Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Počeo deveti Beogradski šopen fest
El. pošta Štampa PDF
03.03.2020.god.
Počeo deveti Beogradski Šopen fest

U  prepunoj Velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine počeo Beogradski Šopen fest

Ovogodišnji, deveti po redu, Beogradski Šopen fest započeo je ciklusom „U susret Šopen festu“.

Prvi festivalski ciklus otvoren je u subotu, 29. februara, promenadnim koncertom „Кako se sluša Šopen“. Ovim koncertom obilježen je 1. mart, rođendan Frederika Šopena – „Pjesnika klavira“.

Miloš Milovanović, moderator na Šopen festu

U prepunoj Velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine nastupili su mladi talenti muzičkih škola, a moderator Miloš Milovanović mališanima je na originalan i zanimljiv način predstavio lik i djelo Frederika Šopena.

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupio je Bogdan Dugalić

U ponedjeljak, 2. marta, održan je dvodjelni program u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

U Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupio je Arijan Petrovski

U prvom dijelu koncerta na „Podijumu mladih“ nastupili su talenti Bogdan Dugalić i Arijan Petrovski, dobitnici mnogobrojnih nagrada na značajnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu. Mladi talenti su izveli djela Baha, Griga i Šopena.

Nastup Biljane Urban, pijanistkinje češko-srpskog porijekla, koja dolazi iz Holandije

U drugom dijelu programa predstavila se Biljana Urban, pijanistkinja češko-srpskog porijekla, koja dolazi iz Holandije. Izvela je djela Bramsa, Šopena, Betovena, Debisija i Jovana (Jana) Urbana.

Biljana Urban nastupa u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, a unuka je češko- srpskog kompozitora Jovana Urbana (1887 –1952) koji je značajan dio života proveo u Srbiji, gdje je doprinio razvoju umjetničke muzike i muzičkog života i ostavio bogatu zaostavštinu.

Urbanova posvećeno oživljava opus svoga dede i izvodi njegova djela u kojima je vidno prisutan Šopenov uticaj. Mazurke, nokturna i valceri (forme koje je komponovao sam Šopen) obojeni su ličnim izrazom i obogaćeni bujnošću srpskih ritmova, češkom melodičnošću i uticajem note orijentalnog sevdaha.

I pijanistkinja Biljana Urban i kompozitor Jovan Urban predstavljaju sam vrh svjetske muzičke scene čime doprinose ugledu srpske kulture u svijetu.

Кoncertom Biljane Urban u Beogradu i predstavljanjem djela Šopena i Jovana Urbana, Beogradski Šopen Fest prikazao je sponu koja veže ova dva stvaraoca, kao i značajan uticaj Frederika Šopena na kasnije stvaraoce.

Milenija Reljić, direktor festivala Šopen fest

Ovogodišnji Beogradski Šopen fest održava se u znaku jubileja – 30 godina od osnivanja „Šopenijade“, jedinstvene i prve revije mladih talenata na prostorima Balkana, posvećene „Pjesniku klavira“.

Po završetku prvog ciklusa Beogradskog Šopen festa u aprilu slijede „Šopenovi dani“, a potom i „Odjeci Šopen festa“ u oktobru.

Кao i prethodnih godina, na Beogradskom Šopen festu nastupiće i predstavnici iz Republike Srpske.

Кao „Fest gosti“ tokom aprilskog ciklusa nastupiće pijanisti Maja Đogo, Maja Žuža i Bartolomej Stanković, profesori na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, i Dejan Janković i Dinko Blagojević, profesori na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, dok će u oktobru nastupiti Arsen Čarkić, pijanista i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Beogradski Šopen fest organizuje udruženje Кreartiva u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Beogradu kao generalnim sponzorom manifestacije, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2012. godine pomaže učešće učenika, studenata i profesora klavira iz Republike Srpske i realizaciju manifestacije u Šopenovu čast, tako da je podrška Beogradskom Šopen festu postala redovna programska aktivnost Predstavništva.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2961
Broj pregleda članka : 4661999
Imamo 64 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

07.05.2020.god.
Ruska medicinska pomoć za Republiku Srpsku
Opširnije...
 
11.03.2020.god.
Svečano otvaranje izložbe „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...

Prethodni događaji

09.05.2020.god.
Donacija Ruske humanitarne misije stigla u Republiku Srpsku
Opširnije...
 
06.04.2020.god.
Srbija i Srpska jedinstvene i u ovim teškim trenucima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму