Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Званично представљена бициклистичка трка „Београд - Бањалука"
El. pošta Štampa PDF
18.04.2023.god.
Zvanično predstavljena biciklistička trka „Beograd - Banjaluka"

Predstavljanje 17. izdanja biciklističke trke „Beograd-Banja Luka 2023“ održano u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu

U Beogradu je večeras svečano predstavljena biciklistička trka „Beograd-Banjaluka 2023“, a dobrodošlicu je takmičarima iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata u ime Republike Srpske poželjela ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić.

Selma Čabrić, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske

Čabrićeva je rekla da su pred njima brojni izazovi, ali da je sigurna da će, osim sportskog motiva, biti podstaknuti znatiželjom i avanturističkim duhom, te da će biti u prilici da upoznaju prirodne ljepote Srpske i Srbije.

Ona je podsjetila da ova trka postoji već 17 godina, što svjedoči o značaju ovog međunarodnog sportskog događaja.

„Jasno je da iza toga stoji veliki i kvalitetan rad, prvenstveno Biciklističkog saveza Republike Srpske, a potom i svih relevantnih institucija koje su dale značajan doprinos da ovaj događaj traje sve ove godine. Ministarstvo porodice, omladine i sporta pružalo je i pružaće podršku svim velikim sportskim događajima jer su oni višestruko značajni za sve nas“, rekla je Čabrićeva u obraćanju biciklistima i zvanicama u hotelu „Jugoslavija“.

Prema njenim riječima, ova trka iz godine u godinu spaja Srbiju i Republiku Srpsku i učvršćuje međusobne odnose.

Ona je zahvalila Ministarstvu sporta Srbije, gradu Beogradu i svim lokalnim zajednicama kroz koje ovaj sportski karavan prolazi i koje su podržale biciklističku trku da raste i razvija se kako bi došla do ovog nivoa.

Čabrićeva je navela da se trenutno u Banjaluci održava teniski turnir „Srpska open“.

„Nadam se da ćemo nastaviti ovako velikim koracima i sljedeće godine nadmašiti sve ovo", rekla je Čabrićeva.

Vladimir Kuvalja, direktor trke

Direktor Biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja zahvalio je Ministarstvu porodice, omladine i sporta Srpske, gradovima kroz koje trka prolazi, stranim ambasadama, Biciklističkom savezu Beograda i svima koji su trku podržali.

On je naglasio da je trka „Beograd-Banjaluka“ projekat od velikog značaja za povezivanje Republike Srpske i Srbije.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poručio je da biciklistička trka „Beograd-Banjaluka“ zauzima posebno mjesto u programu Predstavništva i da ta manifestacija – „naša, a svjetska“ na najbolji način prezentuje kako treba širiti ljubav i podsticati saradnju Srpske i Srbije.

„Ona, osim sportskog aspekta, na najbolji način promoviše Srbiju i Republiku Srpsku, naše turističke i privredne potencijale. Trka se odvija tako što se granica prelazi bez zadržavanja i na najbolji način pokazuje da svima nama na ovim prostorima treba da bude cilj da obezbijedimo slobodan protok ljudi i robe, te da zajedno gradimo bolju budućnost“, rekao je Cicović.

On je poželio da trka ove godine zadrži visok nivo i da bude bolja nego prethodnih.

„Želim da sportisti i biciklisti u takmičarskom duhu pokažu najbolje rezultate“, rekao je Cicović.

Biciklistička trka „Beograd-Banja Luka“ već niz godina nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke unije

Prisutnima se putem video-linka obratio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je izrazio zadovoljstvo što je dio ovog događaja koji pokazuje da su granice između dvije zemlje i jednog naroda samo formalne.

On je rekao da ima utisak da srpski narod nikada nije bio bliskiji i da je to nešto na čemu treba insistirati i što treba čuvati.

Šapić je kao vrhunski sportista poželio da trka „Beograd-Banjaluka“ izraste u još veću nego što je danas iako je i sada izuzetno respektabilna.

„Zahvaljujući njoj možete da se kvalifikujete i za Olimpijske igre, ali najvažnije je da nema granica između naše dve države kao što ne postoji granica između srpskog naroda", istakao je Šapić.

Ekipa biciklista iz Republike Srpske

Predsjednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević izjavio je da će Obrenovčani tradicionalno sutra dočekati takmičare i ispratiti ih ka Republici Srpskoj.

„Na ovaj način pojačavamo veze. I ove godine ćemo biti deo priče. Očekujemo da ćemo u velikom broju pokazati koliko volimo Republiku Srpsku i njene građane. Cilj je da jačamo bratstvo i ostavimo neki šablon, običaj za naše mlade“, rekao je Stanojević.

Ekipa biciklista iz Srbije

Iz Beograda sutra kreće tradicionalna biciklistička trka „Beograd-Banjaluka“ u kojoj će učestvovati biciklisti iz 30 zemalja koji će proći kroz 15 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj trasom dugom oko 600 kilometara.

Trka startuje iz centra Beograda sa Trga Republike u 12.00 časova, a veliko finale se očekuje u subotu, 22. aprila, u Banjaluci oko 15.00 časova. Trka se vozi u četiri etape.

Biciklistička trka „Beograd-Banjaluka“ već niz godina je u kalendaru Svjetske biciklističke unije i predstavlja jedan od najvećih sportskih događaja koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska.

Održavanje ovog događaja podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246529
Imamo 140 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму