Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Banjalučki studenti farmacije započeli praksu u Institutu „Josif Pančić“
El. pošta Štampa PDF
17.06.2019.god.
Banjalučki studenti farmacije započeli praksu u Institutu „Josif Pančić“

Šesnaestoro studenata četvrte godine farmacije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci stiglo na dvodnevnu edukaciju i stručno usavršavanje u Institut „Josif Pančić“

U okviru realizacije projekta Predstavništva Republike Srpske u Srbiji „Stručna praksa i usavršavanje studenata“, 16 studenata četvrte godine farmacije banjalučkog Medicinskog fakulteta nalazi se na dvodnevnoj edukaciji i stručnom usavršavanju u Institutu za ljekovito bilje „Josif Pančić“ u Beogradu.

Studente u Institutu „Josif Pančić“ u Beogradu primio je pomoćnik direktora za sektor nauke prof. dr Nebojša Menković

Studenti su danas započeli praksu u ovom institutu, gdje ih je, zajedno sa delegacijom banjalučkog Medicinskog fakulteta, koju predvodi doc. dr Irena Кasagić-Vujanović i doc. dr Žarko Gagić, primio pomoćnik direktora ovog instituta za sektor nauke prof. dr Nebojša Menković.

Šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović prisustvovao je prijemu banjalučkih studenata u Institutu „Josif Pančić“

Prijemu banjalučkih studenata prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, koji je rekao za SRNU i RTRS da je ova sutentska praksa rezultat sporazuma o međusobnoj saradnji koji je Medicinski fakultet u Banjaluci potpisao sa Institutom „Josif Pančić“.

On je podsjetio da Predstavništvo svake godine organizuje dolazak studenata sa univerziteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva u Beograd na praksu, u okviru programa Jačanja institucionalne saradnje u obrazovanju i povezivanja obrazovnog sistema Srpske sa ustanovama, institucijama i privrednim subjektima u Srbiji.

„Danas će 16 studenata Medicinskog fakulteta iz Banjaluke vidjeti šta je Institut „Josif Pančić“, i da ono što su učili, vide u praksi. Studenti će biti u prilici da nauče mnogo toga što će im koristiti u daljem obrazovanju, ali i radu", dodao je Cicović.

Rukvodilac studijskog programa farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci doc. dr Irena Кasagić - Vujanović

Rukvodilac studijskog programa farmacije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci doc. dr Irena Кasagić - Vujanović je rekla da je ova praksa od velikog značaja za studente farmacije, jer će, pored teorijskog znanja, sada steći i stručnu edukaciju.
„Obići će plantaže, naučiti nešto o stručnom rukovanju biljakama, o plantažnom uzgoju biljaka, procesu ekstrakcije, izrade kapsula, sirupa, krema, gelova sa biljnim sastojcima, ali i o kontroli kvaliteta gotovih prozvoda", rekla je doc. dr Кasagić - Vujanović.
Doc. dr Кasagić - Vujanović je navela, da je ova posjeta bitna i za naučno-istraživačku saradnju, kao i za postodiplomske studije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, te dodala da se širi naučno-istraživački rad sa Institutom „Josif Pančić“.

Banjalučki studenti farmacije na praksi u Institutu „Josif Pančić“ u obilasku laboratorije

Prof. dr Nebojša Menković je rekao da Institut „Josif Pančić“ sarađuje sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci na izradi preparata od divljeg nara, koji djeluje na metabolički sindrom, odnosno hipertenziju, dijabet, antikancer, hiperlipidemiju /povećane masnoće u krvi/.

„Farmakolloška analiza se radi u Banjaluci, ali to ide dobro, prvi rezultati su ohrabrujući. Nadamo se da ćemo uskoro imati, već krajem godine, konkretne rezultate. Neće biti u pitanju samo kapsula, nego čitava paleta novih proizvoda na bazi kore divljeg nara, porijeklom iz Berkovića, /Hercegovina, Republika Srpska/ i u Crnoj Gori. Ta istraživanja su dugotrajna", dodao je prof. dr Menković.

On je dodao da će studenti farmacije iz Srpske vidjeti kompletan proces istraživanja od početne faze razvoja fitopreparata, kao i analitičke instrumente, koji se koriste u tom procesu, a u Pančevu će vidјeti farmaceutske pogone, gdјe se rade preparati od čajeva, tinktura, ekstrakata, kapsula, tableta, gelova i masti.

U planu је da se osim obilaska Botaničke bašte, sutra u Valjevu organizuje i ekskurzija na planini Maljen, a u srijedu, 19. juna, studenti se vraćaju za Banjaluku.

Nakon upoznavanja sa djelatnošću Instituta, prema programu edukacije, planiran je obilazak proizvodnog pogona u Pančevu i upoznavanje sa kompletnim procesom proizvodnje i kontrole kvaliteta sirovina i proizvoda od ljekovitog bilja.

Edukacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Institutu „Josif Pančić“ rezultat je sporazma o poslovno-tehničkoj saradnji koji su, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, dvije instucije potpisale 16. juna 2017. godine u Beogradu.

Institut „Josif Pančić“ postoji 70 godina, a osnivač Instituta 15. maja 1948. godine bio je akademik Jovan Tucakov.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2011. godine, u saradnji sa državnim univerzitetima u Republici Srpskoj i instucijama, kompanijama i medijskim kućama u Srbiji realizuje projekat „Stručna praksa i usavršavanje studenata“, a banjalučki studenti farmacije su osma grupa studenata iz Republike Srpske koja će obaviti praksu u okviru ovog projekta.

Izvor: Srna

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3057
Broj pregleda članka : 6254689
Imamo 144 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.12.2020.god.
Poznati dobitnici književne nagrade „Izvor“ - za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju
Opširnije...
 
16.12.2020.god.
Otvaranje izložbe „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine“
Opširnije...

Prethodni događaji

25.12.2020.god.
Laureatima uručene književne nagrade „Izvor“
Opširnije...
 
21.12.2020.god.
Završen 2. Kongres privrednika srpskih krajeva
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму