mlade ljude da ostanu i da žive i rade na ovim prostorima.

Premijer Republike Srpske zamolio je privrednike koji posluju u BiH, a imaju sjedišta u Federaciji, da premjeste svoje centrale u Republiku Srpsku, jer se proizvodi iz Srbije u procentu većem od 80 odsto prodaju u gradovima Srpske.

Mirović je istakao da je intenziviranje međusobne privredne saradnje, istovremeno osnov za sve druge vidove saradnje Srbije i AP Vojvodine i Srpske.

„Naša privredna saradnja već ima naglašenu tendenciju rasta. Važno je da ona bude aktivnija i konkretnija u svim segmentima“, kazao je Mirović i naglasio da je ekonomsko, društveno i svako drugo povezivanje Srbije i Srpske logično, te da je privreda tu u najznačajnojoj ulozi.

Kao primeri dobre prakse, na forumu su govorili privrednici iz Srpske i Srbije, Miroslav Blagojević i Miroljub Aleksić, koji su napomenuli da je bitno olakšati robnu razmjenu kako bi saradnja bila još bolja.

Premijeri u obilasku „Sajama zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine

Premijeri su nakon foruma obišli „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“, na kojem su nastupili privrednici iz Srpske i Vojvodine.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i izaslanik predsjednice R. Srpske na Poslovnom forumu

„Posebno je važno da smo svi danas došli do zaključka da ovo treba da bude jedna tradicionalna manifestacija gdje će se susretati i kultura i tradicija a gdje će se susretati i privrednici a sve u funkciji i Srpske i Srbije“, rekao je po obilasku sajma Mlađen Cicović, izaslanik predsjednice Republike Srpske.

Ministrica trgovine i turizma R. Srpske Dragica Kovač sa potpredsjednikom Vlade Autonomne pokrajine  Vojvodine Đorđem Milićevićem

Prvom „Sajmu zavičaja“ prisustvovala je i ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač, koja je zajedno sa potpredsjednikom Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Đorđem Milićevićem otvorila sajmsku manifestaciju.

Ona je istakla da je riječ o značajnom događaju čiji je cilj da kroz privredu, turizam i kulturu učvrsti veze naroda Republike Srpske i Srbije.

„Svjesni smo da je veliki procenat stanovništva na području Vojvodine i cjelokupne Srbije zapravo porijeklom iz Republike Srpske i sajam je organizovan da bismo se okupili, podsjetili na zavičaj, učvrstili na taj način veze i unaprijedili saradnju“, rekla je Kovačeva Srni u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Ona je istakla da to okupljanje ima za cilj jačanje i kulturnih i privrednih veza između Srpske i Srbije, zajedničko djelovanje na razvoju privrede i turizma, te učvršćivanju identiteta srpskog naroda.

Potpredsjednik Vlade Autonomne pokrajine  Vojvodine Đorđe Milićević

Milićević je istakao da je intencija ove manifestacije da bude integrišuća i koheziona snaga za pripadnike naroda i u Srbiji i u regionu, ali i stimulans za napredak regiona u cjelini.

„Pokrajinska vlada apsolutno podržava podsticanje naših institucija, privrednika, turističkih radnika i kulturnih i drugih poslenika za produbljivanje i razvoj postojećih i pronalaženje novih oblika međusobne saradnje“, naglasio je Milićević.

On je rekao da je „Sajam zavičaja“ okupio sve one koji su već sada nosioci te saradnje i koji, u budućnosti, toj saradnji mogu dati nove oblike, i novu sadržinu.

Sajam su organizovali Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima.

Turistička ponudа R. Srpske na „Sajmu zavičaja“

Turističku ponudu Republike Srpske na „Sajmu zavičaja“ predstavila je Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, na poziv Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

„Sajam zavičaja“ okupio je oko 50 zavičajnih udruženja, koja svojim delovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se doselili

Pored predstavniika privrednih komora Republike Srpske, Banjaluke, Vojvodine, turističkih organizacija Republike Srpske i Vojvodine, Zajedničkog vijeća opština Vukovara, privrednika iz Srbije, Republike Srpske i regiona, „Sajam zavičaja“ je okupio i oko 50 zavičajnih udruženja, koja svojim delovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se doselili.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2839
Broj pregleda članka : 4231809
Imamo 59 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.01.2020.god.
Sutra finale Međunarodnog kviz takmičenja „Nemanjići““
Opširnije...
 
24.01.2020.god.
Teodora Petrović iz Bijeljine osvojila treću nagradu na konkursu Društva „Sveti Sava“
Opširnije...

Prethodni događaji

09.01.2020.god.
Dan Republike Srpske proslavljen danas i u Subotici
Opširnije...
 
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен