Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Srbija i Srpska jedinstvene i u ovim teškim trenucima
El. pošta Štampa PDF
06.04.2020.god.
Srbija i Srpska jedinstvene i u ovim teškim trenucima

Saradnja Republike Srbije i Republike Srpske, koja je regulisana Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, posebno jaka se pokazala u ovim teškim trenucima, kada je zbog pandemije virusa korona i u Republici Srpskoj i u Srbiji proglašeno vanredno stanje.

„Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u svakom pogledu ostvaruje odličnu saradnju sa institucijama u Srbiji. Želim da i u ovoj, po svemu posebnoj i teškoj situaciji, naglasim da odnosi Srbije i Srpske nikad nisu bili bolji, sadržajniji i efektniji, kao u poslednjih pet godina. Mislim i na pomoć koju Srbija pruža Srpskoj i u ovim teškim okolnostima, ali i na izuzetno visok nivo profesionalnosti, koja je u ovakvim situacijama uslov broj jedan", istakao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, g. Mlađen Cicović.

Pored svojih redovnih aktivnosti, u uslovima vanrednog stanja i pandemije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji obavlja i druge poslove, kako bi se zaštitilo javno zdravlje, pomoglo svim ugroženim pojedincima i učinilo sve da se ublaže štetne posledice virusa korona. Prije svega, Predstavništvo je maksimalno angažovano na poslovima vezanim za zdravstvenu zaštitu građana Republike Srpske. Na tom polju, jedna od najvažnijih aktivnosti Predstavništva je obezbjeđivanje dozvola za transport pacijenata koji moraju da idu na liječenje iz Republike Srpske u zdravstvene ustanove u Srbiji ili se iz zdravstvenih ustanova Srbije, nakon liječenja, vraćaju u Republiku Srpsku, te u oba slučaja moraju da pređu granicu. Takvi transporti u novonastaloj situaciji zahtijevaju posebne dozvole i zaštitne mjere. Svi takvi prevozi bili su pod strogo određenim uslovima i propisanim ograničenjima i ni u jednom slučaju to nisu bile zaražene osobe, nego su u pitanju druge bolesti i, što je najvažnije, svi ti organizovani prelasci granice sa posebnim dozvolama ni u najmanjoj mjeri nisu nikoga ugrozili, jer su uvijek poštovane i poštuju se do najsitnijih detalja.

„Zdravstvena zaštita između Srbije i Republike Srpske i transport pacijenata funkcionišu nesmetano. Predstavništvo je do sada posredovalo i organizovalo dobijanje dozvole za transport i prevoz dvadeset dva pacijenata. To pokazuje da Srbija i Srpska u trenutku kad su granice zatvorene i kada se ulazak i izlazak iz zemalja odobrava samo za najnužnije potrebe i pod specijalnim uslovima, uz poštovanje svih propisanih uslova kretanja, svoju saradnju ostvaruju tako da to uvijek i u najsitnijim detaljima bude u interesu građana - i u Srbiji, i u Republici Srpskoj“, istakao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, g. Mlađen Cicović.

Takođe, po zahtjevu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Predstavništvo je angažovano na nabavci sredstava za ličnu higijenu građana, sredstava potrebnih za dodatnu zaštitu u vrijeme epidemije, sredstava za zdravstvene radnike i sredstava za dezinfekciju javnih površina, što u uslovima zabrane izvoza takvih roba iz Srbije iziskuje takođe specijalne dozvole i posebne uslove. Naravno, Republika Srbija je unaprijed bila spremna za pomoć Republici Srpskoj u nabavci te vrste robe, ali radi zaštite svih građana i taj posao se obavljao i obavlja poštujući sve posebne uslove i ograničenja. Poseban dio u ovoj sferi je nabavka natrijum hipohlorita, koji je preporučeno sredstvo za dezinfekciju površina, prostora i objekata u situaciji vanrednog stanja.

Pored toga, Predstavništvo je po zahtjevu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske angažovano i na poboljšanju uslova prilikom prelaska granice i prevoza svih vrsta roba i proizvoda iz Republike Srpske i Srbije, kao i sirovina neophodnih za proizvodnju zaštitnih sredstava u preduzećima u Republici Srpskoj osposebljenim za taj posao, sada kad sav teretni saobraćaj preko granice mora da bude u posebnom režimu.

U svakom od ta tri angažovanja, kao uostalom i u svim drugim, Predstavništvo ostvaruje odličnu saradnju sa institucijama u Srbiji.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji će nastaviti da i dalje ulaže maksimalne napore, kako bi dalo svoj doprinos u prevazilaženju epidemiološke krize u kojoj su se našle ne samo Republika Srpska i Srbija, već i cijeli svijet.

Nisu, naravno, i ne smiju se zaboraviti i drugi važni poslovi, kao što je isplata godišnjih boračkih dodataka i naknada, ličnih i porodičnih invalidnina i mjesečnih boračkih dodataka, te i te aktivnosti redovno obavljamo i obavještavamo korisnike kad im je šta uplaćeno.

Predstavništvo, takođe, još jednom ponavlja apel povodom Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske o uplati novčanih sredstava na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti, za sanaciju štetnih posljedica izazvanih novim virusom korona, za oporavak privrede Republike Srpske, kao i za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, te poziva zainteresovane da u skladu sa svojim mogućnostima izvrše uplate u Fond i daju svoj doprinos naporima nadležnih organa Republike Srpske za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom.

Rad Predstavništva, kao i aktuelnosti u Republici Srpskoj, sa posebnim naglaskom na saradnju sa Republikom Srbijom, možete pratiti na našim zvaničnim profilima na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2992
Broj pregleda članka : 4958783
Imamo 80 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

03.08.2020.god.
Prvi dio međunarodne umjetničke kolonije u Krčedinu
Opširnije...
 
30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму