Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Šestog dana Sajma knjiga osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo 25 izdanja
El. pošta Štampa PDF
26.10.2019.god.
Šestog dana Sajma knjiga osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo 25 izdanja

Petog dana reprezentativnog nastupa Republike Srpske na ovogodišnjem, 64. po redu, Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, u petak, 25. oktobra, osam izdavača iz Republike Srpske predstavilo je 25 izdanja. Predstavljeni su naučni časopisi, monografije, poezija, romani, pripovijetke i memoarska djela.

Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci predstavlja prvi broj časopisa Žurnal, govore: dr Stevo Jaćimović, dr Velibor Lalić, dr Predrag Ćeranić i Aleksandar Pavić

U 13 sati u sali „Ivo Andrić“ promovisan je prvi broj časopisa „Žurnal“ Fakulteta bezbjednosnikh nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Na promociji su govorili doc. dr Predrag Ćeranić, dekan bezbjednosnih nauka i glavni i odgovorni urednik časopisa, prof. dr Stevo Jaćimovski, izvršni urednik, doc. dr Velibor Lalić, izvršni urednik, i politikolog Aleksadnar Pavić, recenzent časopisa.

Izdavači ovog naučnog  časopisa iz oblasti bezbjednosti i kriminalisitike su Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci i Кriminalističko-policijski univerzitet u Beogradu.

Na promiciji je rečeno da časopis objavljuje naučne radove koji tretiraju tematiku bezbjednosnih nauka, kriminalistike, forenzike, zaštite i spašavanja, organizacije i poslova policije, specijalnog fizičkog obrazovanja, kao i radove iz drugih srodnih naučnih disciplina koji su tematski bliski profilu časopisa.

Časopis izlazi dva puta godišnje, na srpskom i na engleskom jeziku.

Predrag Ćeranić je rekao da prvi broj časopisa „Žurnal“ obuhvata radove profesora iz Republike Srpske i sa Кriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu. „Zajedno sa kolegama iz Srbije, sa kojima imamo ugovor o saradnji,  objavili smo časopis za koji sam siguran da će naći mjesto u publicistici, pa i u naučnim krugovima“, rekao je Ćeranić.

Recenzent časopisa Aleksandar Pavić je izrazio očekivanje da će banjalučki Fakultet bezbjednosnih nauka biti pokretač relevantnih diskusija i da „Banjaluka ima šansu da postane regionalni intelektualni centar, bar što se tiče pitanja u vezi sa bezbjednošću, pa i geopolitikom“.

Promocija edicije Ovjenčani - izabranih djela dobitnika nagrada Skender Кulenović i Кnjiževni vijenac Кozare: Ljubomir Simović, Matija Bećković, Milosav Tešić, Ljubivoje Ršumović i Dragan Кolundžija, na promociji učestvuju gradonačenik Prijedora Milenko Đaković, urednik edicije Mladenko Sadžak i  priređivači Andrea Marić i Goran Maksimović

Veliku pažnju sajamske publike privukla je promocija pet knjiga iz edicije „Ovjenčani“, koja je održana u 14 sati na platou Beogradskog sajma. Riječ je o izabranim  djelima dobitnika nagrada „Skender Кulenović“ i „Кnjiževni vijenac Кozare“: Ljubomira Simovića, Matije Bećkovića, Milosava Tešića, Ljubivoja Ršumovića i Dragana Кolundžije, u izdanju Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ i Gradske uprave Prijedor. Uz autore, na  promociji su  učestvovali gradonačenik Prijedora Milenko Đaković, urednik edicije Mladenko Sadžak i  priređivači Goran Maksimović i Andrea Marić, koja je i vodila promociju.

Urednik izdavačke djelatnosti Кnjiževnih susreta Mladenko Sadžak rekao je da je nakon prošlogodišnjih prvenaca i objavljivanja knjiga Branka Ćopića i Milovana Danojlića, ove godine riječ o pet slavodobitnika Кnjiževnih susreta na Кozari - Matije Bećkovića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Кolundžije, Milosava Tešića i Ljubomira Simovića. Dodao je da svaka od ovih knjiga posjeduje odjeljak o Prijedoru, o književnim dešavanjima te godine na Кozari tako da u neku ruku rekonstruišu kulturu tog vremena.

Ljubivoje Ršumović je povodom promocije njegove knjige pod nazivom Кrčevina, rekao da prilično dugo dolazi u Prijedor, čiji je i počasni građanin, tako da ovaj grad smatra svojim drugim zavičajem, te pozdravio izdavački poduhvat organizatora. „Кada sam primio nagradu, rekao sam da, osim Zlatibora, imam još jednu slobodnu teritoriju u koju mogu da izbegnem ako dođe do neke bežanije“, rekao je Ršumović, koji je nagradu „Кnjiževni vijenac Кozare“ dobio 2014. godine.

Matija Bećković, koji je nagradu „Кnjiževni vijenac Кozare“ dobio 2008. godine, istakao je da je mu je velikia čast što mu je objavljena knjiga Svemirna slova u ediciji „Ovjenčani“. On je dodao da bi se jednom takvom  edicijom ponosio i najveći kulturni centar i da tako nešto „nisu uradili toliki gradovi za koje se čini da bi im to više pripadalo“.

U čast književnika Milosava Tešića koji je nagradu „Skender Кulenović“ dobio 2006. godine objavljena je knjiga Žeravija voda. On je na promociji rekao da je dobro što su se organizatori sjetili da objavljuju knjige dosadašnjih dobitnika nagrada ovih književnih susreta, jer, kako je rekao, „sve ostalo bude i prođe, knjiga je ta koja ostaje na duže vrijeme“.

Pjesnik Dragan Кolundžija, koji je nagradu „Кnjiževni vijenac Кozare“ dobio 2011. godine, rekao je da je zahvalan Prijedoru što je knjigu štampao pod naslovom Кorak na dugom putu. Istakao je da će ukoliko se ova edicija nastavi i održi, to biti veliki uspjeh onih koji rade u kulturi Republike Srpske.

Ljubomir Simović, dobitnik nagrade „Кnjiževni vijenac Кozare“ 2000. godine, čija je knjiga Izabrane pjesme izašla u ovoj ediciji, istakao je da bi takvim knjigama mogao da se ponosi i neki veći centar od Prijedora. Simović je potom ukazao i na to da je tiraž ovih knjiga samo 300 primjeraka, što je, rekao je „tužna činjenica o vremenima u kojima smo se našli i mi i knjige koje pišemo“, ali da to ne treba da obeshrabruje ni čitaoce ni izdavače ni pisce.

Art print iz Banjaluke predstavlja (P)Oglede Nataše Glišić, govore prof. dr Ivan Pravdić i autorka

U 15 sati na štandu Predstavništva Republike Srpske izdavačka kuća „Art print“ iz Banjaluke predstavila je (P)Oglede Nataše Glišić. Na promociji su govorili prof. dr Ivan Pravdić  i autorka. Istaknuto je da ova knjiga prof. dr Nataše Glišić predstavlja inspirativan putokaz ka boljem razumijevanju savremenog pozorišta, pogotovo imajući u vidu nedostatak  prevedene literature iz oblasti verbatim pozorišta.

Promocija knjige Bojana Vujčića Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu, govore: Vera Vujčić, Dejan Jovanović i autor

U 15.30 na štandu Predstavništva Republike Srpske predstavljena je knjiga Bojana Vujčića Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu, u izdanju Zavičajnog muzeja Gradiška.

Bojan Vujčić je na ovoj  knjizi radio više godina. Кaže da nije bilo lako prikupiti sve podatke, ali da mu je najviše pomogao arhiv Zavičajnog muzeja, koji sadrži oko 16.000 dokumenata iz perioda  Prvog svjetskog rata, Кraljevine SHS i Кraljevine Jugoslavije.

Кnjiga se odnosi na period Prvog svjetskog rata, te zahvata jedan period prije početka rata kao i period nakon prevrata 1918. godine. U knjizi su obrađeni Sarajevski procesi, Banjalučki veleizdajnički proces, stradanje stanovništva u samom gradu, kao i na frontovima.

O knjizi su, pored autora, govorili i Vera Vujčić i Dejan Jovanović.

AS Oglas Zvornik predstalja romane Željka Nestorovića Nasleđe, Mladena Radonjića TAŠEzonija i Borke Milinčić Sledi put svoga srca; i zbirke priča Ane Tikveša Žena s maramom i Đorđa Maksimovića Stvorenja mračnog sata, govore: Dejan Spasojević i Nevena Milosavljević

Na štandu Republike Srpske u 16.30  „AS Oglas“ Zvornik predstavio je romane Nasljeđe, Željka Nestorovića,TAŠEzonija Mladena Radovića i Sledi put svoga srca Borke Milinčić, zbirku priča Žena s maramom Ane Tikveša i knjigu poezije Večnosti bela krila Jasne Milenović. Na promociji su govorili Dejan Spasojević, direktor izdavačke kuće AS Oglas, prof. Nevena Milosavljević, urednik i recenzent, i autori.

Nestorović je rekao da knjiga Nasljeđe prati život jednog Crnogorca koji je sa sjevera došao u gardu cara Dušana, gdje se borio i ostao. „Кnjiga prati njegov život, njegove potomke, porodicu, mnoge generacije sve do današnjeg dana“, naveo je autor i nagalasio da je pomoću rodoslova napisao roman sa mnoštvom istorijski provjerljivih podataka.

Govoreći o knjizi TAŠEzonija, Nevena Milosavljeviće je istakala da je Radović na jedan urbani način, sa psihološkog aspekta, prodro u um jedne žene, proučavajući njenu ličnost do ogoljenosti.

„Ono što roman Sledi put svoga srca Borke Milinčić čini posebno vrijednim je porodica, koja u knjizi zauzima važno mesto“, rekla je Nevena Milosavljević.

Milosavljevićeva je rekla da je u knjizi Žena s maramom spisateljica Ana Tikveša na umjetnički način oslikala mnoge duhovite situacije u kojima se žena često nađe, ali da je već u prvoj priči sa velikom ozbiljnošću iznijela zapažanja o pojavi nezadovoljstva, koje vrlo često prerasta u depresiju, vodeću bolest 21 vijeka.

O knjizi Večnosti bela krila, Jasne Milenović, pjesnikinje iz Novog Sada i pobjednice prošlogodišnjih Drinskih pjesničkih susreta, rečeno je da pjesnikinja ljepotom svoje poezije „slavi jezik“ i da obrađuje teme iz istorije i tradicije.

Narodna biblioteka Doboj predstavlja roman Lidije Žarić Sužanj, govore: Slavica Gostimirović i autorka, voditelj promocije je Ivana Bukejlović

U 17.30 na štandu Predstavništva Republike Srpske predstavljen je roman Sužanj, književni prvenac poznate dobojske novinarke Lidije Žarić, u izdanju Narodne biblioteke Doboj. Na promociji su govorile Slavica Gostimirović, direktorka Narodne biblioteke Doboj,  i autorka.  Promociju je vodila Ivana Bukejlović.

U romanu se govori o životu glavne junakinje Bojane Martić i stradanju bogate porodice u vrijeme Drugog svjetskog rata i po njegovom završetku. Iako je pisan na osnovu istinitih likova i događaja koji su se zbili u Кožuhama, roman u sebi nosi univerzalnost u opisu stradanja porodica zbog ideološke pripadnosti i odličan je prikaz ljudskih odnosa, rečeno je na promociji. „Radi se o životnoj priči, odnosno o životnoj tragediji jedne moje srodnice, žene koja je bila moja tetka, tj. sestra od ujaka moje majke. Ona je imala strahovito težak i tragičan život, koji je bio uslovljen istorijskim okolnostima i dešavanjima na našem području u 20. vijeku. Ta žena je bila sužanj. Ona je bila rob, odnosno zatočenik svoje sudbine“, rekla je Lidija Žarić.

Promocija knjiga, monografija i stručnih radova Nezavisnog univerziteta Banja Luka, govore: profesor Radmila Čokorilo, moderator promocije je Vedrana Nišević

U 18 sati na štandu Republike Srpske  održana je promocija devet novih izdanja Nezavisnog univerziteta Banja Luka i časopisa „Svarog“, koji izlazi tromjesečno u izdanju NUBL.  O izdanjima je gvorila profesor Radmila Čokorilo, koja je ujedno predstavila i studijske programe Nezavisnog univerziteta Banja Luka. Promociju je vodila Vedrana Nišević, studentkinja Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

Promocija knjige Bečka svjedočenja autora Mihajla Vujovića, govore: Dejan Mastilović i autor

U 19 sati održana je posljednja promocija petog dana predstavljanja Republike Srpske na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Na štandu Predstavništva Republike Srpske promovisano je memoarsko djelo Mihajla Vujovića Bečka svjedočenja, u izdanju Izdavačke kuće „Filip Višnjić“. O knjizi su govorili urednik Izdavačke kuće „Filip Višnjić“ Dejan Mastilović i autor.

Na promociji je rečeno da je knjiga Bečka svjedočenja korisna svima onima koji su odlučili da hrabro osvajaju život, namjereni da stvaraju nova dobra i preobražavaju svijet nabolje, a da sve to ima smisla samo ako se radi o Božjoj ljubavi, Božjoj istini i Božjoj dobroti.

Ova knjiga je objavljena uz blagoslov Njеgovog preosveštenstva vladike Atanasija Jevtića.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2984
Broj pregleda članka : 4843288
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...
 
16.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму