Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Održana druga sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu
El. pošta Štampa PDF
16.12.2020.god.
Održana druga sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

U Beogradu je danas, 16. decembra, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije održana 2. sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

2. sjednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Na sjednici je, između ostalih, govorio i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Tekst novinske agencije Srna tim povodom prenosimo u cjelosti:

Cicović: Doprinos Srbije očuvanju i napretku Srpske - nemjerljiv

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske, zahvaljujući odličnoj saradnji najviših zvaničnika, u posljednjih sedam godina bolji nego ikad, a da je odnos Srbije i njen doprinos očuvanju i napretku Republike Srpske velik i nemjerljiv.

- To je, prije svega, rezultat odlične saradnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, presjedavajućeg /i srpskog člana/ Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji su zajedno sa predsjednicima vlada, Anom Brnabić i Radovanom Viškovićem i predsjednicima narodnih skupština kreatori i nosioci najprisnije saradnje - kako u oblasti privrednog razvoja i zajedničkih projekata, tako i na polju zaštite primarnih nacionalnih interesa Srba, ne samo u naše dvije republike, nego i u regionu i potom i u srpskoj dijaspori - rekao je Cicović.

Cicović je, govoreći o temi "Položaj i perspektiva Srba u regionu u kontekstu podrške Srbije i uticaja na položaj srpske zajednice u regionu", pred Odborom Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, naglasio da Srpska i Srbija zajednički definišu strateške projekte, zajednički se bore za očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske u okvirima BiH, definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom, te za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, kulture, jezika i pisma u tim okvirima.

On je ukazao da je, od 2014. godine, Srbija najdirektnije sa više od 59 miliona evra podržala programe i projekte u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, opštinama sa srpskom većinom u Federaciji BiH, te najdirektnije pomogla srpske povratnike u drugim dijelovima Federacije BiH.

Cicović je naveo da su u tom periodu postali vidljivi i brojni infrastrukturni projekti, od mosta između Bratunca i Ljubovije, novog mosta na Rači, najnovih projekata izgradnje "Aerodroma Trebinje", zajedničke izgradnje hidrocentrala na srednjoj Drini i izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

- Ovoj, zaista impresivnoj pomoći i zajedničkim projekatima, valja dodati i brojne primjere odlične, kako institucijalne saradnje skupština, ministarstava, vladinih komisija, odbora, komiteta, savjeta i instituta, tako i privrednih subjekata, ustanova kulture, univerziteta i istaknutih naučnika i umjetnika - rekao je Cicović.

Obraćanje Mlađena Cicovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

On je naglasio da je za položaj srpske zajednice u regionu veoma važno dosljedno insistirati na sprovođenju dogovorene politike sa Srbijom, vezano za očuvanje nacionalnog identiteta Srba, zaštite i očuvanje srpskog jezika i pisma, poboljšanje demografske slike srpskog naroda, ekonomsko jačanje srpske zajednice i njegovanje kulture sjećanja.

- Veoma je značajno da sva srpska djeca, ma gdje bila, uče iz istih udžbenika, kada je riječ o nacionalnoj grupi predmeta - srpski jezik i ćirilično pismo, istorija i geografija. U očuvanju naroda i države nema prečeg posla od toga. Ako nam neko drugi bude učio i vaspitavao našu djecu - taj će sutra vladati našim državama. Dakle, od nacionalnog je značaja kakve udžbenike dajemo našoj djeci - poručio je Cicović.

Cicović je naglasio da je za Srbe u Srbiji i u regionu i dijaspori od prvorazrednog značaja ekonomsko jačanje poboljšanje domografske slike, jer su brojne škole ostale sa jednim učenikom ili su zatvorene.

- Podrška Srbije, koja je ekonomski lider jugoistoka Evrope, moguće je, osim dosadašnjih modela pomoći, i direktnim ulaganjem u srpske porodice. Živeći u statusu građana drugog reda, kao na primjer u Federaciji BiH, mnoge srpske porodice nemaju nikog zaposlenog, pa im je pomoć jedini način istrajavanja na svom ognjištu. Drugi način mogao bi biti pomaganje da sami počnu svoj biznis. Naravno, i za jednu i za drugu mogućnost treba naći politički put - dijalogom sa političkim rukovodstvima zemalja u regionu - rekao je Cicović.

On je kao posebno važno za srpski narod u cjelini istakao njegovanje kulture sjećanja, jer će, kako je ukazao, narod koji pamti svoje slavne pretke i važne događaje iz svoje prošlosti imati i budućnost.

U skladu sa tim, Cicović je podsjetio da je dogovorom srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uspostavljen zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar, koji je posebno značajan zbog istorije i očuvanja nacionalnog identiteta.

- Ovaj praznik je istovremeno, i sublimacija svih zadataka koja su pred nama na zaštiti i očuvanju srpskog jezika i pisma, poboljšanju demografske slike srpskog naroda, ekonomskom jačanju srpske zajednice i njegovanju kulture sjećanja na velike, značajne ljude našeg roda. Budućnost nam je izvjesna ako budemo poštovali svoju prošlost i znali da njene poruke razumjemo, primjenimo i u nasljeđe ostavimo onima koji će poslije nas doći - zaključio je Cicović.

Na sjednici se, izmeđi ostalih, obratio Emilo Labudović u ime Srba iz Crne Gore, dok je o položaju Srba u Hrvatskoj govorio Srđan Jeremić.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9164552
Imamo 145 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму