Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Održana panel diskusija „Srbi u vihoru novog svijeta“
El. pošta Štampa PDF
02.02.2023.god.
Održana panel diskusija „Srbi u vihoru novog svijeta“

U četvrtak, 2. februara, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Beograd, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji u Beogradu, održana je panel diskusija na temu „Srbi u vihoru novog svijeta“.

Panel diskusija na temu „Srbi u vihoru novog svijeta“, govore: Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji, prof. dr Slobodan Antonić, politikolog i sociolog, prof. dr Aleksandar Raković, istoričar i prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog i član Senata R. Srpske

Na skupu su govorili su šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, sociolog Slobodan Antonić, istoričar Aleksandar Raković i sociolog i član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da Srbija i Srpska ne moraju uvijek imati identične poglede na događaje u svijetu, ali da bi morale da imaju iste poglede i ista rješenja kad je riječ o odbrani svog identiteta i cijelog srpskog naroda.

Cicović je rekao da srpski narod mora biti jedinstven i sabran i u svakom trenutku i na svaki napad dati dostojanstven odgovor.

On je napomenuo da je kontinuirani napadi na stubove identiteta srpskog naroda – jezik i pismo, vjeru, kulturu, tradiciju, hrišćanski moral rijetko kad bio frontalan, nego se uglavnom dešavao kroz zakulisne akcije, dopadljive i zavodljive male promjene u svakodnevnom životu.

Međutim, dodao je on, taj način je u ovom turbilentnom vremenu prerastao u, i te kako, vidljive napade na srpski identitet, koji su sve očigledniji.

„Zato smatram važnim da odbranom identiteta, a Kosovo i Metohija su njegov simbol, na svaki način osnažujemo i povećavamo identitesku snagu i svakog od nas, i svih nas - sabornošću, samopouzdanjem, samopoštovanjem, neupitnom ljubavlju prema rodu i narodu i državi“, istakao je Cicović.

On je naglasio da samo čovjek koji vjeruje u sebe i svoj narod, svoju crkvu i tradiciju, koji koristi i brani svoje pismo i svoj jezik od tuđih štetnih uticaja, može biti siguran i svjestan borac za slobodu svog naroda i svoje države.

„Moramo, dakle, biti jedinstveni i sabrani u svakom trenutku i na svaki napad dati dostojanstven odgovor“, poručio je Cicović.

On se nada da će Srbi, kao narod, i kao i njihove države politički izboriti sve svoje bitke.

„Vjerujem da svaki razgovor o Srpskoj, Srbiji i Srbima može na svoj način doprinijeti boljim odgovorima na srpska pitanja u nama nenaklonjenom vremenu“, rekao je Cicović.

Ovaj skup doprinos je traženju pravih odgovora na najvažnija pitanja vremena u kojem Amerika pokušava ostati jedina sila /uz svoje satelite iz Zapadne Evrope/, a Rusija traži, i, kako ocjenjuje Cicović, nalazi načina da tu monopolarnost ozbiljno dovede u pitanje, pa i u stanje iz kojeg polako klizi u prošlost.

„Ako Srbi nisu, a nisu, kadri da promijene svijet ili bar neki veliki događaj u njemu, morali bi biti kadri da iz onog što se u svijetu događa, izdvoje svaki, ma i najmanji, detalj koji bi nama mogao biti od koristi“, dodao je Cicović.

Prof. dr Slobodan Antonić, politikolog i sociolog

Sociolog Slobodan Antonić rekao je da je u vrijeme ubrzanog mijenjanja geopolitičke situacije najvažnija da srpski narod, pred kojim su mnoga iskušenja, sačuva mudrost, bude strpljiv i hrabar, te da kaže „ne“ kada je to potrebno i ništa ne potpisuje što bi ga udaljilo od povratka na Kosovo.

„I u BiH ovlaštenja visokog predstavnika nisu ista, i vidi se kako se situacija brzo menja. Najvažnije je da budemo dovoljno hrabri i mudri u isto vreme“, rekao je Antonić.

On smatra da treba neprestano raditi na mirnoj reintegraciji Kosova, ali da se ostave i druge mogućnosti, imajući u vidu promjenu međunarodne situacije.

Govoreći o francusko-njemačkom planu o Kosovu i Metohiji, Antonić je rekao da je to u stvari ultimatum koji je Srbija dobila, te ponovio poziv da se taj ultimatum odbije.

Podsjećajući da dosta političke i akademske elite u Srbiji govori da je Kosovo "teret za Srbiju" i da bi se prihvatanjem ovog francusko-njemačkog plana taj teret smanjio, Antonić je rekao da su teret za Srbiju u stvari te elite koje tako govore.

„Mi taj problem /baš/ treba da ostavimo našoj deci i ona svojoj deci, dok ne bude rešen“, rekao je Antonić, podsjetivši da su Jevreji stotinama godina vjerovali u povratak i obnovu države Izrael i taj zadatak ostavljali svojoj đeci.

On je na skupu predstavio i jedno istraživanje o tome šta mladi misle o Kosovu i Metohiji, prema kojem ne više od 12 odsto mladih smatra da je Kosovo izgubljeno, dok ostali misle da se vrijedi za njega boriti.

Prema njegovim riječima, 24,3 odsto mladih u Srbiji misli da Srbija treba da nastavi da radi na povlačenju priznanja Kosova, a 23,2 odsto mladih smatra da treba da upotrijebi i vojna sredstva i vrati Kosovo u odgovarajućem trenutku.

„I u tom smislu, taj teret treba ostaviti mladima. Kao što nas sad ubeđuju da će nam biti bolje bez Kosova, tako sutra mogu da nas ubeđuju da će nam biti bolje bez jednog bubrega“, rekao je Antonić.

On je podsjetio da kada se nekadašnja Čehoslovačka Minhenskim sporazumom iz 1938. godine, uoči Drugog svjetskog rata, odrekla Sudeta, bilo je potrebno samo 5,5 mjeseci da im se rasparča cijela zemlja.

„Pa tako i mi, ako konačno predamo Kosovo, Severnu Mitrovicu velikoalbanskim šovinistima i njihovim patronima, koliko će trebati da oni stignu u Niš ili, s druge strane, u Sremsku Mitrovicu, pet godina ili meseci?“, rekao je Antonić, te ocijenio da će se onda sljedećeg dana nakon toga pregovarati čiji je Sandžak/Raška.

Prof. dr Aleksandar Raković, istoričar

Istoričar Aleksandar Raković rekao o je da je novo srpsko ujedinjenje legitimna i legalna tema, a da kosovsko-metohijsko pitanje predstavlja jerusalimsko pitanje Evrope za čije je pozitivno rješenje potrebno strpljenje.

„Ne smemo da dozvolimo da ostanemo bez fundamenta našeg identiteta, a to je Kosovo i Meothija, kao što su Grci napustili i ostali bez Carigrada, i kao što su Rusi ostali bez Kijeva pa se sada bore da ga vrate“, rekao je Raković.

Kada je riječ o ultimatumu koji je po pitanju Kosova i Metohije postavljen pred Srbiju, Raković smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće pristati na to.

„Optimista sam u tom smislu i mislim da naše vlasti, Vučić konkretno neće pristati na ultimatum koji je ispostavljen i da mu treba rasteretiti malo tu situaciju koju ima kod nas. Malo taj teret treba da padne sa njegovih leđa, ali ne i pritisak javnosti koji nije usmeren samo ka njemu nego i ka Zapadu“, rekao je Raković.

On je ocijenio da srpsko društvo u cjelini - Srbi u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, okruženju i dijaspori, treba da doprinesu rasterećenju situacije i pokažu jedinstvo.

„Da ne bude međusobnih ozbiljnih optužbi i da lakše možemo da dođemo do najboljeg rešenja tako što ćemo pokazati da smo jedinstveni oko Kosova i Metohije i da nema podele, priznavanja takozvanog Kosova, niti ičegašto bi moglo da se tumači kao uspostavljanje elemenata državnosti takozvanog Kosova i da se ima u svesti da je to pitanje svih generacija Srba i da se ono ostavlja i drugim generacijama“, rekao je on.

Ocijenivši da danas Srbija „igra partiju stonog fudbala“ na mikroprostoru protiv mnogo brojnijeg i jačeg neprijatelja, Raković je ukazao da je u takvoj situaciji logično rješenje što je više moguće ovaj proces raširiti, produžiti ga, razvodniti i dobijati na vremenu i čekati šta će se dogoditi u Ukrajini.

On je ukazao da i niko nema pravo da Srbima zabrani da govore, misle, pišu o srpskom ujedinjenju i da na tome rade, jer je to legitimna i legalna tema, te da, dok god koriste demokratska sredstva, to niko ne može da dovede u pitanje kao ideju.

„Logično je da Srbija, Republika Srpska i Crna Gora budu jedna država, a sva druga rešenja su nelogična i nepravilna. Srpsko ujedinjenje je pravilna ideja i rešenje“, rekao je Raković.

On je ukazao da se postavlja pitanje kako je Njemačkoj bilo dozvoljeno da se reintegriše, a da se ne može napraviti analogija na prostoru srpskog naroda.

„Srbija i Republika Srpska su po svom karakteru i identitetu i jedna i druga Srbija. Imaju elemente, kriterijume i simbole državnosti koje i jedna i druga crpu iz državnosti Kraljevine Srbije i s tim u vezi obe treba da budu jedna Srbija, a Crna gora je istorijska država srpskog naroda i takođe ima srpsku državnost iako je momentalno narušena2, rekao je Raković.

Raković je napomenuo da je Republika Srpska, kada je razbijana zajednička država, morala da prihvati da uđe u BiH, te da, iako tada mnogi smatrali da se dogodio slom srpske nacionalne ideje, do toga nije došlo jer su se Srbi ponovo podigli.

„Zato je dobro što i predsednik /Republike Srpske/ Milorad Dodok govori da će 21. vek biti vek srpskog ujedinjenja“, rekao je Raković.

Prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog i član Senata Republike Srpske

Sociolog i član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić ocijenio je da „srpske zemlje, od Republike Srpske preko Crne Gore i Srbije“ doživljavaju strašan pritisak, jer moćici žele da završe nedovršene poslove.

Mučibabić je ocijenio da su Srbi van granica Srbije i Republike Srpske u potpunoj poziciji da gube identitet.

On je ukazao i da je za Evropljane pravo proces koji danas važi, a sutra je već zastario.

„Posljedica takvog prava je da Republike Srpska mora ostati u BiH, a Kosovo mora otići iz Srbije“, rekao je Mučibabić.

U Pres centru UNS-a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kultrnog društva „Prosvjeta“ Beograd i uz podršku Predstavništva R. Srpske u Srbiji održana panel diskusija na temu „Srbi u vihoru novog svijeta“

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji podržava SPKD „Prosvjeta“ Beograd u ostvarivanju programskih zadataka od osnivanja beogradskog ogranka ovog društva 2015. godine.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3560
Broj pregleda članka : 14742152
Imamo 148 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.06.2023.god.
Tribina „Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske“
Opširnije...
 
06.06.2023.god.
Otvaranje izložbe likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom
Opširnije...

Prethodni događaji

03.06.2023.god.
Na „Romanijskoj večeri“ u Beogradu okupio se veliki broj ljudi porijeklom sa Sarajevsko-Romanijske regije
Opširnije...
 
03.06.2023.god.
Održani sportski susreti ratnih vojnih invalida Trebinja i Beograda
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму