Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Služen pomen Srbima stradalim u napadu na zapadne dijelove Republike Srpske
El. pošta Štampa PDF
13.09.2020.god.
Služen pomen Srbima stradalim u napadu na zapadne dijelove Republike Srpske

U fruškogorskom naselju Banstol, služen pomen Srbima stradalim u napadu na zapadne dijelove R. Srpske

Danas je u Crkvi Blage Marije u fruškogorskom naselju Banstol, služen pomen Srbima koji su stradali u napadu združenih hrvatskih i muslimanskih snaga na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske od jula do oktobra 1995. godine. Nakon pomena položeni su vijenci u čast stradalih Krajišnika na spomen-krst u porti crkve. Pomen je organizovao Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, i upriličen je na Dan svetih mučenika jasenovačkih koji Srpska pravoslavna crkva obilježava kao slavu, a pomen je služio otac Siniša Hrvačević.

Obilježavanju prisustvuje Duško Ćutilo, direktor Fonda za pomoć izbjeglim i prognanim Vojvodine, Borislav Maksimović, saradnik u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji, predstavnici zavičajnih udruženja iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, te izbjegli Srbi koji danas žive u Srbiji

Obilježavanju su prisustvovali Duško Ćutilo, direktor Fonda za pomoć izbjeglim i prognanim Vojvodine, Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, predstavnici zavičajnih udruženja iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, te izbjegli Srbi koji danas žive u Srbiji.

Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji položio vijenac u čast stradalih Krajišnika

Ranka Srdić Milić, predsjednik Saveza krajiških udruženja iz Novog Sada je istakla da su dobro poznate razmjere zločina nad Srbima u tih 13 zapadnokrajiških opština.

„U Mrkonjić Gradu je bila masovna grobnica sa 181 stradalim Srbinom. Po drugim manjim naseljima tog područja otkrivene su grobnice sa još 186 ubijenih Srba", rekla je Milićeva.

Milićeva je napomenula da zvanična statistika kaže da je u tom periodu na prostoru 13 zapadnokrajiških opština stradalo 1.674 Srba vojnika i civila, što nikada ne smije biti zaboravljeno.

Ona je napomenula da je velika sila tada udarila na Srbe, sa svih starana su ih pritisli regularna Hrvatska vojska, Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/, Peti korpus tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, a imali su i pomoć NATO pakta.

Prema njenim riječima, pomeni na stradanja Srba u tom periodu 1995. godine obilježavaju se na mnogim stratištima zapadne Krajine.

„Juče je bio na Klekovači, potom na Vlašiću gdje su pojedinci iz nekadašnje Armije BiH pokušali da spriječe pomen za 21 poginulog srpskog vojnika", podsjetila je Milićeva.

Prije 25 godina udružene snage Vojske Hrvatske, HVO i Armije BiH napale su zapadni dio Republike Srpske i zauzele opštine Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač /Bihać/, Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupu na Врбасу, Srbobran /Donji Vakuf/, Šipovo i Mrkonjić Grad i protjerale cjelokupno srpsko stanovništvo sa tih prostora.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3033
Broj pregleda članka : 5398696
Imamo 168 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

17.10.2020.god.
Prateći program manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ do kraja 2020. godine
Opširnije...
 
15.10.2020.god.
„Beogradski Šopen fest” 15. i 16. oktobra u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

15.10.2020.god.
Počeo jesenji omaž Šopenu
Opširnije...
 
15.10.2020.god.
Optimizam u pogledu budućnosti srpskog naroda
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму