Početna Aktuelnosti Prethodni događaji U Beogradu promovisane dvije monografije o stradanju djece u Srpskoj tokom rata
El. pošta Štampa PDF
03.12.2022.god.
U Beogradu promovisane dvije monografije o stradanju djece u Srpskoj tokom rata

Predstavljanju monografije „Djeca žrtve rata“ i knjige „Šta su skrivile“ autora Nikole Borkovića, prisustvovali su Vladan Jeremić, predsjednik opštine Zvezdara, dr Darko Paunović, zamjenik predsjednika opštine Palilula i Borislav Maksimović, savjetnik u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji

U beogradskom Centru za kulturu „Vlada Divljan“ danas su u organizaciji Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji predstavljene monografija „Djeca žrtve rata“ i knjiga „Šta su skrivile“ autora Nikole Borkovića. Predstavljanju ovih izdanja su prisustvovali Vladan Jeremić, predsjednik opštine Zvezdara, dr Darko Paunović, zamjenik predsjednika opštine Palilula i Borislav Maksimović, savjetnik za prosvjetu, kulturu, umjetnost i sport u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

Prezentacija monografije „Djeca žrtve rata 1991- 1995” i knjige „Šta su skrivila“ autora Nikole Borkovića, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica R. Srpske

Govoreći o monografiji „Djeca žrtve rata“, Borković je kao urednik ovog djela objasnio da je ovo jedan od projekata Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banjaluke, koji već duže vrijeme sprovodi istraživanja o stradanju djece na području BiH tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je naveo da je prvo takvo izdanje monografija „Šta su skrivile“, koja govori o stradanju 12 beba u Kliničko-bolničkom centru u Banjaluci 1992.godine.

Tada su tek rođena djeca ostala bez kiseonika jer je samo Srbija željela da ga dopremi, ali joj je let bio onemogućen Rezolucijom 757 Savjeta bezbjednosti Ujedinjene nacije, kojom su uvedene sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Sam autor knjigu vidi kao svjedočanstvo o ratnom periodu i herojima iza prve borbene linije, o 12 malih mučenika, ljekarima, pilotima, novinarima i ljudima koji su pomagali.

„To je do sada najpotpunija studija na tu temu, u kojoj su prvi put sabrana integralna svjedočenja 11 majki“, rekao je Borković.

Druga monografija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koja govori o stradanju najmlađih je „Djeca žrtva rata“, gdje je do sada evidentirano 1.418 stradale djece po raznim osnovama.

„Jako je bitno da se stradanje srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu predstavi i u Srbiji, jer su i ljudi sa ovih prostora učestvovali u spašavanju 12 beba ili su apelovali da se pomogne tim bebama“, podsjetio je Borković.

On je naglasio da su u u vrijeme kada se drama sa bebama koje su ostale bez kiseonika dešavala, glas da se djeci u tadašnjoj Autonomnoj regiji Krajina pomogne dizali patrijarh Pavle, književnik i nekadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić i glumice Mira Banjac i Svetlana Ceca Bojković.

Borković smatra da je zbog toga i niza drugih razloga značajno da se obje knjige danas po prvi put namjenski predstave u Beogradu, ne računajući Međunarodni sajam knjiga, gdje je knjiga „Šta su skrivile“ promovisana 2019. godine, a monografija „Djeca žrtve rata“ ove godine.

Udruženje „Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih u R. Srbiji“ uz podršku Predstavništva R. Srpske u Srbiji, organizovalo je u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ prezentaciju monografije „Djeca žrtve rata 1991- 1995” i knjige „Šta su skrivila“ autora Nikole Borkovića

Promociji knjiga o stradanju djece tokom rata u Srpskoj u Kulturnom centru „Vlada Divljan“ prisustvovali su i predstavnici Udruženja „12 zvezdica za 12 beba“, koje svake godine organizuje poklonički marš na planini Trebava u znak sjećanja na stradanje novorođenčadi u banjalučkom porodilištu 1992. godine.

Događaj je upotpunjen izložbom ikonopisca Milice Mišić „Molitva, Sećanje, Vaskrsenje“, koja je posvećena stradanju djece kroz istoriju i djeci mučenicima.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3458
Broj pregleda članka : 13731267
Imamo 219 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.01.2023.god.
U utorak u Predstavništvu - svečano uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
06.01.2023.god.
U nedjelju u Novom Sadu, a u ponedjeljak u Subotici obilježavanje Dana Republike Srpske
Opširnije...

Prethodni događaji

31.01.2023.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu priču i pjesmu o zavičaju
Opširnije...
 
16.01.2023.god.
U Novom Sadu održano 31. Hercegovačko sijelo
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму