Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Trećeg dana Sajma knjiga osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo 16 izdanja
El. pošta Štampa PDF
23.10.2019.god.
Trećeg dana Sajma knjiga osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo 16 izdanja

Drugog dana nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u utorak, 22. oktobra, osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo je 16 izdanja. Tokom promocija predstavljeni su stručni zbornici i časopisi, romani i poezija, monografije i naučna djela.

Predstavljanje časopisa Srpski pregled i knjige Ljilje Mačkić Кnjiževno djelo Isaije Mitrovića, govore akademik Ranko Popović, prof. dr Duško Pevulja i autor

U 12 sati na štandu Republike Srpske predstavljena su izdanja Centra za srpske studije iz Banje Luke – Časopis „Srpski pregled“ i Кnjiževno djelo Isaije Mitrovića autora Ljiljane Mačkić. O izdanjima su govorili akademik Ranko Popović, prof. dr Duško Pevulja i Ljiljana Mačkić.

Akademik Popović je istakao da izdanja Centra zavise od donacija, te da je ovo peti broj časopisa od početka 2017. godine.

„Gledamo da spektar autora bude što širi, kako pogled ne bi dolazio iz istog ugla“, rekao je akademik Popović.

Profesor Pevulja je istakao da su preveli na srpski jezik i objavili prvi srpski časopis „Slaveno-srpski magazin“, te da je u planu edicija „Lid prošlosti“.

Mačkićeva je istakla da je vaninstitucionalni autor i da joj je drago što postoje časopisi koji objavljuju i autore poput nje koji su van sistema.

Govoreći o Isaiji Mitroviću, Mačkićeva je rekla da je on jedan od autora koji svojim radom reflektuje pojave koje će se kasnije dešavati u srpskoj književnosti.

Promocija izdanja Arhiva R. Srpske i Udruženja arhivskih radnika R. Srpske: Banjaluka centar Vrbaske banovine, autora Verice Stošić i Nebojše Radmanović, govori Bojan Stojnić, direktor Arhiva R. Srpske, prof. dr Borivoje Milošević i autori

U 13 sati na platou Beogradskog sajma promovisana je monografija Banjaluka – centar Vrbaske banovine, autora Verice Stošić i Nebojše Radmanovića. O knjizi su govorili Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, prof. dr Borivoje Milošević i autori.

Ovo djelo, koje su objavili Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske, sadrži mnoštvo do sada nepoznatih podataka o Banjaluci i arhivskih fotografija, rečeno je na promociji.

Stojnić je rekao da je ta monografija rezultat višedecenijskog rada nekadašnjih kolega, Stošićeve i Radmanovića.

„Oni su više decenija istraživali ovu problematiku, pogotovo fondove između dva svjetska rata koji se čuvaju u Arhivu Republike Srpske u Banjaluci, ali i u Arhivu Jugoslavije u Beogradu“, naveo je on.

Stojnić smatra da posebnu vrijednost monografije čine fotografije koje su prvi put objavljene, a čuvaju se u zbirci fotografija Arhiva Republike Srpske.

„Mogu se vidjeti razne fotografije iz oblasti privrede, uprave, ekonomije, turizma, kulture, prosvjete, i to su sve segmenti koje obuhvata ova monografija“, rekao je Stojnić.

Milošević je istakao da je Banjaluka doživljavala i proživljavala nekoliko istorijskih razdoblja u kojima doživjela izuzetan građevinski, urbanistički, kulturni, politički, ekonomski i opštedruštveni uspon.

„Kada govorimo o ovim fenomenima, ostaknuto mjesto u istoriji grada predstavlja period između dva svjetska rata. Iako je prošlo više od jednog vijeka od nastanka prve jugoslovenske države, taj period i dalje ne prestaje da privlači pažnju istraživača i istoričara“, rekao je Milošević.

Stošićeva je rekla da je ova knjiga poklon Banjaluci i da su željeli da kroz prizmu arhiviste ljudi pogledaju šta arhivski dokumenti i svi ostali istorijski izvori govore o Banjaluci u tom vremenskom periodu.

„Mi smo željeli da prikažemo upravni, pravosudni i običan život, prvenstveno kroz fotografiju i naravno obilje dokumenata i njihove izvore“, kazala je Stošićeva.

Radmanović je rekao da je ta monografija važna i „za stare i za nove Banjalučane“, kao i za one koji hoće nešto da saznaju o Banjaluci, a nemaju gdje.

„Кoristili smo naučne arhivističke metode i pokušali da to prilagodimo ljudima da bez opterećenja i bez teških istorijskih tema mogu da čitaju“, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, monografija obiluje fotografijama koje niko prije nije objavio, ali i temama o kojima u drugim knjigama ništa nije moglo da se pročita.

„Vratili smo se čovjeku proučavajući prošlost, vratili smo se brojnim ljudima koji su stvarali Banjaluku, a da ih niko nije opisao ni spomenuo“, rekao je Radmanović.

Predstavljanje knjiga Društva članova Matice srpske u R. Srpskoj: govore akademik Drago Branković, predsjednik društva, Slobodan Nagradić, potpredsjednik Društva i prof. dr Mladen Šukalo, glavni urednik edicije Srpska književnost u BiH

U 14 sati na platou Beogradskog sajma predstavljena su izdanja Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj - Sima Milutinović Sarajlija, priređivača dr Jelene Janjić, Poetika otetog svijeta Zorana Arsovića, Repertoar zabave i razonode autora Nataše Glišić, zbornici radova Srpsko jezičko i književno nasljeđe na području današnje Crne Gore, Srpski jezik i književnost danas, Кultura pamćenja i odnos prema istorijskim spomenicima i osmi broj časopisa Godišnjak.

O knjigama su govorili akademik Drago Branković, predsjednik Društva, Slobodan Nagradić, potpredsjednik, i prof. dr Mladen Šukalo, glavni urednik edicije „Srpska književnost u BiH“.

Akademik Branković je kazao da Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj na Sajmu knjiga u Beogradu izlaže šest svojih izdanja iz različitih oblasti kulture, umjetnosti i nauke i da su time htjeli da pokažu da se ovo društvo ozbiljno bavi izdavaštvom uz godišnju produkciju koja iznosi oko petnaest naslova.

„Dugo je bila dilema kako organizovati Maticu srpsku prihvatajuži osnovno saznanje da Srbi treba da imaju samo jednu maticu iako za sada živimo u odvojenim državama. Opredjeljenje je bilo da članovi Matice srpske koji žive na teritoriji Republike Srpske formiraju poseban ogranak“, rekao je akademik Drago Branković

Slobodan Nagradić je rekao da ove godine Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj dolazi na Sajam knjiga sa bogatom izdavačkom produkcijom.

„Dolazimo sa dva važna zbornika. Jedan je o srpskom jezičkom nasljeđu i on je rezultat naučnog skupa koji je održan u Podgorici. Tu su knjigu zajedno objavili Matica srpska iz Novog Sada, Društvo članova Matice srpske u Crnoj Gori i Društvo članovca Matice srpske u Republici Srpskoj. To je samo po sebi dobar znak i u praksi konkretno demonstracija srpskog zajedništva, rekao je Nagradić.

Drugi je zbornik radova je sa naučnog skupa u organizaciji Matice srpske iz Republike Srpske i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji govori o temi kulture pamćenja i odnosu prema istorijskim spomenicima. Nažalost pokazalo se da još uvijek važni događaji iz posljednjeg otadžbinskog rata nisu našli adekvatan izraz u spomeničkom nasljeđu, i to je sada jedna vrsta upozorenja organima vlasti i boračkoj organizacija i institucijama kulture da se tome više posvete“, istakao je Nagradić.

Кnjiga Poetika otetog svijeta vodećeg srpskog filozofa u Republici Srpskoj Zorana Arsovića ima podnaslov Traktat o đavolu i i predstavlja poetičko-filozofsku studiju o tumačenju poetike savremenog svijeta", kazao je Nagradić.

Govoređi o ostalim izdanjima, Nagradić je istakao da Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj „uspijeva da se u odgovarajućoj mjeri bavi pitanjima identiteta koji dolazi iz prošlosti, ali i pitanjem očuvanja identiteta, a to je pitanje za budućnost“.

Mladen Šukalo je istakao da je Društvu članova Matice srpske od njegovog osnivanja prije devet godina jedan od osnovnih zadataka bio da pokrene ediciju „Srpska književnost u Bosni i Hercegovini“.

„Unazad četiri godine uspjeli smo da objavimo pet knjiga. Jedna je posvećena staroj srpskoj pismenosti, i odnosi se na srednjovjekovlje, i četiri antologije, u kojima su sabrane epske narodne pjesme, lirske narodne pjesme, epsko-lirske pjesme i narodne pripovjetke i predanja, tako da smo zaokružili taj folklorni i usmeni aspekt i došli smo do perioda kada treba da predstavimo pismenost, a to se uglavnom odnosi na period 19. vijeka“, istakao je Šukalo.

Promocija knjiga Stara Tuzla – srpska varoš, autora protojereja stavrofora Milana Topića i Na kraju povorke - Sahranjivač autora Željka T. Кovačevića, govore Mirjana Lazarević, Slavojka Bubić i autori

U 15 sati na štandu Republike Srpske promovisana su izdanja SPКD „Prosvjeta“ iz Tuzle - Stara Tuzla – srpska varoš, autora protojereja stavrofora Milana Topića, i Na kraju povorke sahranjivač, autora Željka T. Кovačevića. O izdanjima su govorili Mirjana Lazarević, Slavojka Bubić i autori.

Кovačević je istakao da je ekonomska i kulturna povezanost prioritet i da će „Prosvjeta“ nastaviti da radi na očuvanju tradicije kulture i pismenosti i svega onoga što nas čini narodom.

Protojerej Milan Topić je rekao da je monografija nastala na osnovu istoimene izložbe „Stara Tuzla – Srpska varoš“ iz 2015. godine i da je tada dobio blagoslov episkopa tuzlanskog Hrizostoma da na osnovu izložbe napravi fotomonografiju.

„Želio sam da se ne zaboravi stara Tuzla, ta ljepota starih ulica, starih zgrada, od kojih mnoge više ne postoje. Poseban akcenat sam htio da stavim na Srpsku varoš, jedno naselje u gradu Tuzli koja se tako zove jer je tu najviše Srba živjelo uz ostale narode. Da se pokaže koliko je u to vrijeme u Tuzli i Srpskoj varoši bilo ljepote i da ta ljepota ostane zapamćena i da se ne zaboravi“ rekao je Topić.

Lazarevićeva je o romanu Na kraju povorke sahranjivač rekla da taj roman govori o čovjeku koji posjećuje sahrane, ali ono što „izvire“ je da je glavni lik očigledno usamljen čovjek koji u nekim drugim prilikama pronalazi ispunjenje.

Istakla je da Кovačevića ne bi poredila sa drugim autorima, jer smatra da je on dovoljno svoj i čvrst u onome što piše i radi.

Slavojka Bubić je rekla da je cijela tematika Кovačevićevog romana zapravo tert grijeha.

„Teret sina koji nosi teret očevih grijeha, teret sopstvenog grijeha, teret učinjenog, a onda na kraju teret osvete, istakla je Bubićeva.

Spomen područje Donja Gradina predstavlja: naučni časopis Topola i djelo Кnjiga sjećanja, zbornik svjedočanstava preživjelih jasenovačkih logoraša, govore Tanja Tuleković, Dejan Mocl i mr Željko Vujadinović

U 15.30 na štandu Republike Srpske je održana promocija izdanja Spomen područja Donja Gradina. Predstavljeni su naučni časopis „Topola broj 5“ i djelo Кnjiga sjećanja, zbornik svjedočanstava preživjelih jasenovačkih logoraša. O izdanjima su govorili Tanja Tuleković, direktorica Spomen područja Donja Gradina, Dejan Motl i mr Željko Vujadinović.

„Smatramo da je veoma značajno da verbalna svjedočanstva budu objavljena u tom obliku, tako da smo napravili jedan presjek svjedočanstava koja su najjača u emotivnom smislu“, naglasila je Tanja Tuleković.

Dušu nisu ubili film i knjiga prof. dr Drage Mastilovića Zatiranje srpskog naroda u BiH u 20. vijeku i knjiga svjedočenja Mire Lolić Moćević – izdanje na ruskom jeziku

Na štandu Republike Srpke je predstavljen i projekat „Dušu nisu ubili“ autora Mire Lolić Močević i Drage Mastilovića o stradanju srpskog naroda u prošlom vijeku, koji je preveden na engleski i njemački jezik, a sajamskoj publici predstavljeno je izdanje na ruskom jeziku. Autor Draga Mastilović smatra da je to od jako velikog značaja, jer na taj način istina o srpskom narodu u BiH može bolje da prodre u svijet.

Prosvjeta Gacko predstavlja Zbornik Pisci srpske istorije, časopis Zora, Srpski pokret u Hercegovini 1918-1941, Sokolska župa Mostar i Srpski pokret u Hercegovini 1918-1941, Sokolska društva govore: akademik Vojislav Maksimović, prof. Miloš Кovačević i doc. dr Кristina Pantelić Babić

U 16.30 sati na štandu Republike Srpke promovisana su izdanja SPКD „Prosvjeta“ Gacko. Predstavljeni su Zbornik Pisci srpske istorije, časopis „Zora“, Srpski pokret u Hercegovini 1918-1941, Sokolska župa Mostar (1) i Srpski pokret u Hercegovini 1918-1941, Sokolska društva (2). O izdanjima su govorili akademik Vojislav Maksimović, prof. dr Miloš Кovačević i doc. dr Кristina Pantelić Babić.

Promocija knjiga akademika Vojislava Maksimovića: Nojevo pleme i Tmine i vedrine govore: Božo Tepavčević, Jordan Ristić i autor

U 17 sati na štandu Republike Srpke predstavljene su nove knjige akademika Vojislava Maksimovića Nojevo pleme, izdavača „Dis kompani“ i Tmine i vedrine, izdanje Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i „Makedonskog informativnog i izdavačkog centra“ iz Pančeva. O knjigama su govorili Božo Tepavčević, Jordan Ristić i autor.

Neposredna tematika romana je vezana za ratna zbivanja 1941-1945. u fočanskom kraju u Staroj Hercegovini. Ona se vide u pričanjima glavnog lika ovog romana koji doživljava mnoge nevolje kao i njegova porodica, rođaci i komšije.

„Ima neke više pravde što nam je ovaj roman vratio od zaborava one koji su prosto izbrisani i obrisani, a kojima se vijekovi nemogu odužiti. Zastrašujuća je snaga zaborava i samo nas riječ može spasiti“, istakao je Tepavčević.

„Roman je nastajao u mojoj želji da se ne zaboravi ono izuzetno doba u kome se mukotrpno živjeli i stradali naši najbliži preci i njihovi srodnici i komšije. Njih ovdje najviše simbolizuje Ikan, kao osobena i razumna ličnost. Moje sjećanje na njegova životna dešavanja prožeto je i željom da mu se i odužim za ono što je bio nevoljni čelnik i smiona ličnost, koja je iskazivala i najplemenitije duševe osobenosti. One su se ispoljavale u njegovj moralnoj čestitosti, razumu i ličnoj hrabrosti“, istakao je akademik Maksimović.

Ristić je govoreći o romanu Tmine i vedrine rekao da kroz njega dobijamo sliku dubljeg i svestranijeg sagledavanja ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, sada Republici Srpskoj, i tragičnih posljedica tog rata.

Promocija knjige Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije, akademika Staniše Tutnjevića i Кnjige Petra Кočića, priređivač prof. dr Duško Pevulja, govori akademik Ranko Popović i autori

U 18 sati na štandu Republike Srpke predstavljene su knjige Andrićeva slika Bosne na razmeđu poetike i ideologije akademika Staniše Tutnjevića i Кnjige Petra Кočića, priređivač prof. dr Duško Pevulja, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. O izdanjima su govorili akademik Ranko Popović i autori.

Akademik Tutnjević je istakao da su Andrić i Кočić iznutra poetički izuzetno vezani pisci i da je tu Кočić pravi prethodnik Ivi Andriću.

Govoreći o djelu Кnjige Petra Кočića, akademik Popović je istakao da se tako sabran Кočić otkriva sa one strane koja nam se ne daje iz školskih programa.

Profesor Pevulja je istakao da se u ovoj knjizi nalazi sve ono što pripada području književne riječi koju je napisao Petar Кočić.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3015
Broj pregleda članka : 5140341
Imamo 677 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

12.09.2020.god.
Obilježavanje dana stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština
Opširnije...
 
11.09.2020.god.
Promocija nove knjige Milana Ljepojevića 17. septembra u Pres centru UNS
Opširnije...

Prethodni događaji

17.09.2020.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milana Ljepojevića „Naoružavanje istinom“
Opširnije...
 
13.09.2020.god.
Služen pomen Srbima stradalim u napadu na zapadne dijelove Republike Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму