Početna Aktuelnosti Prethodni događaji U Užicu otvoren Međunarodni festival dječijeg folklora „Licidersko srce“
El. pošta Štampa PDF
15.08.2022.god.
U Užicu otvoren Međunarodni festival dječijeg folklora „Licidersko srce“

Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“, svečano otvoren u Užicu na Trgu Partizana

U Užicu je večeras (15.08.2022.g.) svečano otvoren 14. Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“, koji će do petka, 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu okupiti oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, među kojim su tri folklorna ansambla iz Republike Srpske.

Na festivalu će učestvovati djeca iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske /BiH/ i Srbije

Tokom pet dana na festivalu će učestvovati djeca iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske /BiH/ i Srbije uzrasta od 10 do 16 godina, koji će predstaviti svoje nošnje, običaje i igre.

Republiku Srpsku na festivalu predstavljaju kulturno-umjetnička društva iz Foče, Višegrada i Pala.

Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji

Pozdravljajući prisutne na Trgu Partizana, Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji je istakao da ovo predstavništvo više od deceniju kao suorganizator pomaže festival dječije radosti i kulture svijeta, kao sjajnu manifestaciju koja promoviše srpsku kulturu, običaje i tradiciju.
- Ovaj festival predstavlja pravi pokazatelj kako trebaju da funkcionišu veze srpskog naroda sa obje strane Drine - naveo je Maksimović.

On je dodao da je posebno značajno što će učesnici imati priliku da se upoznaju i sa Republikom Srpskom.
- Tradicionalne igre Republike Srpske, predstaviće djeca iz tri grada - Pala, Foče i Višegrada za koje smo uvjereni da će zajedno sa djecom iz naše Srbije na najbolji način promovisati srpsku kulturu i tradiciju - istakao je Maksimović.

On je rekao da se kroz ovaj festival slavi spoj mladosti i tradicije, što je uvijek dobra prilika da djeca Srbije i Republike Srpske upoznaju običaje i igre iz svijeta, kao i da gosti upoznaju srpske običaje i igre.

Maksimović je poželio mladim učesnicima ovogodišnjeg srpskog i svjetskog „Liciderskog srca“ srčanost u igri i radost u druženju, te da iz Srbije i Republike Srpske ponesu najbolje i najljepše utiske.

Jelena Raković Radivojević, gradonačelnik Užica

Gradonačelnik Užica Jelena Raković Radivojević istakla je da festival folklora „Licidersko srce“ donosi duh tradicije i folklornog nasljeđa čitave planete i da okuplja mlade.
- Mladima je potrebno mnogo više ovakvih susreta, jer je to najlepši put da na osnovu ličnog iskustva upoznaju vršnjake iz drugih zemalja i da kroz pesmu i igru koje brišu granice i predrasude, grade nova prijateljstva - istakla je Radivojevićeva.

Ivana Cvetković, organizacioni odbor „Licidersko srce“

U ime organizacionog odbora Ivana Cvetković je pozdravila prisutne građane i djecu, navodeći da ovaj festival širi ljubav i prijateljstvo, spaja narode, otvara vidike i puni dušu.

Svečano otvaranje je započelo defileom folklornih ansambala kroz grad Užice

Prethodno je održan defile folklornih ansambala kroz grad Užice, a festival je otvorio nastupom folklorni ansambl domaćina „Era“ iz Užica.

Višegrad će u četvrtak, 18. avgusta, biti 11. put domaćin ove manifestacije, koja promoviše raznolikost narodnih nošnji, tradicije, kulture i običaja.

Festival „Licidersko srce“ nudi niz drugih sadržaja, folklornu i grnčarsku radionicu, izložbu narodnih nošnji, posjetu atraktivnim lokacijama, humanitarnu akciju.

Kulturno-umjetnički program na Trgu Partizana u Užicu

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, pod pokroviteljstvom Predsjednika Srbije a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Turistička organizacija Zlatibor, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije.

Od 2009. godine kada je organizovan prvi put, do sada je na festivalu učestvovalo oko 11.000 djece iz 40 država sa pet kontinenata – Evrope, Afrike, Azije, Sjeverne Amerike i Južne Amerike.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15716970
Imamo 159 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму