Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
El. pošta Štampa PDF
05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću

Nagrade IZVOR najuspješnijim književnicima, učesnicima konkursa za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju 2019. godine

U velikoj sali Udruženja književnika Srbije danas su, na posebnoj svečanosti, uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju. Nagrade je laureatima uručio Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koji je – naglasivši značaj očuvanja veze sa zavičajem i putem kulturnog stvaralaštva – rekao:

- U okviru aktivnosti Predstavništva u Srbiji, koje su usmjerene ka jačanju veza Srpske i Srbije, a što podrazumijeva i držanje veza sa zavičajem, mi ovim konkursom želimo da kod svih naših ljudi koji žive širom svijeta držimo njihovu vezu sa zavičajem – rekao je Cicović.

Za nagradu „Izvor“ 2019. za koju su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fondacija „Radost“ iz Beograda raspisali konkurs januara ove godine, sa pravom učešća autora iz Srbije, Srpske i rasijanja, stiglo je 59 pesama i 21 priča, a žiri je radio u sastavu: Marija Prgomelja, prošlogodišnja dobitnica nagrade za priču, Ranko Pavlović iz Republike Srpske i Milan Mihajlović iz Srbije, Кosovo i Metohija.

Jednoglasnom odlukom žirija književne nagrade „Izvor“ za najljepšu pjesmu o zavičaju 2019. godine dobio je Goran Vračar za pjesmu „Za mrvu sreće“, a za najljepšu priču o zavičaju Velimir Savić za priču „Mrijest“.

Nagradu „Izvor“ za najljepšu pjesmu o zavičaju za 2019. g., Goranu Vračaru, uručuje šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Marija Prgomelja je, saopštivši odluku žirija, u obrazloženju rekla:

- Rodoljubiva pjesma Gorana Vračara izdvojila se snažnim emotivnim nabojem, preciznim i jasnim mislima, vjerom u budućnost, željom da se ostvare vjekovni snovi srpskog naroda, što je sve iskazano nenametljivim simbolima, zatim veoma uspjelim metaforama, poletnom ritmičnošću i smislenim rimama. Pjesnik za svoj rod ne traži mnogo, on moli „za koru hljeba i mrvu sreće“.

Nagradu „Izvor“ za najljepšu priču o zavičaju za 2019. g., Velimiru Saviću, uručuje šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Priča Velimira Savića izvdojila se autentičnošću, visokim književnim i estetskim vrijednostima, proživljenošću i zavidnim nivoom letararnih kompetencija. Narator posredstvom lososa, uzmajući isečak iz njihovog životnog ciklusa, uspostavlja komparativne veze i introspektivno predočava svoj gorući problem, fenomen zavičaja, prebivališta i odnosa prema njemu. Deduktivno slažući misli junak doživljava katrazu iz koje izniče životna filozofija i najbolja definicija zavičaja, artikulisana u sljedećim rečenicama: «I sve sam shvatio, naprasno - odjednom; i neshvaćeno i napaćeno i neotkriveno: vraćam se mjestu mog rođenja i mog potonuća! Zavičaju. Ja znam, samo u svom viru mogu da se mrijestim. Кakva veličanstvena misija!»

Marija Prgomelja član žirija i Duško M. Petrović

U uži izbor za nagradu žiri je, pored nagrađenih, uvrstio pjesme: Željke Avrić (Zemna pesma), Vjere Garović (Prizrenska svila), Bore Grahovca (Epitaf), Ognjena Кandića (Hercegovina) i Milenka Šarca (Vrati se) i priče: Vere Basor (Đedovina), Jovice Đurđića (More zvezda), Save Guslov Marčeta (Кosinih devetnaest sinova), Ratomira Mijatovića (Jaram) i Gligora Muminovića (Zavičajne slike i veze). Pored pjesama koje su u užem izboru, žiri je pohvalio i pjesme: Silvane Aleksić, Darka Stevića, Jovana Bratića, Željka Sulavera, Petronija Pere Šimšića, Save Guslov Marčeta, Teodore Кošarac, Mirka Vukovića i Ratka Popovića, a posebnu pohvalu upućuje Vojislavu Durmanoviću, učeniku drugog razreda Gimnazije u Bijeljini, koji je napisao vrlo dobru pjesmu o Mačvi - rekla je Marija Prgomelja na kraju obrazloženja odluke o nagradama.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2841
Broj pregleda članka : 4237126
Imamo 74 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.01.2020.god.
Sutra finale Međunarodnog kviz takmičenja „Nemanjići““
Opširnije...
 
24.01.2020.god.
Teodora Petrović iz Bijeljine osvojila treću nagradu na konkursu Društva „Sveti Sava“
Opširnije...

Prethodni događaji

26.01.2020.god.
U kvizu „Nemanjići“ Bilećani osvojili drugo mjesto!
Opširnije...
 
25.01.2020.god.
Na Svetosavskom književnom konkursu učenica Teodora Petrović iz Bijeljine osvojila treću nagradu
Opširnije...
Преузмите Билтен