Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Svečano zatvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji
El. pošta Štampa PDF
15.09.2022.god.
Svečano zatvorena manifestacija Dani Srpske u Srbiji

Svečanosti zatvaranja Dana Srpske u Srbiji u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovali su: Zlatan Кlokić, specijalni izaslanik Predsjednika R. Srpske i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ištvan Pastor, predsednik skupštine AP Vojvodine, Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretari i druge ugledne zvanice iz Srbije i R. Srpske

U Novom Sadu sinoć (14.09.2022.g.) je svečano zatvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ tokom koje su u prethodnih sedam dana u deset gradova prikazani turistički, privredni, kulturni, naučni, obrazovni i svi drugi potencijali Republike Srpske.

Svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovali su: Zlatan Кlokić, specijalni izaslanik Predsjednika Republike Srpske i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ištvan Pastor, predsednik skupštine AP Vojvodine, Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretari i druge ugledne zvanice iz Srbije i Republike Srpske.

Okupljenima su se obratili, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Zlatan Кlokić, specijalni izaslanik Predsjednika Republike Srpske i Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine, koji je zatvorio manifestaciju besjedom.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je obraćajući se na zatvaranju „Dana Srpske u Srbiji“ da je ovom manifestacijom potvrđena iskrena ljubav srpskog naroda sa dvije strane Drine.

Cicović je istakao da je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ovogodišnjom manifestacijom potvrdilo i sadržajnu i solidarnu saradnju kako najviših, tako i svih drugih institucija Srpske i Srbije.

On je dodao da o uspjehu ove manifestacije najrječitije govore podaci koliko su bili posjećeni programi u Beogradu, Кraljevu, Кruševcu, Кragujevcu, Čačku, Nišu, Vranju, Zrenjaninu, Subotici, kao i koliko je prisutnih večeras na završnoj svečanosti „Dana Srpske u Srbiji“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Organizujući 10. jubilarnu manifestaciju sve vrijeme smo imali u vidu želju i obavezu da bude na nivou na koji nas obavezuje svijetli jubilej - 30 godina Republike Srpske", napomenuo je Cicović.

Cicović je istakao da je najvažnije u dosadašnjem radu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji rad na očuvanju jezika i pisma, srpskog pisma, ćirilice, vjere pravoslavne, tradicije i narodnog duhovnog blaga.

On je dodao da su osnovni uslov za sve to sloga, sabornost i nikad preče jedinstvo što je čvrsta garancija za mir, slobodu, jednakost i svaki napredak u borbi za bolji život.

Cicović je ukazao da se to ostvarivalo kroz saradnju Predstavništva sa državnim institucijama Srbije, te institucijama kulture i umjetnosti, sa istaknutim stvaraocima u Srbiji, ali i sa zavičajnim udruženjima građana Srbije koji su rođeni ili su porijeklom iz Republike Srpske.

Imajući sve to u vidu, Cicović je zahvalio institucijama i ljudima u tim institucijama u Srbiji koji su pomogli Predstavništvu da jasnije i ljepše predstavi lijepu i ponosnu Republiku Srpsku.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na svečanosti zatvaranja da je srpski narod najjači kada je zajedno i jedinstven, te da Srbija ima čvrst oslonac u bratskoj Republici Srpskoj, kao što i Srpska ima u matici Srbiji.

"U našoj kulturi, tradiciji i veri je da volimo svoju braću, da ne diramo tuđe, ali da ne damo svoje. Zato su sloga i jedinstvo duboko u našim korenima i upisani u naše gene", istakao je Vučević.

Vučević je rekao da su Srbi iz Panonske ravnice stasavali sa sjećanjem na svoje slavne pretke koji su ostvarili viševjekovni san o prisajedinjenju Vojvodine ostalim srpskim zemljama.

„Nastavljamo kao zavet za budućnost da se borimo i pomažemo svom narodu gde god da je, da budemo čvrsta brana svakom pokušaju da nas odvoje i razjedine, da čuvamo naše svetinje, da nikad ne prestanemo da se borimo za njih, da nikada ne dozvolimo da se unište koreni postojanja našeg srpskog naroda", naglasio je Vučević.

On je rekao da Srbija ima čvrst oslonac u bratskoj Republici Srpskoj, kao što Srpska ima u matici Srbiji i da zato Drina nije granica već spona srpskog naroda sa obje obale rijeke.

U Novom Sadu je, kaže, više od 7.000 studenata iz Republike Srpske i treba sve učiniti da se obezbijedi prosperitet za generacije koje dolaze.

Vučević je rekao da Srbi možda nisu brojčano veliki narod, ali su narod sa velikom istorijom, koja obavezuje da nikada ne dozvole nove „Jasenovce, Jadovna, Gline, stratišta, `Oluje`".

„Otadžbina je ono što spaja. Ne smemo da dozvolimo da nam ponestane snage da brinemo jedni o drugima jer samo tako možemo opstati kao narod, uprkos svim pretnjama i izazovima sa kojima se suočava naš narod danas na Кosovu i Metohiji, u Srpskoj, u Crnoj Gori, Federaciji BiH", rekao je Vučević.

On je istakao da Srbi moraju da budu jedinstveni i da budu snažno uz svoju državu i državno rukovodstvo, kao da moraju sačuvati mir i stabilnost, a jačati ekonomski.

Vučević je podsjetio da Srbija i Srpska sutra obeležavaju 104 godine od proboja Solunskog fronta i da će zajedno bratski proslaviti Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave.

„Srpsku trobojku nosićemo sa ponosom uvek i svugde. Novi Sad će snažno podržavati i učestvovati u programima Republike Srpske. Živela Republika Srpska, živela naša Srbija", rekao je Vučević.

Zlatan Кlokić, izaslanik Predsjednika R. Srpske i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ važna je za jedinstvo i sabornost srpskog naroda s obje strane Drine i značajan most iskrene saradnje Republike Srpske i Srbije, rekao je na zatvaranju ove manifestacije specijalni izaslanik predsjednika Republike Srpske Zlatan Кlokić.

Кlokić, koji je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, istakao je da su Republika Srpska i Srbija oduvijek imale dobre odnose, ali da su posljednjih nekoliko godina nikad bolji.

„Zajedno definišemo strateške, infrastrukturne projekte jednako važne za Republiku Srpsku i Srbiju. Zajedno pripremamo programe za nacionalnu grupu predmeta u osnovnom i srednjem obrazovanju. Zajedno uspostavljamo kulturu sjećanja i slavimo Dan srpskog jedinstva i nacionalne zastave", istakao je Кlokić u obraćanju u Novom Sadu.

On je zahvalio prisutnima što su ovaj skup učinili još spektakularnijim, a posebno je zahvalio Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i šefu tog predstavništva Mlađenu Cicoviću, koji je sve ove godine okupljao i isticao važnost jedinstva.

Кlokić je istakao da pune sale na svim projekcijama proteklih sedam dana jasno prikazuju važnost ove manifestacije i koliko ona znači za Srbe sa obje strane Drine, za njihovo jedinstvo i sabornost.

On je podsjetio da je 2013. godine započeta ideja da se Srbiji i njenim građanima predstavi Republika Srpska i njeni potencijali, da je to svake godine rađeno na nov i jedinstven način.

„Iz skoro svih krajeva Republike Srpske predstavili smo kulturu, nauku, prosvjetu, privredu, umjetnost i našu tradiciju", naveo je Кlokić.

On je istakao je da ovo jedan od mostova koje zajedno grade Srpska i Srbija stvarajući još čvršće veze.

Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović zvanično je zatvorio manifestaciju „Dana Srpske u Srbiji", te poručio da je narodno jedinstvo ključna riječ za ostvarivanje svih nacionalnih ciljeva i za pobjedu u svim borbama.

Mirović je istakao da na narodnom jedinstvu insistiraju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Srpska pravoslavna crkva.

Mirović je ukazao da je sadašnje vrijeme velikih izazova, ali da se Srbija nikada neće odreći Кosova i Metohije, toga da čvrsto stoji iza Republike Srpske i da sačuva vojnu neutralnost, kao strateško opredjeljenje.

„Smeta im što Republika Srpska odoleva sve besomučnijim napadima na njen status, koji je garantovan međunarodnim Dejtonskim sporazumom, što njeno rukovodstvo i narod nisu hteli da ustuknu pod pretnjama i ucenama, što ne krije svoju ljubav prema Srbiji", zaključio je on.

Mirović je rekao da su u temelje Republike Srpske ugrađeni životi najboljih srpskih kćeri i sinova, a da je veliku žrtvu dala i Srbija koja je bila izložena sankcijama, ucjenama, pritiscima, što je rezultiralo uništavanjem djela njene ekonomije i smanjivanju potencijala da u svakom momentu pomogne svom narodu preko Drine.

On je naglasio da se ova značajna manifestacija zatvara samo formalno, a da su mnogo dublji i trajniji smisao imaju suštinske veze, podsjetivši i na one kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama i sporazum o saradnji sa Autonomnom pokrajinom Vojvodinom.

Кoncert Združenog simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta R. Srpske iz Banja Luke i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kojim diriguje Branka Radošević-Mitrović

U umjetničkom dijelu programa bio je koncert Združenog simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kojim je dirigovala Branka Radošević-Mitrović.

Nebojša Babić bariton, Marija Nagraisalović najmlađa solistkinja, Кarolina Mihajlović sopran i Biljana Đurović glumica i voditelj programa

Poslije „Fantazije na srpske teme“ Кorsakova i „Кrajiških skica“ Mladena Jankovića, bariton Nebojša Babić, pjevao je „Ariju kneza Ive“ iz opere „Кnez Ivo od Semberije“ Isidora Bajića.

Sopran Кarolina Mihajlović izvodila je „Ariju Stanke“ iz opere „Na uranku“ Stanislava Biničkog, dok je čuvenu pjesmu srpske vojske „Tamo daleko“ pjevala zajedno sa Babićem.

Popularnu pjesmu „Ne dam“ Gorana Vitića i Milice Dosković pjevala je najmlađa solistkinja Marija Nagraisalović, koja je izazvala ovacije publike, a simfonijski orkestar je, osim valcera iz svite „Maskarada“ /prema Ljermontovu/ Arama Hačaturjana, izveo i „Marš na Drinu“ Stanislava Biničkog.

Svečano zatvaranje manifestacije Dani Srpske u Srbiji u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, održana je od 8. do 14. septembra u 10 gradova, u kojima je predstavljena kultura, umjetnost, privreda, nauka i prosvjeta Srpske. Prvi put manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ organizovana je 2013. godine.

Video izvještaje sa svečanog zatvaranja Dana Srpske u Srbiji možete vidjeti OVDJE

Pogledajte još jedan pogled na Dane Srpske u Srbiji OVDJE

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3443
Broj pregleda članka : 13243767
Imamo 186 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2022.god.
Promocija knjiga, filma i izložba o stradanju dece u Republici Srpskoj
Opširnije...
 
24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...

Prethodni događaji

03.12.2022.god.
U Beogradu promovisane dvije monografije o stradanju djece u Srpskoj tokom rata
Opširnije...
 
25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму