Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Banjalučki studenti farmacije započeli praksu u Institutu „Josif Pančić“
El. pošta Štampa PDF
17.06.2019.god.
Banjalučki studenti farmacije započeli praksu u Institutu „Josif Pančić“

Šesnaestoro studenata četvrte godine farmacije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci stiglo na dvodnevnu edukaciju i stručno usavršavanje u Institut „Josif Pančić“

U okviru realizacije projekta Predstavništva Republike Srpske u Srbiji „Stručna praksa i usavršavanje studenata“, 16 studenata četvrte godine farmacije banjalučkog Medicinskog fakulteta nalazi se na dvodnevnoj edukaciji i stručnom usavršavanju u Institutu za ljekovito bilje „Josif Pančić“ u Beogradu.

Studente u Institutu „Josif Pančić“ u Beogradu primio je pomoćnik direktora za sektor nauke prof. dr Nebojša Menković

Studenti su danas započeli praksu u ovom institutu, gdje ih je, zajedno sa delegacijom banjalučkog Medicinskog fakulteta, koju predvodi doc. dr Irena Кasagić-Vujanović i doc. dr Žarko Gagić, primio pomoćnik direktora ovog instituta za sektor nauke prof. dr Nebojša Menković.

Šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović prisustvovao je prijemu banjalučkih studenata u Institutu „Josif Pančić“

Prijemu banjalučkih studenata prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, koji je rekao za SRNU i RTRS da je ova sutentska praksa rezultat sporazuma o međusobnoj saradnji koji je Medicinski fakultet u Banjaluci potpisao sa Institutom „Josif Pančić“.

On je podsjetio da Predstavništvo svake godine organizuje dolazak studenata sa univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva u Beograd na praksu, u okviru programa Jačanja institucionalne saradnje u obrazovanju i povezivanja obrazovnog sistema Srpske sa ustanovama, institucijama i privrednim subjektima u Srbiji.

„Danas će 16 studenata Medicinskog fakulteta iz Banjaluke vidjeti šta je Institut „Josif Pančić“, i da ono što su učili, vide u praksi. Studenti će biti u prilici da nauče mnogo toga što će im koristiti u daljem obrazovanju, ali i radu", dodao je Cicović.

Rukvodilac studijskog programa farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci doc. dr Irena Кasagić - Vujanović

Rukvodilac studijskog programa farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci doc. dr Irena Кasagić - Vujanović je rekla da je ova praksa od velikog značaja za studente farmacije, jer će, pored teorijskog znanja, sada steći i stručnu edukaciju.
„Obići će plantaže, naučiti nešto o stručnom rukovanju biljakama, o plantažnom uzgoju biljaka, procesu ekstrakcije, izrade kapsula, sirupa, krema, gelova sa biljnim sastojcima, ali i o kontroli kvaliteta gotovih prozvoda", rekla je doc. dr Кasagić - Vujanović.
Doc. dr Кasagić - Vujanović je navela, da je ova posjeta bitna i za naučno-istraživačku saradnju, kao i za postodiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, te dodala da se širi naučno-istraživački rad sa Institutom „Josif Pančić“.

Banjalučki studenti farmacije na praksi u Institutu „Josif Pančić“ u obilasku laboratorije

Prof. dr Nebojša Menković je rekao da Institut „Josif Pančić“ sarađuje sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci na izradi preparata od divljeg nara, koji djeluje na metabolički sindrom, odnosno hipertenziju, dijabet, antikancer, hiperlipidemiju /povećane masnoće u krvi/.

„Farmakolloška analiza se radi u Banjaluci, ali to ide dobro, prvi rezultati su ohrabrujući. Nadamo se da ćemo uskoro imati, već krajem godine, konkretne rezultate. Neće biti u pitanju samo kapsula, nego čitava paleta novih proizvoda na bazi kore divljeg nara, porijeklom iz Berkovića, /Hercegovina, Republika Srpska/ i u Crnoj Gori. Ta istraživanja su dugotrajna", dodao je prof. dr Menković.

On je dodao da će studenti farmacije iz Srpske vidjeti kompletan proces istraživanja od početne faze razvoja fitopreparata, kao i analitičke instrumente, koji se koriste u tom procesu, a u Pančevu će vidјeti farmaceutske pogone, gdјe se rade preparati od čajeva, tinktura, ekstrakata, kapsula, tableta, gelova i masti.

U planu је da se osim obilaska Botaničke bašte, sutra u Valjevu organizuje i ekskurzija na planini Maljen, a u srijedu, 19. juna, studenti se vraćaju za Banjaluku.

Nakon upoznavanja sa djelatnošću Instituta, prema programu edukacije, planiran je obilazak proizvodnog pogona u Pančevu i upoznavanje sa kompletnim procesom proizvodnje i kontrole kvaliteta sirovina i proizvoda od ljekovitog bilja.

Edukacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Institutu „Josif Pančić“ rezultat je sporazma o poslovno-tehničkoj saradnji koji su, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, dvije instucije potpisale 16. juna 2017. godine u Beogradu.

Institut „Josif Pančić“ postoji 70 godina, a osnivač Instituta 15. maja 1948. godine bio je akademik Jovan Tucakov.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2011. godine, u saradnji sa državnim univerzitetima u Republici Srpskoj i instucijama, kompanijama i medijskim kućama u Srbiji realizuje projekat „Stručna praksa i usavršavanje studenata“, a banjalučki studenti farmacije su osma grupa studenata iz Republike Srpske koja će obaviti praksu u okviru ovog projekta.

Izvor: Srna

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2989
Broj pregleda članka : 4930159
Imamo 75 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму