Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
El. pošta Štampa PDF
05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću

Nagrade IZVOR najuspješnijim književnicima, učesnicima konkursa za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju 2019. godine

U velikoj sali Udruženja književnika Srbije danas su, na posebnoj svečanosti, uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju. Nagrade je laureatima uručio Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koji je – naglasivši značaj očuvanja veze sa zavičajem i putem kulturnog stvaralaštva – rekao:

- U okviru aktivnosti Predstavništva u Srbiji, koje su usmjerene ka jačanju veza Srpske i Srbije, a što podrazumijeva i držanje veza sa zavičajem, mi ovim konkursom želimo da kod svih naših ljudi koji žive širom svijeta držimo njihovu vezu sa zavičajem – rekao je Cicović.

Za nagradu „Izvor“ 2019. za koju su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fondacija „Radost“ iz Beograda raspisali konkurs januara ove godine, sa pravom učešća autora iz Srbije, Srpske i rasijanja, stiglo je 59 pesama i 21 priča, a žiri je radio u sastavu: Marija Prgomelja, prošlogodišnja dobitnica nagrade za priču, Ranko Pavlović iz Republike Srpske i Milan Mihajlović iz Srbije, Кosovo i Metohija.

Jednoglasnom odlukom žirija književne nagrade „Izvor“ za najljepšu pjesmu o zavičaju 2019. godine dobio je Goran Vračar za pjesmu „Za mrvu sreće“, a za najljepšu priču o zavičaju Velimir Savić za priču „Mrijest“.

Nagradu „Izvor“ za najljepšu pjesmu o zavičaju za 2019. g., Goranu Vračaru, uručuje šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Marija Prgomelja je, saopštivši odluku žirija, u obrazloženju rekla:

- Rodoljubiva pjesma Gorana Vračara izdvojila se snažnim emotivnim nabojem, preciznim i jasnim mislima, vjerom u budućnost, željom da se ostvare vjekovni snovi srpskog naroda, što je sve iskazano nenametljivim simbolima, zatim veoma uspjelim metaforama, poletnom ritmičnošću i smislenim rimama. Pjesnik za svoj rod ne traži mnogo, on moli „za koru hljeba i mrvu sreće“.

Nagradu „Izvor“ za najljepšu priču o zavičaju za 2019. g., Velimiru Saviću, uručuje šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović

Priča Velimira Savića izvdojila se autentičnošću, visokim književnim i estetskim vrijednostima, proživljenošću i zavidnim nivoom letararnih kompetencija. Narator posredstvom lososa, uzmajući isečak iz njihovog životnog ciklusa, uspostavlja komparativne veze i introspektivno predočava svoj gorući problem, fenomen zavičaja, prebivališta i odnosa prema njemu. Deduktivno slažući misli junak doživljava katrazu iz koje izniče životna filozofija i najbolja definicija zavičaja, artikulisana u sljedećim rečenicama: «I sve sam shvatio, naprasno - odjednom; i neshvaćeno i napaćeno i neotkriveno: vraćam se mjestu mog rođenja i mog potonuća! Zavičaju. Ja znam, samo u svom viru mogu da se mrijestim. Кakva veličanstvena misija!»

Marija Prgomelja član žirija i Duško M. Petrović

U uži izbor za nagradu žiri je, pored nagrađenih, uvrstio pjesme: Željke Avrić (Zemna pesma), Vjere Garović (Prizrenska svila), Bore Grahovca (Epitaf), Ognjena Кandića (Hercegovina) i Milenka Šarca (Vrati se) i priče: Vere Basor (Đedovina), Jovice Đurđića (More zvezda), Save Guslov Marčeta (Кosinih devetnaest sinova), Ratomira Mijatovića (Jaram) i Gligora Muminovića (Zavičajne slike i veze). Pored pjesama koje su u užem izboru, žiri je pohvalio i pjesme: Silvane Aleksić, Darka Stevića, Jovana Bratića, Željka Sulavera, Petronija Pere Šimšića, Save Guslov Marčeta, Teodore Кošarac, Mirka Vukovića i Ratka Popovića, a posebnu pohvalu upućuje Vojislavu Durmanoviću, učeniku drugog razreda Gimnazije u Bijeljini, koji je napisao vrlo dobru pjesmu o Mačvi - rekla je Marija Prgomelja na kraju obrazloženja odluke o nagradama.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3017
Broj pregleda članka : 5223661
Imamo 138 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.09.2020.god.
Ranko Preradović prvi pjesnik iz Republike Srpske - dobitnik „Povelje Morave“
Opširnije...
 
12.09.2020.god.
Obilježavanje dana stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2020.god.
Svečano uručene ovogodišnje Povelje Morave
Opširnije...
 
17.09.2020.god.
U Beogradu predstavljena knjiga Milana Ljepojevića „Naoružavanje istinom“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму