Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
El. pošta Štampa PDF
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture

U Pres centru Udruženja novinara Srbije održana konferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Srbi kao konstitutivan narod u BiH, nemaju prava u Federaciji BiH, dok se ona obezbjeđuju migrantima koji pređu u BiH bez ijednog dokumenta, što je sistemski pristup Sarajeva da bi se Srbi potpuno iselili i promijenila etnička struktura u zemlji, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović u Beogradu u petak, 15. novembra, na konferenciji za novinare u Pres centru Udruženja novinara Srbije, na kojoj su učestvovali i načelnici opština Drvar i Glamoč, Dušica Runić i Nebojša Radivojša

Na konferenciji govore: načelnica opštine Drvar Dušica Runić, načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša i predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović

„U BiH je ušlo 40.000 migranata, od kojih su 30.000 muškarci i svi se zovu Muhamed. Nemaju nijedan dokument i svi se izjašnjavaju kao Muhamed i da su iz Sirije, a sve ukazuje da su to ljudi iz Avganistana, Irana i drugih zemalja koje nemaju veze sa Sirijom“, rekao je Radanović.

Radanović ističe da su u FBiH migranti u mnogo boljem položaju nego Srbi i naveo da u povratničkim selima u Sanskom Mostu, Krupi, Petrovcu, Ključu struja nije uvedena već 20 godina.

„Siguran sam sto posto da bi se Srbi, na primjer iz sela Prkos, koji nemaju ni struju, ni vodu, vrlo rado mijenjali sa ovim migrantima u Bihaću koji imaju sve i hranu i sve uslove“, kaže Radanović.

On objašnjava da su Srbi građani četvrtog reda u kantonima FBiH u kojima su manjina, a Bošnjaci većina, te ocjenjuje da iza pokušaja naseljavanja migranata u srpska sela, stoji sistemski planski pristup sarajevskog političkog prostora, da se Srbi potpuno isele i napravi etnički čist prostor.

„To je licemjerje bošnjačke politike, gdje se Srbi marginalizuju, a međunarodnoj zajednici pričaju neistine o multietničnosti, pri čemu se na terenu napadaju srpske crkve i ruše srpska groblja“, naveo je Radanović.

Podsjetivši da je na području današnje FBiH 1991. godine bilo 530.00 Srba, a sada su svedeni na manje od 45.000 i uglavnom grupisani u četiri opštine, Radanović je ukazao da se Srbima u kantonima u kojima su u manjini, uskraćuje zakonom garantovano pravo na učešće u organima uprave.

On je precizirao da u 11-članoj vladi Unsko-sanskog kantona nema nijednog Srbina, a u Kantonu Sarajevo, gdje je do rata živjelo 27 odsto Srba, sada je samo dva odsto zaposleno u javnom sektoru.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da srpski povratnici u FBiH žive jako loše jer nemaju mogućnost za zapošljavanje, a pomoć ili ne dobijaju uopšte ili nedovoljno u kantonima u kojima su većina Hrvati i Bošnjaci.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na pomoći koju je dala opštinama Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, ističući da je ljudima vraćena nada od kada su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili Drvar, gdje će u pogonu „Jumka“ 100 žena povratnica naći zaposlenje.

Izrazivši nadu da je ovo samo početak i da će i drugi investitori naći interes da ulažu u ove opštine, Runićeva je napomenula da je pomoć Republike Srpske prisutna od početka i da bez nje Srbi ne bi mogli opstati.

Radivojša je pozvao potencijalne investitore iz Srbije ali i šire, da dođu i ulože u Glamoč, ističući da će imati svu podršku.

„Narod je osokoljen zbog pomoći. Najviše nam nedostaje pokretanje privrede, jer time se pokreće i život“, rekao je Radivojša.

Boris Maksimović, saradnik u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji koje je bilo podrška u organizovanju konferencije

Konferenciju je organiozovao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Izvor: SRNA

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2992
Broj pregleda članka : 4947101
Imamo 60 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

03.08.2020.god.
Prvi dio međunarodne umjetničke kolonije u Krčedinu
Opširnije...
 
30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму