Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Dani Srpske u Srbiji“ od 4. do 10. septembra
El. pošta Štampa PDF
02.09.2019.god.
„Dani Srpske u Srbiji“ od 4. do 10. septembra

Sedma manifestacija na kojoj će biti predstavljena Republika Srpska i njeni potencijali, „Dani Srpske u Srbiji“, biće održana od 4. do 10.septembra. Kroz različite programske aktivnosti na ovaj način, podstiče se razmjena privrednih, kulturnih, sportskih i turističkih sadržaja i učvršćuje veza Republike Srpske i Srbije.

Manifestaciju će svečano otvoriti 4. septembra srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Narodnom pozorištu u Beogradu i tom prilikom biće održan muzičko-dramski program „Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku” prema scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Dragana Elčića. Ovaj program direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske .

Konferencija za novinare povodom manifestacije Dani Srpske u Srbiji: moderator, Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji, Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Milovan Vitezović, pisac scenarija dramsko-muzičkog programa za svečano otvaranje i Dragan Elčić, reditelj dramsko-muzičkog programa

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić naveo je da će se Srpska tokom šest dana, koliko manifestacija „Dani Srpske u Srbiji” traje, predstaviti javnosti Srbije od Vranja do Subotice.

„Cilj je da predstavimo naše privredne potencijale, turističku ponudu Srpske i sve ono u čemu Srpska bilježi napredak”, rekao je Klokić.

On je precizirao da će se Srpska predstaviti u 21 gradu i opštini Srbije sa 24 programa i 30 izvođenja.

Pisac scenarija i dramsko-muzičkog programa za svečano otvaranje Milovan Vitezović istakao je da je namjera bila da se kroz program koji prati likove Kočića, Andrića, Ćopića, Karadžića, Njegoša pokaže duhovno jedinstvo srpske kulture.

„Namjera je bila da pokažemo tu svetosavsku nit, jer tamo dokle je Sveti Sava dotle je srpska zemlja. To bi bilo ono najosnovnije, posebno ove godine kada se obilježava osam vijekova arhiepiskopije i Svetosavlja“, rekao je Vitezović.

Pored Beograda i Novog Sada, programi manifestacije biće održani u gradovima i opštinama od Subotice do Vranja. Organizator manifestacije je Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje je i organizator manifestacije, istakao je da „Dani Srpske u Srbiji“ doprinose jačim i čvršćim vezama Srbije i Srpske, te da će sa samog otvaranja kroz muzičko-dramski program „Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku“ biti poslata snažna poruka srpskog jedinstva.

„Sama činjenica da smo počeli u Beogradu, da smo ove godine u rekordnih 21 grad Srbije dovoljno govori kako je manifestacija 'Dani Srpske u Srbiji' prihvaćena ovdje u Srbiji i svake godine imamo povećan broj zahtjeva i želje sredine i gradova da dođemo sa svojim programom, da proslavimo Srpsku, da se družimo i damo puni doprinos odnosima Srpske i Srbije“, istakao je Cicović.

„Dane Srpske u Srbiji“ svečano će zatvoriti 10. septembra predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u Narodnom pozorištu u Beogradu, a tada će program izvesti Banjalučka filharmonija.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2880
Broj pregleda članka : 4358675
Imamo 64 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

27.02.2020.god.
U susret devetom Beogradskom Šopen festu
Opširnije...
 
27.02.2020.god.
Šesti prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava Republike Srpske
Opširnije...

Prethodni događaji

28.02.2020.god.
Održana tribina „Republika Srpska u svjetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH“
Opširnije...
 
24.02.2020.god.
Кlokić i Cicović obišli izlagače: predstavljanje Srpske na sajmu u Beogradu doprinosi razvoju turizma
Opširnije...
Преузмите Билтен