Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Srbski pravoslavni pojci“ održali koncert u Istočnom Sarajevu
El. pošta Štampa PDF
08.04.2023.god.
„Srbski pravoslavni pojci“ održali koncert u Istočnom Sarajevu

„Srbski pravoslavni pojci“ održali koncert u Istočnom Sarajevu

Pubilici u Istočnom Sarajevu danas su se solističkim koncertom predstavili „Srbski pravoslavni pojci" iz Beograda i KUD-a „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, u sklopu kulturno-sportske manifestacije „Susreti srpskih zemalja“.

„Srbski pravoslavni pojci“ su se predstavili publici sa tri bloka pjesama - duhovnim, nacionalnim i etno iz svih krajeva gdje žive Srbi od Kosova i Metohije do Republike Srpske.

U sklopu kulturno-sportske manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ solističkim koncertom predstavili su se „Srbski pravoslavni pojci

Marko Kačarević, osnivač „Srbskih pravoslavnih pojaca“, izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku nastupiti pred publikom u Istočnom Sarajevu i što je u okviru „Susreta srpskih zemalja" u prilici da posjeti Jahorinu, Pale i Istočno Sarajevo.

„Srbski pravoslavni pojci" se 12 godina bave očuvanjem srpske tradicionalne muzike izvodeći duhovne, etno i nacionalne pjesme svih krajeva Srbije.

KUD „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice

KUD „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice koji je osnovan 1908. godine predstavio se publici sa igrama iz Pčinja i Vranjskog polja.

Tijana Nikolić se u ime KUD-a „Kosovski božur“ zahvalila na toploj dobrodošlici s obzirom da prvi put nastupaju u Istočnom Sarajevu.

„Prelepo nam je u Istočnom Sarajevu i na Jahorini. Deca, članovi društva su prezadovoljni smeštajem i druženjem. Preko dana skijamo, a uveče se zabavljamo i družimo. Na Kosovo i Metohiju nosimo lepe utiske, a srce će nam biti veliko", rekla je Nikolićeva.

U okviru „Susreta srpskih zemalja“ na stazi Poljice na Jahorini održano takmičenje u veleslalomu

U okviru „Susreta srpskih zemalja“ danas je na stazi Poljice na Jahorini održano takmičenje u veleslalomu. U konkurenciji seniora najbolji je bio Rajko Lukić.

Rajko Lukić je bio najbolji u konkurenciji seniora

Lukić je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo što učestvuje u sportskom dijelu manifestacije koja ima za cilj da kroz sportsko druženje i sadržajne programe na najbolji način doprinese očuvanju veza Republike Srpske i Srbije i očuvanju identiteta srpskog naroda.

„Takmičimo se, družimo i veselimo. Drago nam je što smo u bratskoj Republici Srpskoj. Staze na Jahorini su super, vidi se puno napretka, da je mnogo uloženo i da se radi na infrastrukturi. Sve čestitke organizatorima i vlastima što ulažu u ovaj sport i u ovu planinu, gde su uslovi odlični", dodao je Lukić.

Predsjedavajući skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić" Ljubinko Stojanović izjavio je novinarima da su se „Susreti srpskih zemalja“ zahvaljujući sadržajima pretvorili u sabor kulturnog bogatstva Srba iz regiona.

On je naveo da će sutra na Jahorini i Palama biti održano završno veče na kojem će biti dodjeljene diplome i medalje, i to će biti prilika za sabiranje rezultata ovogodišnjih „Susreta srpskih zemalja“.

„Susreti srpskih zemalja“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika R. Srpske Milorada Dodika, u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda i Predstavništva R. Srpske u Srbiji

U hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini sutra će u 12 časova biti organizovano „Srpsko kolo", a u Srpskom kulturnom centru Pale u 17 časova koncert KUD-a „Gradimir“ iz Beograda, „Srpskog veza“ iz Kumanova i „Veselina Masleše“ iz Banjaluke, a posljednjeg dana, 10. aprila, predviđen je rastanak učesnika.

Ovogodišnji, 26. po redu, „Susreti srpskih zemalja“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sloganom „Vera i jedinstvo naša snaga", a u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja. Prvi „Susreti srpskih zemalja" organizovani su u februaru 1995. godine.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246534
Imamo 140 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму