Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Uspješan nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
El. pošta Štampa PDF
27.10.2019.god.
Uspješan nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

U nedjelju, 27. oktobra, završen je jedanaesti reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Bila je to jedanaesta prilika da se sajamska publika upozna s novim izdanjima izdavača iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Trebinja, Doboja i drugih gradova i opština Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je uspješnim nastup Republike Srpske na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Cicović: Uspješan nastup Republike Srpske

„Imali smo 54 promocije, predstavili 43 izdavača, 114 izdanja, tako da smo na najbolji način ove godine reprezentovali Republiku Srpsku na ovoj izuzetno značajnoj kulturnoj manifestaciji“, rekao je Cicović novinarima na Beogradskom sajmu.

„Opšti zaključak je da smo uspjeli da realizujemo program, da smo uspjeli da na najbolji način predstavimo Republiku Srpsku i damo dovoljno prostora svim našim izdavačima i piscima, naučnicima, umjetnicima da se predstave publici na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga“, rekao je Cicović.

On je napomenuo da je početak svečanog predstavljanja nastupa Republike Srpske obećavao uspjeh, imajući u vidu zainteresovanost publike za temu koja je odabrana za nastup - 500 godina Goraždanske štamparije, kao i za prvu promociju na kojoj je predstavljena knjiga „Starostavne goraždanske knjige“ Biljane Samardžić.

Svih sedam dana ovogodišnjeg beogradskog sajma knjiga posjetioci su mogli da vide izložbu grafika prvog Sabora grafičara „Teodor Ljubavić“ – Sopotnica 2019. posvećenih obilježavanju 500 godina Goraždanske štamparije, koju je priredio Novica Кrunić u saradnji sa Opštinom Novo Goražde i Mitropolijom dabrobosanskom.

Na reprezentativnom štandu Republike Srpske posljednjeg sajamskog dana promovisana je samo jedna knjiga Ptice i druge drame autorke Sanje Savić. Кnjiga je objavljena u izdanju Narodne biblioteke Pale, a predstavili su je Vule Žurić, Nada Gajović, direktor Narodne biblioteke Pale, i autorka.

Nada Gajović, Sanja Savić i Vule Žurić

Gajovićeva je istakla da su izdavačku djelatnost u biblioteci pokrenuli 2013. godine i da je ovo sedma knjiga u njihovom izdanju, te da im je drago što po prvi put učestvuju na međunarodnom sajmu knjiga.

Žurić je rekao da je lijepa inicijativa biblioteka da se bave izdavačkom djelatnošću i da ulažu u promociju mladog autora. Govoreći o autoru, Žurić je istakao da je Sanja Savić jedan od najinteresantnijih i najsvestranijih domaćih dramatičara.

„Bilo da piše dramu, roman, knjigu za djecu, ili da režira igrani ili animirani film, u središtu interesovanja ove mlade i izuzetno vrijedne i nadarene autorke stoje ljudi, ili još preciznije čovjek, i to ne, kako se često u ovakvim prilikama kaže, čovjek od krvi i mesa, već prije svega čovjek koji samo što se ne raspukne od svojih svakojakih osjećanja”, rekao je Žurić.

Savićeva je rekla da je od početka bavljenja dramskim pisanjem na fakultetu osjećala potrebu ne samo da se ti tekstovi izvedu već i da se ovjekovječe knjigom.

„Željela sam da to bude pregled kroz različite faze interesovanja od početka mog dramskog pisanja do danas“, kazala je Savićeva.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2907
Broj pregleda članka : 4469482
Imamo 75 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

11.03.2020.god.
Svečano otvaranje izložbe „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...
 
10.03.2020.god.
Кonferencija za medije povodom izložbe „Stigla korpusna“
Opširnije...

Prethodni događaji

13.03.2020.god.
Otvorena izložba „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...
 
12.03.2020.god.
Održana konferencija za medije povodom izložbe „Stigla korpusna“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму