Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Doprinos srpskog naroda antifašističkoj borbi se ne smije zaboraviti
El. pošta Štampa PDF
25.05.2012.god.
Doprinos srpskog naroda antifašističkoj borbi se ne smije zaboraviti

BEOGRAD, 25. MAJA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu, povodom 70 godina od Bitke na Kozari, da doprinos srpskog naroda antifašističkoj borbi nikada ne smije biti zaboravljen.

Dodik, koji je danas učestvovao u konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari, istakao je da se narod tog kraja - Srbi, prije 70 godina suprotstavio fašističkoj najezdi, i bio prva velika i masovna žrtva, u fašističkim nastojanjima da Srbe unište na tim prostorima“.

„Nesumnjivo je da je u samom dodiru sa Kozarom i najveći logor genocida Jasenovac, koji nikada nije doživeo osudu od strane relevantnih pravnih institucija“, rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da „doprinos naših predaka antifašističkoj borbi ne smije nikada da bude zaboravljen“ i naglasio da je iz tog razloga prihvatio da bude pokrovitelj i da predsjedava Organizacionim odborom za obilježavanje 70 godina Bitke na Kozari.

„Da Kozaru donesemo i ovdje u Beograd i da na svečanoj akademiji pokažemo odnos prema toj slavnoj prošlosti , odlučili smo se zato što ovdje živi mnogo ljudi koji su vezani za taj kraj“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari.

Na sjednici u Hotelu "Kontinental" izabran je Organizacioni odbor za obilježavanje 70 godišnjice Bitke na Kozari, koji, između ostalih, čine učesnici bitke na Kozari i predstavnici udruženja kozarčana.

U okviru obilježavanja godišnjice u Beogradu će biti održana svečana akademija, a raspisan je i literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola za priče, pjesme, eseje i novele, pa će na svečanoj akademiji biti nagrađeni najbolji radovi.

Desetog juna ove godine navršava se 70 godina od početka Bitke na Kozari.

U mjestima oko Kozare 1941. godine je u ustaškim pokoljima ubijeno više od dvanaest hiljada Srba, a narod se zbog tog sklanjao na Kozaru, koja je postala centar borbe protiv ustaškog pokolja i njemačke okupacije.

U ljeto 1942. godine ustaško - njemačke snage su pokrenule veliku ofanzivu na Kozaru i samo se mali dio naroda uspio izvući iz obruča, dok je prema njemačkim izvorima zarobljeno oko 68.000 Kozarčana.

Zarobljeni srpski narod ustaše su pobile ili otpremile u logore. Prema izvještaju ustaškog izaslanika od 9. avgusta 1941. godine, u ustaškim logorima Jasenovac, Stara Gradiška i Jastrebarsko, bilo je 23.858 djece sa Kozare.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16255455
Imamo 170 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму