Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Predstavljen Izvještaj komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici
El. pošta Štampa PDF
25.08.2021.god.
Predstavljen Izvještaj komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predstavljen je Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Prethodno su članovi komisije u Pres centru UNS razgovarali o saznanjima i rezultatima do kojih su došli sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organi-zacija iz Srbije i Republike Srpske.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine - g. Adenrele Šinaba, g. Stiven Mejer, gospođa Marija Đurić, predjsednik Кomisije g. Gideon Grajf, potpredsjednik gospođa Juki Osa, g. Markus Goldbah, g. Valter Manošek i moderator g. Đuro Bilbija

U Izvještaju na 1.106 stranica navedeni su svi događaji koji su prethodili julu 1995. godine. Izvještaj je obuhvatio stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. godine u opštinama Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica.

G. Gideon Grajf, predjsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. g

Predsjednik Nezavisne međunarodne komisije Gideon Grajf istakao je da Кomisija stoji iza svakog slova Izvještaja i da je jedini cilj bila istina.
- Definicija Tribunala o genocidu neće izdržati test vremena, jer je Кomisija uvjerena da se zločin u Srebrenici ne može nazvati genocidom. Završni izvještaj trebalo bi da doprinese jačanju povjerenja i tolerancije između naroda u BiH i doprinese konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija - istakao je Grajf.

G. Stiven Mejer

Stiven Mejer je ukazao da niko ne negira genocid sam po sebi, ali da se ono što se desilo u Srebrenici ne uklapa u definiciju genocida UN.

„Bilo je masovno ubistvo i to je bilo užasno i rekli smo to Vladi Republike Srpske - tu su Srbi počinili zločine. Ali tu ima i nešto što je i Vlada Republike Srpske rekla - hoćemo da vidimo šta se desilo u prošlosti, da se pomirimo sa tim da bismo mogli da imamo bolju budućnosti", rekao je Mejer.

G. Valter Manošek

U Izvještaju se navodi da su na sudije snažno uticali zapadni mediji gdje je bošnjačka strana prikazana kao branilac, a svaka njihova vojna akcija prikazana u kontekstu odbrane od srpskih snaga.
- Niko nikad nije čuo za 28. diviziju. Samo su vjerovali da su ubijani civili. Nisu imali tu informaciju jer je 25 godina pričana ista priča koja nema veze sa realnošću - istakao je Valter Manošek, član Кomisije.

Članovi komisije su razgovarali o saznanjima i rezultatima do kojih su došli sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organizacija iz Srbije i R. Srpske

U Zaključcima izvještaja članovi Кomisije pozivaju naučnu, akademsku i stručnu zajednicu da nastave istraživanja ove tragične teme, radi njenog izmještanja iz sfere manipulacija u sferu nauke i struke.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3658
Broj pregleda članka : 16295282
Imamo 174 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.12.2023.god.
Predstava „Milka i Neđo” 10. decembra u Beogradu
Opširnije...
 
04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму