Početna Aktuelnosti Prethodni događaji U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske
El. pošta Štampa PDF
09.01.2020.god.
U Novom Sadu svečanost povodom Dana Republike Srpske

U anfiteatru Spensa, u Novom Sadu održana svečana akademija povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

Juče je u Novom Sadu, u anfiteatru Spensa, na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, koju je organizovao Savez krajiških udruženja, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao da Srpska i Srbija nikada nisu imale bolju saradnju, kako na najvišem političkom nivou, tako i na nivou privrednog, naučnog, prosvjetnog, kulturnog i sportskog povezivanja.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

- To nas dodatno osnažuje i podstiče da sa još većim žarom zajedno radimo na očuvanju srpskog identiteta, jezika i pisma, narodnog duhovnog blaga i naše vjere pravoslavne, našeg Svetosavlja - rekao je Cicović u obraćanju u prepunom amfiteatru Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina" – Spensa.

Cicović je Krajišnicima i njihovim gostima prenio pozdrave „Predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, presjednikâ Skupštine i Vlade... Najkraće rečeno, prenosim vam pozdrave Republike Srpske“.

- Ove godine slavimo 28 godina od stvaranja Republike Srpske i isto toliko od usvajanja i proglašenja njenog prvog Ustava, a lijep je podatak da se ove godine puni i 25 godina od međunarodnog priznanja Republike Srpske, međunarodnog priznanja Dejtonskim sporazumom u kojem je ona bila potpisnica svih njegovih suštinski značajnih dijelova - rekao je Cicović i potom dodao – Međunarodno priznanje Republike Srpske, koja je stvorena u miru, 9. janura 1992, i Dejtonskim sporazumom ušla u uniju sa federacijom druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, Federacijom BiH koja je stvorena u ratu, 18. marta 1994, jeste činjenica dostojna istorije.

Cicović je rekao i da, posle svih tih godina, više ne moramo da govorimo koliko je značajno što imamo srpsku državu na lijevoj obali Drine i što je ona garant jedinstvenosti i nedjeljivosti srpskog kulturnog i duhovnog prostora.

Ranka Srdić Milić, predsjednik Saveza krajiških udruženja, čije je sjedište u Novom Sadu

Prisutnima u amfitetatru Spensa prethodno se obratila Ranka Srdić Milić, predsjednik Saveza krajiških udruženja, čije je sjedište u Novom Sadu.

Milićeva je istakla da se nikad ne smiju zaboraviti svi oni koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

- Nikad ne smijemo zaboraviti onih 23.000 vojnika i onih 10.000 civila koji su dali živote za Republiku Srpsku. Oni su ti koji su nam omogućili da danas imamo Srpsku, kao bastion srpstva. Da nas brani od svakojakih zala svjetskih previranja - istakla je ona.

Duško Ćutilo, direktor Fonda za prognana i izbjegla lica u Vojvodini

U ime Pokrajinske vlade okupljenima u Spensu obratio se Duško Ćutilo, direktor Fonda za prognana i izbjegla lica u Vojvodini.

Ćutilo je istakao dobru saradnju Srpske i Vojvodine u proteklih nekoliko godina, posebno poslije potpisivanja Sporazuma o saradnji Republike Srpske i AP Vojvodine 2017. godine.

- Taj sporazum je konkretizovao saradnju Srpske i Vojvodine u svim oblastima i zaista sam ponosan na taj sporazum, jer je on bio osnova za tijesnu saradnju između raznih institucija Srpske i Vojvodine - rekao je Ćutilo.

Prepun amfiteatar Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina" – Spens na akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

O istorijskom značaju Republike Srpske za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu sa obje strane Drine govorili su Dragoslav Bokan i Saša Adamović.

Lomljenjem slavskog kolača, na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske

Akademija u „Spensu“ počela je izvođenjem himni Srbije i Republike Srpske i lomljenjem slavskog kolača, a izveden je i bogat kulturno umjetnički program.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2871
Broj pregleda članka : 4344992
Imamo 76 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

21.02.2020.god.
Ministar Кlokić posjetiće Međunarodni sajam turizma u Beogradu
Opširnije...
 
21.02.2020.god.
Sajam zavičaja u Novom Sadu u subotu 22. februara
Opširnije...

Prethodni događaji

24.02.2020.god.
Кlokić i Cicović obišli izlagače: predstavljanje Srpske na sajmu u Beogradu doprinosi razvoju turizma
Opširnije...
 
23.02.2020.god.
Održan drugi Sajam zavičaja u Novom Sadu
Opširnije...
Преузмите Билтен