Početna Aktuelnosti Prethodni događaji "Reč u prostoru" - smotra mladih književnika u SKC
El. pošta Štampa PDF
04.04.2012.god.
"Reč u prostoru" - smotra mladih književnika u Studentskom kulturnom centru u Beogradu

U ponedeljak, 02. aprila, u 19 sati u Studentskom kulturnom centru u Beogradu svečano su otvoreni “Aprilski susreti 2012“.

Vesna Kapor, autor programa “Reč u prostoru“, koji je regionalna smotra mladih stvaralaca, u uvodnom obraćanju je rekla da je književnost kao potraga za rješenjima i izraz vremena kroz varijacije ličnog ne prestaje. Reč u prostoru pokazuje da egzistiraju različite poetike na istoj vrednosnoj ravni.

Na ovoj regionalnoj smotri mladih autora, u prepunoj velikoj sali  SKC-a, čitani su književni radovi tridesetak mladih autora iz regiona, pa i priče i pjesme Vokija Ercega, Slobodana Jovića i Nevene Milašinović iz Republike Srpske.

Govorilo se i kako su priče nastajale. Šta je to pripovijedački postupak i kako junaci priča postaju stvarni. Kako čitaoci postaju stanovnici književnih djela. Mogla su se čuti pitanja o pojmu avangarde  u savremenoj književnosti (i umjetnosti uopšte) i odgovori na pitanja šta čini avangardu i šta nam ona ispovijeda, i kako elastičnošću svoje igre i dometima svojih ambicija pomjera granice savremene literature, preinačujući nasleđe, pa i istorijsku avangardu.

Učesnici iz Republike Srpske su zadovoljni svojim učešćem na susretima “Reč u prostoru“ i kažu da je razgovor sa kolegama podsticajan i inspirativan. Slobodan Jović  kaže „ Posebno mi  je zanimljivo to što sam svoju pjesmu vidio dizajniranu na plakatu“, a Nevena Milašinović „Zanimljivo je što su riječi na ovaj način izmještene iz svog prostora, običnog bijelog papira, budući da su dizajnirane i predstavljene na drugačiji način, kao spoj riječi, glasa i vizuelnog. Rijetko imate priliku da čujete kako neko izgovara riječi svojih pjesama, jer ih mi svi čitamo u sebi. A one imaju svoju intonaciju, ritam i obojene su dijelom ličnosti onih koji su ih napisali“.

"Aprilski susreti" mladih književnika u SKC u Beogradu-Vojislav Erceg

VOJISLAV VOKI ERCEG (1986) apsolvent je filmske i TV režije, autor kratkometražnog, eksperimentalno-dokumentarnog filma “Priča u tri slike“, kao i nekoliko scenarija. Sarađivao je sa književnim časopisima iz regiona (Sarajevske sveske, banjalučki Putevi), a proza mu je zastupljena u nekoliko zbornika. Priredio je Zbornik kratke proze mladih pisaca bivše Jugoslavije “Ja sam priča“ u Fojnici. Objavio je zbirku pripovijedaka “Senka“ čija se promocija održala u Banja Luci.

 

 

"Aprilski susreti" mladih književnika u SKC u Beogradu-Nevena Milašinović

NEVENA MILAŠINOVIĆ (1985) diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, na odsjeku za slikarstvo. Magistrirala je na Junačkovoj akademiji muzičke i pozorišne umjetnosti u Brnu, smjer scenografija. Pisanjem poezije se bavi od osnovne škole. Objavila je zbirku poezije “Sunčevi dani“  2008 godine, kao dobitnik nagrade Ljupko Račić na Šestom literarnom takmičenju Glas Srpski – Grafika za najbolju prvu knjigu. Već je učestvovala na takmičenju Reč u prostoru u organizaciji SKC  u Beogradu 2011. godine. Zanimaju je i ilustrovane knjige, kao i pozorišna, likovna umjetnost i fotografija.

 

"Aprilski susreti" mladih književnika u SKC u Beogradu-Slobodan Jović

SLOBODAN JOVIĆ (1984) rođen je u Tuzli, diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, a magistrirao na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Po profesiji je učitelj. Piše poeziju. Objavljivao je u časopisima i listovima “Nova zora“, “Književni list“, “Povelja“, “Trag“.... Objavio je pjesničke knjige “O očovječenju“ i “Prostor molitve“  2010. godine. Živi i radi u Tobutu, opština Lopare na Majevici u Republici Srpskoj.

 

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3443
Broj pregleda članka : 13243063
Imamo 166 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2022.god.
Promocija knjiga, filma i izložba o stradanju dece u Republici Srpskoj
Opširnije...
 
24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...

Prethodni događaji

03.12.2022.god.
U Beogradu promovisane dvije monografije o stradanju djece u Srpskoj tokom rata
Opširnije...
 
25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму