Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Razgovor o saradnji opštine Mladenovac sa opštinama Srpske, poklonjene knjige biblioteci
El. pošta Štampa PDF
16.03.2023.god.
Razgovor o saradnji opštine Mladenovac sa opštinama Srpske, poklonjene knjige biblioteci

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović posjetio je danas beogradsku opštinu Mladenovac, gdje je razgovarao sa rukovodstvom o saradnji sa opštinama iz Srpske, kao i između mladih, te uručio poklon knjige iz Republike Srpske lokalnoj biblioteci.

Cicović, u čijoj pratnji je bio i savjetnik u Predstavništvu za razvoj i unapređenje saradnje u prosvjeti, kulturi, umjetnosti i sportu Borislav Maksimović, posjetio je Mladenovac u okviru akcije poklanjanja knjiga bibliotekama u Srbiji, koju Predstavništvo svake godine sprovodi u saradnji sa opštinama i gradovima u Srbiji i povezivanja gradova i opština Srpske i Srbije.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji zajedno sa Borislavom Maksimovićem, savjetnikom posjetili Gradsku opštinu Mladenovac, gde ih je primio Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine

On je nakon razgovora sa predsjednikom opštine Mladenovac Vladanom Glišićem istakao da Predstavništvo radi na povezivanju Srpske i Srbije, podsticanju i jačanju njihovih odnosa.

„Zadovoljstvo je bilo razgovarati sa predsjednikom opštine Mladenovac Glišićem, jer smo i jedan i drugi osjetili da radimo izuzetno važan posao za naš narod, a to je da ga povezujemo, radimo na podsticanju i jačanju saradnje", rekao je Cicović.

On je dodao da je bilo riječi o svim projektima, koji su prije svega u finkciji opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, očuvanja identiteta, kulture, tradicije, običaja, jezika, pisma, pravoslavne vjere.

„Dogovarali smo i programe koji će povezati mlade ljude, jer kada ih povežemo, onda je garancija da te naše odnose postavljamo na dugoročne staze, da ćemo sigurno i u budućnosti imati odnose kakve zaslužuje naš narod sa obje strane Drine“, rekao je on.

Cicović je naveo da je razgovarano i o projektima koji će privredno povezati Mladenovac sa opštinom Pale, koji imaju već potpisan sporazum o bratimljenju, ali i sa drugim dijelovima Republike Srpske.

Bilo je riječi i o tome da se, kaže Cicović, organizuju privredni tematski skupovi, ali ključno je da se povezuju mladi Srpske i Srbije, jačaju odnosi i daje puni doprinos očuvanja srpskog identiteta na ovim prostorima.

Glišić je rekao da opština Mladenovac ima dobru saradnju sa opštinom Pale u Republici Srpskoj, sa kojom je prošle godine potpisala sporazum o bratimljenju.

„Time smo izgradili jedan most povezivanja naših naroda u Republici Srpskoj i Srbiji i otvorili prostor da mladi ljudi u budućnosti upoznaju jedni druge, povežu se i sarađuju i žive u okviru naših država", rekao je Glišić.

On je rekao da je veoma ponosan što je opštinu Mladenovac posjetio Cicović i da je bilo riječi o povezivanju građana Republike Srpske i opštine Mladenovac.

„Zajednički zaključak je da ćemo nekoliko zajedničkih projekata sprovesti u budućnosti, a to je povezivanje osnovnih škola, u smislu druženja učenika, upoznavanja kulturno-istorijskih vrednosti na teritoriji Srbije i Srpske, povezivanja sportskih klubova iz Srpske i opštine Mladenovac, kao i raznih kulturnih dešavanja", rekao je Glišić.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji Mladenovca sa Predstavništvom Republike Srpske u okviru drugih programa, akcija i manifestacija koje Predstavništvo realizuje u gradovima i opštinama širom Srbije.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji u razgovoru sa Katarinom Mioš načelnikom biblioteke i Vladanom Glišićem, predsednikom Gradske opštine

Nakon sastanka u opštini, održano je uručenje poklon knjiga iz Republike Srpske biblioteci „Despot Stefan Lazarević", koja je odjeljenje Gradske biblioteke grada Beograda u Mladenovcu, a kojoj je Predstavništvo poklonilo nešto više od 200 naslova, plus jedan komplet Pere Slijepčevića.

Cicović je nakon uručenja izjavio novinarima da Predstavništvo u svom programu ima aktivnost koja je u funkciji afirmacije izdavačke djelatnosti i promocije izdanja, pisaca i izdavača iz Republike Srpske, te napomenuo da se sve knjige iz Srpske, koje su bile izložene na Beogradskom sajmu knjiga i koje su ostale, poklanjaju bibliotekama širom Srbije.

U razgovoru sa rukovodstvom Biblioteke, dogovorena je, naveo je on, ponovna posjeta ovoj biblioteci u narednom periodu, gdje će biti otvoren poseban kutak za slijepa i slabovida lica, jer ova biblioteka nema takva izdanja, dok Biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske ima svoju izdavačku djelatnost.

Poklon knjige iz R. Srpske biblioteci „Despot Stefan Lazarević“ u Mladenovcu

„Doći ćemo sa sigurno kvalitetnim izdanjima koja će biti i ovdje na raspolaganju slijepim i slabovidim licima u Mladenovcu. Poklonjene knjige su uglavnom izdavača iz Republike Srpske i izdanja Predstavništva u prethodnom periodu", rekao je Cicović.

Načelnik biblioteke Katarina Mioš zahvalila je Srpskoj i Predstavništvu na poklonu, navodeći da će to mnogo značiti čitaocima ove biblioteke i da se nada boljoj saradnji sa Srpskom kroz književne večeri i promocije, te da će i poseban kutak za slijepa i slabovida lica značiti tim osobama u Mladenovcu.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15716143
Imamo 140 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму