Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Otvorena izložba „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
El. pošta Štampa PDF
13.03.2020.god.
Otvorena izložba „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije

Izložba „Stigla korpusna“ u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije

Najavljeno svečano otvaranje izložbe „Stigla korpusna“ u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije izostalo je kao i većina sličnih događanja u glavnom gradu Srbije, ali je izložba pod tim naslovom posvećena ratnom putu Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske otvorena za posjetioce od danas u 13 sati, pa do 4. aprila ove godine.

Posljednji komadant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske R. Srpske, Nikola Rašuo, pukovnik u penziji sa šefom Predstavništva R. Srpske u Srbiji, Mlađenom Cicovićem

Posljednji komadant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, Nikola Rašuo, pukovnik u penziji, rekao je da mu je bila izuzetna čast što je komandovao tom elitnom jedinicom i da se „snaga bataljona ogledala prvenstveno u jedinstvu i složnosti“. On je naveo da Udruženje tim putem nastavlja i danas i da je postavljanje izložbe u Beogradu motivisano željom da podsjete naš narod u Srbiji kroz šta je sve prošao srpski narod u BiH i da ne blijede uspomene na ratni put Prvog bataljona.

Predsjednik Udruženja „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske“, Radenko Puzić je rekao da je „ova izložba jako bitna kako se ne bi zaboravili poginuli pripadnici bataljona, koji su platili najskuplju cijenu u odbrani Republike Srpske; 69 pripadnika bataljona je poginulo, 427 je ranjeno, a 42 borca su ranjena dva i više puta. Fotografijom i ratnim eksponatima, što našim, što onim koje smo zarobljavali na terenu, mi ustvari dokazujemo istinu o ratu u kojem je branjena i odbranjena Republika Srpska. Bilo je to vrijeme smrti, vrijeme života, stradanja, patnje i nadanja“.

Posljednji komadant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske R. Srpske, Nikola Rašuo, pukovnik u penziji, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i predsjednik Udruženja „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske R. Srpske“, Radenko Puzić

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je rekao da je ova izložba dio stalnog zalaganja Predstavništva na njegovanju i podsticanju kulture sjećanja, jer „onoliko koliko pamtimo svoju slavnu prošlost toliko se spremamo i možemo biti spremni da stvaramo sebi dobru sadašnjost i bolju budućnost“. Cicović je naglasio da Predstavništvo na tom polju sarađuje sa svim društvima i organizacijama koje njeguju kulturu sjećanja i istakao da je saradnja na ovoj izložbi bila zaista uspješna.

Na konferenciji za medije povodom otvaranja izložbe „Stigla korpusna“

Izložbu „Stigla korpusna“ organizovalo je Udruženje građana „Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske“, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica i Ministarstvom odbrane Republike Srbije. Organizatori pozivaju i mole da posjete i razgledanja izložbe budu pojedinačne ili u manjim grupama svakog radnog dana i subotom od 11 do 19 sati.

Izložbu „Stigla korpusna“ čine fotografije nastale u periodu od 1991. do 1995. godine, koje hronološki prate ratni put Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kao i odlikovanja, borbenu i radnu opremu i ratne trofeje, koji govore o njegovoj veličini.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2992
Broj pregleda članka : 4958887
Imamo 80 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

03.08.2020.god.
Prvi dio međunarodne umjetničke kolonije u Krčedinu
Opširnije...
 
30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму