Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Cicović: Istorijska obaveza - razobličiti sve laži o ratu u BiH
El. pošta Štampa PDF
21.04.2023.god.
Cicović: Istorijska obaveza - razobličiti sve laži o ratu u BiH

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Istorijska obaveza Srba je razobličiti i poništiti sve medijske i političke laži predstavnika druge strane o ratu od 1992. do 1995. na prostoru BiH, posebno u vezi sa Sarajevom, ocijenio je danas šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na panelu "Da li je Sarajevo bio opkoljen i blokiran grad".

- Pitanje opsade ili blokade Sarajeva je možda i najvažnije, jer će neposredna svjedočenja zajedno sa naučno-istraživačkim dostignućima neizbježno pokrenuti ispravljanje, ako ne svih, a ono mnogih podvala i laži koje su se pojavile samo kao odjek velike i po svijetu vješto raširene prevare - rekao je Cicović.

Cicović je na panelu u Beogradu istakao da je primjer propagande laži i napad na Srpsku Ilidžu 22. aprila 1992. godine, iako se istina /da su muslimani napali Srbe/ mogla vidjeti u direktnom televizijskom prenosu.

On je ukazao da bi pri svemu tome valjalo imati u vidu da je kontinuirano propagandno djelovanje političkog Sarajeva, uz podršku Zapada, protiv srpskog naroda - započelo prije rata.

Cicović je rekao da je ta propaganda i u ratu svim sredstvima i mogućnostima intenzivirana do krajnjih granica, a nije prestala ni proslije rata, pa ni danas.

- Više od 30 godina kasnije, političkom Sarajevu i njegovim stranim mentorima, zašto ne reći i stranim gospodarima, smeta sve što je srpsko, a Republika Srpska i njena ustavna prava su direktna meta. Pravna nasilja, podvale i podmetačine sa tih adresa ne prestaju, mijenjaju se samo načini i sredstva - istakao je Cicović.

On je naglasio da najjače argumente u razobličavanju tih, i svih ostalih medijskih i političkih laži, imaju neposredni učesnici sukoba i bitaka u tom ratu.

- Ali, te argumente u razobličavanju laži imaju imaju i naučnici koji o svakom konkretnom sukobu i svakoj konkretnoj akciji neprijateljske propagandne mašinerije rasuđuju na osnovu istorijskih dokumenata - naredaba, izvještaja, mogućih tumačenja, tobože, neutralne strane, analizom posljedica takvih akcija i drugim posebnim sredstvima - ukazao je Cicović.

Cicović je napomenuo da će argumenti prezentovani u izvještaju Međunarodne komisije o stradanju Srba u Sarajevu biti velika pomoć sadašnjim i budućnim istraživačima.

On je podsjetio na ocjenu Vlade Republike Srpske da će taj izvještaj "doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju svih činjenica vezanih za stradanje Srba u Sarajevu, kao i da će cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u Sarajevu, ali i cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija".

Cicović je ocijenio da ovakvi skupovi i otvoreni razgovori doprinose, ne samo rasvjetljavanju propagandnih podvala i uspostavljanju istorijskih istina, nego i jedinstvu srpskog naroda, koje mu je sada, u jeku zaoštrenih odnosa Istoka i Zapada, posebno potrebno i naročito značajno.

On je istakao da je, pored istorijskih istina i istina o srpskog narodu i državi, jedinstvo garancija opstanka Srba.

- Da bismo kao narod i država opstali moramo u svakom od nas razvijati ljubav prema očuvanju i njegovanju srpskog jezika i srpskog pisma, ćirilice, srpske vjere pravoslavne, srpske istorije, kulture, taradicije, jer smo na tome stasali i time nadahnuti znaćemo i u budućnosti sačuvati svoje pravo na istinu, slobodu i pravdu, na svoju Republiku Srpsku - rekao je Cicović.

Panel diskusija: „Da li je Sarajevo bio opkoljen i blokiran grad?“, govore - Simo Tuševljak, dugogodišnji glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za istrage ratnih zločina, Tomo Kovač, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova R. Srpske, prof. Dušan Šehovac, Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i Anja Vukelić, moderator

Na panelu se razgovaralo o predratnim, ratnim i postratnim bošnjačkim neistinama o karakteru i sadržaju rata u BiH, na primjeru sarajevskog ratišta, a obratili su se o nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomo Kovač, dugogodišnji glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak, profesor Dušan Šehovac.

Tomo Kovač, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova R. Srpske

Policijski general u penziji i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomo Kovač, koji je u to vrijeme bio komandant policije na Ilidži, rekao je da su strane televizijske ekipe bile pripremljene da snime pad Ilidže, a da je Krizni štab SDA izdao naredbu za napad.

Kovač je podsjetio da su još u februaru SDA i "Patriotska liga" donijele svoje strateške ratne ciljeve napada na kasarne JNA, srpska sela, zaseoke, stanove, kao i da su Srbe prozvali četnicima, a da i danas postoji paradigma da su Srbi izazvali rat u BiH.

On je naveo da su Srbi držali Vrelo Bosne i da su tokom cijelog rata davali i vodu i struju Sarajevu, uprkos ratovanju, kao i da je srpske policajce iz MUP-a BiH istjerala politika Alije Izetbegovića svojim vrednosnim sistemom i stvaranjem islamske države.

"Organizovali smo se da spasimo naš narod. U Republiku Srpsku smo ugradili naše grobove, borce, sve što smo imali da bi dobili Republiku Srpsku. Mnogo toga smo stvorili i to nam evo otimaju već 30 godina, pa opet imamo Republiku Srpsku", rekao je Kovač, koji je naveo da i danas SDA ne daje šansu nijednom Bošnjaku koji želi da sačuva mir i normalan život sa Srbima.

Prof. Dušan Šehovac, predsjednik Udruženja „Istina i pravda

Predsjednik Udruženja "Istina i pravda" iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac je ukazao na laži i manipulacije događajima u Sarajevu na primjeru napada na Srpsku Ilidžu 21. aprila 1992. godine od muslimanskih snaga, te naveo da je taj događaj tokom vremena opisivan prvo kao napad radi oslobađanja, pa kontranapad i na kraju kao odbrana.

"Sve to treba da pokaže da su oni bili žrtve, a Srbi agresori i loši momci. Veliku ulogu u tome je igrala i međunarodna zajednica i mediji koje su Bošnjaci platili i koji su za njih radili", rekao je Šehovac.

Šehovac, koji je bio i predsjednik srpske opštine Ilidža, istakao je da su taj muslimanski napad snimili brojni svjetski mediji koji su tada bili na Ilidži, ali da su ti snimci kasnije zloupotrijebljeni i predstavljeni kao "dokaz srpske agresije i opsade Sarajeva".

„Srbi su samo izašli u svoja dvorišta da brane svoje", rekao je Šehovac.

Simo Tuševljak, dugogodišnji glavni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za istrage ratnih zločina

Govoreći na panelu, Simo Tuševljak istakao je da je u Sarajevu izvršen urbicid i genocid nad Srbima i da već više od 20 godina u porodilištima u tom gradu nije upisano nijedno srpsko dijete.

„Nema više srpske djece u Sarajevu. Ali, srpska groblja u svim sarajevskim naseljima govore o postojanju Srba na tim prostorima i onome šta im se desilo u Sarajevu", rekao je Tuševljak.

Tuševljak je naglasio da su najveći stradalnici u ratu u BiH bili Srbi iz Sarajeva, i oni koji su ostali i oni koji su izašli, kao i oni koji su izgubili Srpsko Sarajevo poslije Dejtona.

„Izlazili su iz Sarajeva u papučama i čarapama, prepisivali svoju imovinu ili su ubijani. Već u martu i aprilu 1992. godine dolazi do ogromne pljačke srpske imovine u Sarajevu", podsjetio je Tuševljak.

On je rekao da je rijeka Miljacka u sarajevskom naselju Stup izbacivala tijela ubijene srpske djece, da je u raznim mučilištama i javnim kućama u tom gradu silovano na stotine Srpkinja, da su sve muslimanske rovove na borbenim linijama oko Sarajeva iskopali Srbi, koji su prisiljeni na to, a poslije ih je muslimanska propaganda prikazivala kao žrtve srpskih snaga.

Tuševljak je napomenuo da je „Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda" registrovao 3.300 žrtava ratnog zločina protiv srpskih civila, vojnika i policajaca koji nisu poginuli u borbama, nego su ubijeni snajperima, u logorima ili granatama, te da su podignute 273 krivične prijave protiv izvršilaca tih zločina.

On je podsjetio da se u FBiH učešće u radu priznaje od aprila 1991. godine, kada je formirano vojno krilo SDA takozvana „Patriotska liga", što znači godinu dana prije izbijanja rata u BiH.

„Mi nigdje nismo napali Sarajevo, samo smo branili svoja ognjišta i domove gdje su bile naše porodice. U Sarajevsko-romanijskom korpusu 95 odsto vojnika su rođeni i živjeli u Sarajevu, dok ih je na muslimanskoj strani bilo mnogo iz, na primjer, Novog Pazara, Tutina, Bijelog Polja...", rekao je Tuševljak.

Panel je organizovalo Udruženje „Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda

Na skupu su prikazani snimci stranih televizijskih kuća muslimanskog napada na Srpsku Ilidžu, njihovo prvobitno izvještavanje da su muslimanske snage napale Srbe na Ilidži, prikazane su i mape sarajevskih opština, opsadnih prstenova i srpskih i bošnjačkih, kao i razgraničenja.

Pročitana je molitva pukovnika JNA Vladimira Jankovića koji je mučen u zatočeništvu u sarajevskom Centralnom zatvoru i razmijenjen 1993. godine, a u kojoj moli Boga da mu ne dozvoli da se sveti svojim dželatima.

Panel je organizovalo Udruženje „Centar za društvena istraživanja, tranzicijsku pravdu i demokratiju - Istina i pravda" iz Istočnog Sarajeva, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Kompletan video snimak sa panela možete pogledati OVDJE

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246266
Imamo 135 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму