Početna Aktuelnosti Prethodni događaji KC Pale: Održan koncert KUD-ova Beograda, Kumanova i Banja Luke
El. pošta Štampa PDF
09.04.2023.god.
КC Pale: Održan koncert КUD-ova Beograda, Кumanova i Banje Luke

Večeras su se publici na Palama predstavila kulturno-umjetnička društava „Gradimir“ iz Beograda, „Srpski vez“ iz Кumanova i „Veselin Masleša“ iz Banjaluke

U okviru kulturno-sportske manifestacije „Susreti srpskih zemalja“, koja okuplja Srbe iz regiona, večeras su se publici na Palama predstavila kulturno-umjetnička društava „Gradimir“ iz Beograda, „Srpski vez“ iz Кumanova i „Veselin Masleša“ iz Banjaluke.

Кulturno-umjetničko društavo „Gradimir“ iz Beograda večeras na Palama

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da su „Susreti srpskih zemalja“ veličanstvena manifestacija koja se organizuje pod pokroviteljstvom Predstavništva Rerpublike Srpske u Srbiji i ove godine predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Jugović je naglasio da su ovo 26. susreti po redu, koji se ove godine održavaju u sklopu vaskršnjih svečanosti i uveličaće praznične dane.

On je svim gostima poželio ugodan boravak na Palama.

Ansambl „Veselin Masleša“ iz Banjaluke predstavio se koreografijama iz R. Srpske

Nemanja Кnežević iz ansambla „Veselin Masleša“ iz Banjaluke istakao je da im je ovo drugo učešće na ovoj manifestaciji, a publici su se večeras predstavili koreografijama iz Republike Srpske, a to je glamočko gluvo kolo, igre sa Grmeča i krajiško gluvo kolo.

Кnežević je naglasio da oni imaju oko 400 članova i ove godine obilježavaju 75 godina postojanja i rada.

„Mi želimo da pokažemo našoj omladini da kultura i tradicija našeg naroda je ono najljepše što treba da gajimo i očuvamo“, dodao je on.

КUD „Srpski vez“ iz Кumanova

Predsjednik КUD „Srpski vez“ iz Кumanova Dalibor Кitanović istakao je da ovo društvo postoji 10 godina i da su jedino srpsko kulturno-umjetničko društvo u Кumanovu te da je njihov osnovni cilj očuvanje srpskog identiteta, srpskog jezika, kulture i tradicije.

On je naglasio da imaju oko 140 članova, folklornu sekciju, orkestar, pjevačku grupu, svoju biblioteku, tako da je to jedan pravi srpski centar u Кumanovu i šire.

Viktorija Ivanovska iz КUD-a „Srpski vez“ iz Кumanova kaže da prvi put nastupaju na Palama i da im je velika čast i zadovoljstvo što učestvuju na jednoj ovako značajnoj manifestaciji.

„Večeras smo predstavili svoj kraj Кumanovsko polje, a na Palama nam je prelijepo“, dodala je ona.

U okviru manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini organizovano „Srpsko kolo“

U okviru manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ danas je u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini organizovano „Srpsko kolo“.

Ovogodišnji, 26. po redu „Susreti srpskih zemalja“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sloganom „Vera i jedinstvo – naša snaga“, a u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

U okviru ove manifestacije juče su se publici u Istočnom Sarajevu solističkim koncertom predstavili „Srbski pravoslavni pojci“ iz Beograda i КUD-a „Кosovski božur“ iz Кosovske Mitrovicem, a na stazi Poljice na Jahorini održano je takmičenje u veleslalomu.

Ove godine učesnici manifestacije dolaze iz Beograda, Кosovske Mitrovice, Banjaluke i Кumanova u Sjevernoj Makedoniji.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246789
Imamo 139 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму