Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Susreti srpskih zemalja“ od 7. do 10. aprila na Jahorini
El. pošta Štampa PDF
04.04.2023.god.
„Susreti srpskih zemalja“ od 7. do 10. aprila na Jahorini

Tradicionalna kulturno-sportska manifestacija „Susreti srpskih zemalja“ biće održana na Jahorini od 7. do 10. aprila uz učešće Srba iz zemalja regiona, najavljeno je danas u Beogradu na konferenciji za novinare u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

U prostorijama Predstavništva R. Srpske u Srbiji održana je konferencija za medije povodom kulturno-sportske manifestacije „Susreti sprskih zemalja“ koja će se održati od 7. do 10. aprila na Jahorini

Ovogodišnji, 26. po redu „Susreti srpskih zemalja“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sloganom „Vera i jedinstvo naša snaga", a u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da od 1995. godine „Susreti srpskih zemalja“ kroz sportsko druženje i sadržajne programe na najbolji način doprinose očuvanju veza Republike Srpske i Srbije i očuvanju identiteta srpskog naroda.

„Programi su ne samo na Jahorini, već na Palama i Istočnom Sarajevu. U toj sarajevsko-romanijskoj regiji u tri-četiri dana biće intenzivna kulturno-sportska aktivnost, prije svega da bi se reklo koliko je važno da radimo na očuvanju našeg jezika i pisma i da gradimo naše odnose", naveo je Cicović.

Ljubinko Stojanović, predsjedavajući skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“

Predsjedavajući skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ Ljubinko Stojanović podsjetio je da su davne 1995. godine započeli „Susrete“, kao najstariju manifestaciju u Republici Srpskoj.

„Na početku to je bila organizacija koja je okupljala rekreativce skijaše sa određenim sadržajima kulture, a sada slobodno mogu da kažem da je, osim tog sportskog dela, prerasla u sabor kulture srpskog naroda iz celog regiona", rekao je Stojanović.

Organizatori ističu da će biti učesnika koji dolaze iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Banjaluke, kao i iz Kumanova u Sjevernoj Makedoniji, koji će se prvog dana manifestacije okupiti u hotelu Rajska dolina na Jahorini.

U subotu, 8. aprila, u 12 časova, biće organizovano takmičenje u veleslalomu na stazi „Poljice“, a za 17 časova predviđen je koncert Srbskih pravoslavnih pojaca iz Beograda i KUD-a Kosovski božur iz Kosovske Mitrovice u Kulturnom centru Istočno Sarajevo.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji sa Ljubinkom Stojanovićem, predsjedavajućim skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ u prostorijama Predstavništva R. Srpske u Srbiji

U nedjelju, 9. aprila, biće organizovano „Srpsko kolo“ na Jahorini u hotelu „Rajska dolina“ u 12 časova, a u 17 časova u Srpskom kulturnom centru Pale koncert KUD-a „Gradimir“ iz Beograda, Srpski vez“ iz Kumanova i „Veselin Masleša“ iz Banjaluke, a posljednjeg dana, 10. aprila, predviđen je rastanak učesnika.

Prvi „Susreti srpskih zemalja“ organizovani su u februaru 1995. godine, a učesnici su bili prvi turisti na olimpijskoj Jahorini.

Učesnici iz Vukovara, Beograda, Novog Sada, Velike Plane i Pala, njih oko 140, tada su u veoma teškim uslovima, uz kulturne, sportske i humanitarne sadržaje doprinijeli boljem upoznavanju i stvaranju bliskih veza među Srbima iz raznih krajeva.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246394
Imamo 141 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму