Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Nastaviti investicije i privrednu saradnju
El. pošta Štampa PDF
25.01.2021.god.
Nastaviti investicije i privrednu saradnju

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Milica Marković izjavila je danas u Beogradu da je interes i BiH i Srbije da se nastavi pomoć, investicije i svaka druga privredna saradnja. Markovićeva je poslije sastanka sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbije Mlađenom Cicovićem, naglasila značaj promocije investicionih potencijala BiH i Republike Srpske, kao i saradnju sa Srbijom.

„Mislim da je obostrani interes i jednih i drugih da se određeni trendovi koje je pokazivala Srbija prema Republici Srpskoj, a i prema BiH u cjelini - a to je da se pomoć, investicije i svaka druga privredna saradnja između dvije zemlje - i dalje nastavi”, izjavila je Markovićeva. Ona je precizirala da je značajno da „svako sa svoje instance i dalje nastavi - kako Predstavništvo Republike Srpske tako i Agencija u Sarajevu - da daju svoj doprinos kako bi se ta saradnja razvijala”.

„U prethodnom periodu Srbija je pokazala da je dobronamjerna i prijateljska zemlja prema BiH i svim njenim narodima i sve investicije koje su bile imale su dalekosežni značaj i korist za sve narode u BiH”, dodala je Markovićeva.

Sastanak u Predstavništvu sa predstavnicima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH

Ona je ukazala da su, zbog virusa korona, generalno strane investicije u zastoju, te napomenula da uprkos tome „Srbija nije bila u zastoju”.

„Srbija nije bila u zastoju i davala je svoj doprinos i baš u toj 2020. godini počeli su radovi na auto-putu Beograd - Sarajevo“, istakla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, to je velika i skupa investicija u kojoj Srbija „nosi veliki dio finasijskog dijela“.

„Srbija je pokazala dobronamjernu želju da napravi auto-put i ta investicija je veoma zahtjevna i u geografskom smislu jer je BiH brdovita zemlja... i to će biti vrlo skupa investicija, naravno sa Turskom i BiH“, rekla je Markovićeva.

Ona je podsjetila da su radovi već krenuli, te dodala da „nažalost u BiH i dalje ima zastoja i neriješenih pitanja koja su se već trebala riješiti kako bi se od Kuzmina, odnosno od Rače, napredovalo ka Bijeljini“.

Cicović je rekao da će se Predstavništvo aktivno uključiti u sve inicijative Agencije, te da će „intenzivno raditi na promociji privrednih potencijala i investicionih mogućnosti u Republici Srpskoj, a i u BiH“. On je dodao da je Predstavništvo i osnovano da radi na podsticanju i jačanju saradnje Srbije i Republike Srpske i to, kako je ukazao, prije svega ekonomske saradnje i podsticanju investitora iz Srbije.

„Današnja posjeta je za nas novi kvalitet jer ćemo zajedno mnogo više doprinijeti i onome što su investicije u Republiku Srpsku, a na taj način ćemo pokazati i sve ono što je BiH kao investicioni potencijal“, naglasio je Cicović.

Markovićeva je rekla da je prethodno danas bila i u Ambasadi BiH u Beogradu.

Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH osnovao je Savjet ministara, a osim privlačenja stranih investicija, zadatak joj je i podsticanje postojećih investitora na dalja ulaganja i širenje poslovanja.

Izvor: SRNA

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9164342
Imamo 158 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму