Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Krajiška ojkača u Etnografskom muzeju
El. pošta Štampa PDF
11.04.2012.god
Krajiška ojkača u Etnografskom muzeju

Nenad Grujičić, književnik, predsjednik Brankovog kola, govorio je u srijedu, 11. aprila, u Etnografskom muzeju u Beogradu, na tribini posvećenoj nematerijalnom kulturnom naslijeđu.

Grujičićevo predavanje bilo je pod naslovom NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA SRBA KRAJIŠNIKA U SRBIJI i odmah valja kazati da je pripremljeni video materijal i pjevanje uživo pomoglo da se jedna ozbiljna naučna tema lakše primi i razumije, a pjevale su djevojke iz Škole tradicijskog srpskog i balkanskog pevanja Bojane Nikolić i ''Momci Bukovice''.

g. Nenad Grujičić - književnik, predsjednik Brankovog kola

Kao autor čija je umjetnička poezija, u najpozitivnijem smislu, oslonjena na tradiciju srpskog naroda i narodno pjevanje i pričanje, Grujičić je rano pokazao interesovanje za specifičnu srpsku pjesmu, za ojkaču, za taj čarobni dvostih u desetercu, i skoro trideset godina se bavi sakupljanjem, tumačenjem i širenjem istine i znanja o ovom dijelu srpske nematerijalne kulture.

Analizujući primjere starog ojkačkog pjevanja, Grujičić je, uz dobro odabrana izvođenja (video projekcije), pokazao sličnosti i razlike između ojkače i bećaraca,  fenomenološku distinkciju između ojkače i ojkanja, morfološko-jezičku genezu pojmova grohotalica i groktalica i disperziju sinonima za drevno krajiško pjevanje, da bi na kraju – kao logičan slijed svega što se na ovom predavanju vidjelo i kazalo – argumentovano, s pravom zatražio preispitivanje opravdanosti nominacija kojima su na UNESKO liste postavljeni elementi nematerijalnog kulturnog naslijeđa kao hrvatska baština, a koji uveliko i nesporno pripadaju i srpskoj tradiciji (ojkanje-ojkača, bećarac, nijemo-gluvo kolo).

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246479
Imamo 142 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму