Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Studenti i učenici iz Srpske nastupili na Beogradskom festivalu harmonike
El. pošta Štampa PDF
19.03.2023.god.
Studenti i učenici iz Srpske nastupili na Beogradskom festivalu harmonike

Pet studenata Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu nastupilo je na Beogradskom festivalu harmonike, koji se održao u beogradskim muzičkim školama „Stanković“ i „Vatroslav Lisinski“.

Kristina Živanić, student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

Osim studenata Olivere Vujnović, Kristine Živanić, Azre Halitović, Murisa Šerifovića i Mihajla Petrića na festivalu su učestvovali i učenici muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine Vasilije i Radiša Blagojević, kao i Slavica Čobić, a nastup njih osmoro podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Slavica Čobić, učenica muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine

Slavica Čobić, iz Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini, pobijedila u 8 kategoriji festivala gdje su se takmičili učenici 2 razreda srednje škole.

Republiku Srpsku na takmičenju predstavljala je i profesor na katedri za harmoniku Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Danijela Gazdić, koja je bila u žiriju za dodjelu nagrada.

Gazdićeva je istakla da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što je sedmi put na Beogradskom festivalu harmonike, koji okuplja veliki broj mladih i talentovanih umjetnika na harmonici.

„Prošle godine student iz moje klase bio je laureat. Mi tradicionalno dolazimo ovdje i dobijamo priznanja za prvo, drugo i treće mjesto. Drago nam je što imamo dobru saradnju i sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, koje nam obezbjeđuje smještaj. To mnogo znači našim studentima i jako sam im zahvalna na tome“, rekla je Gazdićeva.

Studentkinja Kristina Živanić, Šapčanka koja studira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, prvi put je nastupila na Beogradskom festivalu harmonike.

„Ja sam na prvoj godini studija i za sada mi je super u Istočnom Sarajevu. Za studiranje u tom gradu sam se odlučila, jer na akademiji u Beogradu nema smera harmonike“, rekla je Živanićeva.

Olivera Vujnović, student Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu

Njena koleginica Olivera Vujnović, student druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, na festivalu je nastupila drugi put. „Ove godine izvodim djela kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova i Domenika Skarlatija. Lijepo nam je u Beogradu, gdje imamo dobru saradnju i odličnu komunikaciju sa kolegama iz Srbije“, rekla je Vujnovićeva.

Beogradski festival harmonike organizuje Udruženje ljubitelja harmonike „Akordeon“ iz Beograda sa idejom okupljanja učenika, studenata, nastavnika, koncertnih umjetnika i predavača iz Srbije, regiona i inostranstva.

Misija festivala je promocija i popularizacija harmonike kao klasičnog instrumenta, uz afirmaciju talentovanih učenika i njegovanje ljubitelja klasične harmonike sa posebnim akcentom na mlade, kao i podizanje nivoa kulturne svijesti.

Takmičenja se održavaju u disciplinama harmonika solo, kamerna muzika i orkestri harmonika, a tokom programa održavaju se i majstorske radionice, stručni seminari, koncerti i dječije muzičke radionice.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3560
Broj pregleda članka : 14742103
Imamo 141 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.06.2023.god.
Tribina „Dekolonizacija BiH i samoopredjeljenje Srpske“
Opširnije...
 
06.06.2023.god.
Otvaranje izložbe likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom
Opširnije...

Prethodni događaji

03.06.2023.god.
Na „Romanijskoj večeri“ u Beogradu okupio se veliki broj ljudi porijeklom sa Sarajevsko-Romanijske regije
Opširnije...
 
03.06.2023.god.
Održani sportski susreti ratnih vojnih invalida Trebinja i Beograda
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму