Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Grad Prijedor uspješno predstavljen na Sajmu turizma u Beogradu
El. pošta Štampa PDF
22.02.2020.god.
Grad Prijedor uspješno predstavljen na Sajmu turizma u Beogradu

U okviru Sajma turizma u Beogradu, danas, na zajedničkom štandu Predstavništva Republike Srpske i Turističke organizacije Republike Srpske, predstavljena je monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“, a zatim su uspješno predstavljeni potencijali i turistička ponuda Grada Prijedora.

Monografija - Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini

Monografija „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini“ predstavlja rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog rada više stručnjaka iz oblasti arhitekture i zaštite graditeljskog nasljeđa, demografije, turizma, prava i informatike. Monografija pruža uvid u viševjekovnu istoriju boravka nacionalnih manjina na teritoriji ne samo današnje Republike Srpske i BiH, nego i njenih pravnih prethodnika. Pored teme vjerskih objekata nacionalnih manjina, monografija se bavi i analizom kretanja broja domaćeg i doseljenog stanovništva kroz obradu podataka iz popisa stanovništva provođenih od 1879. do 2013. godine. U monografiji su prikazana 46 postojeća, ili su u izgradnji, vjerska objekta nacionalnih manjina (Italijana, Jevreja, Nijemaca, Poljaka, Rusa, Slovaka, Ukrajinaca i Čeha) koji se nalaze na području BiH. Kompletan tekst predstavljen je na srpskom i engleskom jeziku, a pojedini dijelovi i na jeziku nacionalne manjine kojoj vjerski objekat pripada (ukupno još osam jezika).

Jedno od poglavlja u monografiji je i Vjerski objekti nacionalnih manjina u funkciji promocije u turizmu, što potvrđuje da se radi o kvalitetnom turističkom proizvodu.

Prof. dr Ljubiša Preradović,  jedan od autora Monografije

Autori monografije su nastavnici Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ljubiša Preradović, prof. dr Milijana Okilj i doc. dr Miroslav Malinović i doktorand mr Gordana Preradović. Recenzenti su prof. dr Ljiljana Ševo, prof. dr Halid Kurtović, doc. dr Aleksandar Đurić i mr Željko Vujadinović. Monografiju je na današnjoj prezentaciji predstavio prof. dr Ljubiša Preradović, jedan od autora.

Maja Novaković, reditelj dokumentarnog filma - A sad se spušta veče

Nakon promocije ove monografije, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, Nada Jovanović, najavila je Maju Novaković, reditelja dokumentarnog filma „A sad se spušta veče“ koji je dosad prikazan na festivalu u Nionu, Sarajevskom filmskom festivalu, festivalima u Drami, Bakuu, Rejkjaviku, Torunju…, a višestruko je nagrađivan na mnogim festivalima (Belfor u Francuskoj, Festivalu autorskog filma u Beogradu, nagrada za najbolji kratki film šestog Pančevo film festivala, specijalna nagrada žirija na Međunarodnom festivalu dokumenarnog filma u Teheranu i dr.)

Amira Ganić , direktor Turističke organizacije Prijedor

U nastavku programa direktor Turističke organizacije Prijedor, Amira Ganić, je u ulozi moderatora najavila program predstavljanja Prijedora i navela proizvode prijedorskih proizvođača koji su bili izloženi na štandu u toku promocije.

Dragan Romčević, direktor NP - Kozara

Nakon ove najave nastupila je izvorna grupa Udruženja za očuvanje tradicije naroda i nacionalnih manjina BiH koje je 2016. godine osnovano u Prijedoru i okuplja oko 150 članova. Kratke video prezentacije Turističke organizacije Prijedor i Nacionalnog parka „Kozara“ utpotpunile su predstavljanje turističkih potencijala Prijedora. Zatim je prisutne pozdravio i direktor NP „Kozara“ Dragan Romčević.

Udruženje - Miloš Zec i orkestar harmonika Sky Glory i prof. mr Miloš Zec

Za najveseliju atmosferu danas na našem štandu zaslužno je Udruženje „Miloš Zec i orkestar harmonika Sky Glory“ koji su se uz mnoštvo poznatih melodija izvedenih na jedinstven način predstavili publici na našem štandu. U vrlo kratkom roku prof. mr Miloš Zec je uz veliki entuzijazam mladih harmonikaša, osvojio nagrade na republičkom i mnogim međunarodnim takmičenjima. Nakon današnjeg nastupa prof. Zec izrazio je zahvalnost organizatorima na omogućenom gostovanju i uvjerenje da će turistički potencijali Republike Srpske biti prepoznati na način koji to i zaslužuju.

Surtov menadžer motela - Le pont i Vladislav Mirković, motel - Bijele vode

Nakon ovog specifičnog nastupa Danijel Surtov menadžer motela „Le pont“ i Vladislav Mirković koji je predstavio motel „Bijele vode“ pozvali su posjetioce da uživaju u gastroprezentaciji ova dva motela.

Bogata gastronomska ponuda TO Prijedora

Na kraju današnjeg uspješnog predstavljanja direktor TO Prijedor, Amira Ganić, izjavila je da se grad Prijedor danas pozicionirao na mapu poznatih domaćina i gastroponude i da ova kratka današnja prezentacija ne može u potpunosti da pokaže gostoprimstvo Potkozarja i bogatstvo prirodnih ljepota te pozvala posjetioce da dođu i sami se uvjere šta sve nudi grad Prijedor i Republika Srpska.

Štand vinara i vinogradara iz Republike Srpske i danas je bio dobro posjećen, a nastavilo se i veliko interesovanje za degustaciju vina iz Republike Srpske a posebno vina nagrađenih na „Beowine challenge cup“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2961
Broj pregleda članka : 4662312
Imamo 65 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.05.2020.god.
Ruska medicinska pomoć za Republiku Srpsku
Opširnije...
 
11.03.2020.god.
Svečano otvaranje izložbe „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...

Prethodni događaji

09.05.2020.god.
Donacija Ruske humanitarne misije stigla u Republiku Srpsku
Opširnije...
 
06.04.2020.god.
Srbija i Srpska jedinstvene i u ovim teškim trenucima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму