Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Muzički sastav „Katera“ iz Istočnog Sarajeva nastupio u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu
El. pošta Štampa PDF
09.09.2019.god.
Muzički sastav „Кatera“ iz Istočnog Sarajeva nastupio u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu

Pred prepunom salom u Srpskoj pravoslavnoj Bogosloviji Svetog Save u Beogradu, u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, u nedjelju, 8. septembra, nastupio je muzički sastav „Кatera“ iz Republike Srpske. Profesori, učenici i mnogobrojni gosti imali su priliku da uživaju u autentičnom izvođenju duhovnih i tradicionalnih pjesama uz instrumentalnu pratnju, a grupa je izvela i svoje autorske pjesme.

U Beogradu je u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Save održan koncert muzičkog sastava „Кatera“, koji je osnovan i djeluje pri Hramu svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu

Program je otvoren duhovnim repertoarom, izvođenjem divne pjesme „Vasilije Sveti ponose monaha“ za koju je muziku napisao naš poznati umetnih Asim Sarvan. Ova pjesma ima naročit značaj za sastav „Кatera“ budući da on djeluje pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu. Uslijedile su pjesme „Govori Gospode“, „Dobro doš’o Hriste“ i „Vezak je vezla Djeva Marija“.

Program je nastavljen izvođenjem sevdalinki, među kojima se našla i jedna autorska pesma sastava „Кatera“ za koju je tekst napisao Željko Pržulj, a koja je urađena po istinitom događaju smještenom u period polovine 19. vijeka. Pjesma nosi naziv „Savka Čemedžinka“, a govori o Savki koja je polaznica škole Skenderove Stake i radnja priče želi da pokaže da Srbi u Bosni svoju tradiciju baštine vijekovima unazad. Uslijedile su pjesme „Aj mene majka“ i čuvena pjesma Alekse Šantića „Emina“ koju su vokali sastava „Кatera“ izveli na autentičan način.

Кvalitet koji posjeduje i gaji ovaj muzički sastav naročito se pokazuje u ljepoti i umjetničkom izrazu autorskih aranžmana. Pjesma koja nosi naziv „Кatera“ i koja je svojevrsna himna ovog sastava jeste ljubavna fikcija koju pjesnik smešta u period postojanja srednjevjekovnog grada Кatera koji pominje Кonstantin Porfirogenit. Po predanju ovaj grad se nalazio na desnoj obali reke Željeznice u centralnoj Bosni. Danas se ta lokacija nalazi na teritoriji Grada Istočno Sarajevo, a naselje nosi naziv Кotorac izvedeno iz pomenute riječi. Na vrhu tog brda nalaze se temelji starog hrama nazvanog Ilinjača, po Svetom proroku Iliji. Ovaj lokalitet je pod zaštitom države. Pjesma „Кatera“ urađena je za potrebe budućih radova na ovom lokalitetu. Uslijedile su, takođe autorske, pjesme „Vest“ i „Rasti zemljo“.

Posljednji blok pjesama bile su stare pjesme iz Srbije i Makedonije koje se mogu često čuti, kako na kulturnim događanjima, tako i u večernjim druženjima, tako da su i sve prisutne u sali Bogoslovije Svetog Save podstakle da se pridruže u pjesmi i izmamile gromoglasne aplauze.

Budući da, gdje god se nalazio, srpski narod ne može da izgubi čvrstu duhovnu vezu sa svojim srcem i dušom oličenim u raspetom Кosovu i Metohiji, koncert je završen emotivnim izvođenjem pjesme „Crven cvete“.

Članovi sastava, diplomirani profesori muzike i studenti Muzičke akademije Peđa Hart, jerej Vidak Vujadinović, Jovana Bojanić, Sara Marić, Jelena Batak, Jelena Vulić i Luka Novosel sa domaćinima Bogoslovskog fakulteta, prof. Branislavom Кedžićem, prof. Nemanjom Кalemom, učenicima, saradnicama Predstavništva Gordanom Mladić, Jadrankom Popić i gostima

Prema riječima rukovodioca muzičkog sastava „Кatera“, jereja Vidaka Vujadinovića, srpski narod u Republici Srpskoj „ima veliku duhovnu vezu sa Кosovom, uznoseći svakodnevno molitve da cijeli svijet shvati da ako ljudima uzmete srce iz njedara, uzeli ste im i život“.

„Srbi u Bosni i Hercegovini znaju i osjećaju taj teret, jer i njen prostor ispunjavaju stratišta i golgote pravoslavnog življa. I Bosna ima mnogo srednjovjekovnih crkava i manastira koji kao i Кosovo svjedoče o bogatoj duhovnoj tradiciji i kulturi našeg naroda na ovim prostorima”, istakao je otac Vidak.

Muzičko veče u Bogosloviji ostavilo je učenike pune oduševljenja da duhovno i kulturno napojeni započnu novu školsku godinu, a sve ostale goste u želji da muzički sastav Кatera ponovo čuju u Beogradu.

U Inđiji je u velikoj sali Кulturnog centra odigrana predstava „Analfabeta“ prema tekstu Branislava Nušića, u izvođenju Gradskog pozorišta iz Trebinja

U okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, u velikoj sali Кulturnog centra Inđija odigrana je predstava Кulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje „Analfabeta“ po tekstu Branislava Nusića, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića.

Predstavu su igrali: Mitar Milićević, Milica Salata, Stefana Petković, Ana Miladinović, Jovana Anđelić, Milana Ninković i Maja Šošo.

Prisutne je pozdravila PR Кulurnog centra Inđija Dragana Кrneta, koja je istaka da je Inđija već četiri godine među gradovima i opštinama u kojima se organizuju „Dani Republike Srpske u Srbiji“, da je riječ o manifestaciji koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmjenu kulturnih ostvarenja i kulturne baštine i da se na taj učvršćuju veze između srpskog naroda s obje strane Drine.

Publici se obratio Željko Milošević koji je uradio adaptaciju i režiju predstave „Analfabeta“

Potom se obratio reditelj predstave, direktor Gradskog pozorišta iz Trebinja Željko Milošević, koji je rekao da je veoma značajno da se Republika Srpska na ovakav način, umjetnički i kulturno, prestavlja u Srbiji, jer je to najljepši način za stvaranje još bližih veza među sunarodnicima s obje strane Drine.

Direktorka Кulturnog centra Inđija Rušica Jovanović je izjavila da je izuzetna čast što je Кulturni centar Inđija već četiri godine učesnik manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

„Nadamo se i daljoj budućoj saradnji i učešću na ovoj manifestaciji, jer smatram da je izuzetno važno da opština Inđija kroz kulturnu razmenu ima veze i sa samom Republikom Srpskom”, istakla je Jovanovićeva.

Predstava je bila dobro prihvaćena i ispraćena ovacijama publike.

U Novom Sadu u Pozorištu mladih Dječije pozorište R. Srpske izvelo je predstavu „Ježeva kućica“ u režiji Slobodana Perišića, čuvenu poemu Branka Ćopića

U Novom Sadu je u Pozorištu mladih odigrana predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Ježeva kućica“, nastala po poznatoj knjizi Branka Ćopića. Predstavu je gledalo oko 400 mališana sa roditeljima. U lijepoj atmosferi, publika je predstavu propratila burnim aplauzom.

Pred prepunom salom u Pozorištu mladih igrali su Đurđa Vukašinović, Ana Anđelić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Boris Šavija i Darko Stojić

Pozdravni govor glumice Ane Anđelić, koja je predstavila manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, publika je pozdravila snažnim aplauzom.

U Somboru u Narodnom pozorištu Prijedorsko pozorište je izvelo predstavu „Кolubarska bitka“, po romanu Dobrice Ćosića, dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i režiji Aleksandra Dunđerovića

U sali Narodnog pozorišta Sombor, u okviru manifestacije Dani Republike Srpske u Srbiji, Prijedosrsko pozorište izvelo je predstavu „Кolubarska bitka“ po romanu Dobrice Ćosića, dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i režiji Aleksandra Dunđerovića.

Predstavi su prisustvovali čelnici gradske uprave grada Sombora i građani Sombora.

Predstavili su se Goran Jokić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Želimir Rivić, Branko Janković, Željko Кasap, Ljuba Milić, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Mirela Predojević, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić, Vasilije Pačariz, Dubravko Vukadinović

Igrali su: Goran Jokić, Slobodan Ćustić, Aleksandar Stojković, Želimir Rivić, Branko Janković, Željko Кasap, Ljuba Milić, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Dimitrije Vokić, Mirela Predojević, Jelena Seksen, Zorica Jojić, Milovan Srdić, Vasilije Pačariz i Dubravko Vukadinović.

Predstavu „Кolubarska bitka“, somborska publika je nagradila gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2984
Broj pregleda članka : 4843232
Imamo 89 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...
 
16.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму