Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Jubilarna 60. Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju startuje na Jahorini, a cilj će joj biti u Novom Sadu
El. pošta Štampa PDF
15.06.2020.god.
Jubilarna 60. Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju startuje na Jahorini, a cilj će joj biti u Novom Sadu

 U Skupštini Grada Novog Sada održana konferencija za medije povodom predstavljanja 60. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju i Srpsku

U Skupštini Grada Novog Sada održana je danas (15. juna 2020) konferencija za štampu na kojoj je saopšteno da se očekuje da će na ovogodišnjoj Međunarodnoj biciklističkoj trci kroz Srbiju, koja će biti održana od 31. avgusta do 3. septembra, učestvovati do sada najveći broj takmičara: 175 iz 20 evropskih i svjetskih biciklističkih saveza.

Na konferenciji u Novom Sadu medijima su se obratili: Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Danko Vučetić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Vladimir Kuvalja, direktor Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju, Branko Banović, predsjednik Biciklističkog saveza Srbije, Aranka Binder, zamjenik pokrajinskog sekretara za sport Vojvodine, Boban Janković, predsednik opštine Mionica, i Ognjen Cvjetičanin, član novosadskog Gradskog vijeća za sport i omladinu.

Međunarodna bicilistička trka kroz Srbiju prvi put je održana davne 1939. godine, ovogodišnja je jubilarna šezdeseta.

Istočno Sarajevo je domaćin prve, a Novi Sad posljednje etape i završnice trke gdje će se svečano proglasiti najbolji takmičari – pobjednik posljednje etape, pobjednik trke u generalnom plasmanu (žuta majica), najbolji takmičar na prolaznim ciljevima (crvena majica), najbolji takmičar na brdskim ciljevima (plava majica), najbolji mladi takmičar do 23 godine (bijela majica) i najbolje plasirana ekipa na trci. Trka kroz Srbiju dio je EVROPA TUR-a (Europe Tour) svjetskog međunarodnog kalendara UCI (Svjetske biciklističke federacije).

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, koje već više godina pomaže i sarađuje sa organizatorima ove značajne sportske manifestacije, rekao je da ova Međunarodna biciklistička trka počinje u Republici Srpskoj i potom prelazi u Republiku Srbiju, kao i ona koja slijedi odmah iza nje, a počinje u Srbiji i prelazi u Republiku Srpsku (Biciklistička trka Beograd – Banjaluka), još jednom će, pored značajnih sportskih uspjeha kojih će svakako biti, pokazati da je saradnja Srpske i Srbije sada na najvišem nivou.

- Pored toga, o visokom nivou saradnje Srpske i Srbije uvjeriće se, putem medija, i Evropa, i svijet, jer je ta prestižna trka međunarodnog karaktera. Trka će, takođe, pokazati da nema granica između Srbije, Srpske, jer sport i kultura uvijek ovu granicu slobodno prelaze, a sada će to biti i bez zaustavljanja na graničnom prelazu - rekao je Cicović.

U ime Istočnog Sarajeva govorio je zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Darko Vučetić koji je rekao da će start velikog biciklističkog karavana, koji čine domaći, evropski i svjetski takmičari, biti posvećen promociji Jahorine kao turističke destinacije.

- Ono što već sad mogu sa sigurnošću reći jeste da će Istočno Sarajevo i ove godine biti dobar domaćin startu grandioznog biciklističkog karavana kakav je Međunarodna trka kroz Srbiju i Republiku Srpsku. Uostalom, kao dobri domaćini te trke, po priznanju svih njenih aktera, pokazali smo se i prošle godine – rekao je Vučetić i dodao: - Planirano je da se prva dionica trke vozi od Jahorine do Zlatibora. Želja nam je, takođe, da putem međunarodne trke promovišemo i zdrav način života. Ujedno i da biciklizam pokažemo kao sport, ali i rekreaciju velikog broja zaljubljenika u vožnju na dva točka.

Direktor Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju i Republiku Srpsku Vladimir Kuvalja je rekao da očekuju maksimalnih 175 takmičara iz 20 evropskih i svjetskih saveza.

- U taj broj uključuju se i takmičari koji će se sami prijaviti, a oni stižu iz čak 30 zemalja Evrope i svijeta. Tako imamo najave dolaska takmičara iz SAD, Italije, Belgije, Rusije, kao i brojnih drugih zemalja koje ne žele propustiti priliku da učestvuju u trci koju je podržala i Svjetska biciklistička organizacija - rekao je Kuvalja i ponovio da trka počinje u Istočnom Sarajevu, a završava u Novom Sadu.

- Prva etapa vozi se od Istočnog Sarajeva, odnosno od Jahorine do Zlatibora, potom sa te planine do opštine Mionica. Od Mionice biciklisti voze do Požarevca, a odatle do Beograda. Kraj je predviđen na novosadskom Trgu slobode - kaže Kuvalja.

Kuvalja je danas izjavio Srni da pandemija virusa korona nije dozvolila da trka bude održana u aprilu, ali da su organizatori izvojevali važnu pobjedu i pokazali da su cijenjeni u svjetskim krugovima jer su uspjeli da izbore novo mjesto u kalendaru.

- Učinili smo sve što smo mogli da trka bude održana i ove godine. Posao nije bio nimalo lak, jer su i organizatori većih i trka sa dužom tradicijom željeli isto, a mjesta u zgusnutom kalendaru nije moglo biti za sve. Ponosan sam što smo dobili povjerenje u trenutku kada su države poput Francuske, Švajcarske ili Italije ostale bez šest-sedam trka ove sezone - ističe Kuvalja i dodaje da je kontaktirao veliki broj ljudi od Egipta do SAD kako bi dobili podršku i na kraju se trud isplatio.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2992
Broj pregleda članka : 4952794
Imamo 77 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

03.08.2020.god.
Prvi dio međunarodne umjetničke kolonije u Krčedinu
Opširnije...
 
30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму