Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Hilandar kao nadahnuće
El. pošta Štampa PDF
28.04.2023.god.
Hilandar kao nadahnuće

Koncert „Hilandar kao nadahnuće“ u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine

Koncert „Hilandar kao nadahnuće”, nakon Banja Luke, u četvrtak 27.04.2023. godine u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izveli su združeni simfonijski orkestri RTS-a i Akademije umetnosti Univerziteta iz Banjaluke, sa solistom na klaviru Aleksandrom Sinčukom i pod dirigentskom palicom Dejana Savića i Branke Radošević Mitrović.

Na premijeri svečane poeme „Hilendar” Vladimira S. Miloševića i koncert za klavir i orkestar „Noć u Hilandaru” Svetislava Božića

Publika je mogla da čuje svetsku premijeru svečane poeme „Hilendar” Vladimira S. Miloševića i koncert za klavir i orkestar „Noć u Hilandaru” Svetislava Božića.

Episkop šabački gospodin Jerotej u ime Njegove Svetosti patrijarha Porfirija

Povodom premijernog izvođenja Simfonijske poeme o Hilendaru, okupljenima u Kolarčevoj zadužbini obratili su se episkop šabački gospodin Jerotej u ime Njegove Svetosti patrijarha Porfirija i arhimandrit Metodije, iguman svete carske lavre Hilandara.

Arhimandrit Metodije, iguman svete carske lavre Hilandara

HILANDAR KAO NADAHNUĆE predstavlja poduhvat jedinstvenog karaktera i sadržaja kako u Republici Srpskoj tako i u Republici Srbiji. Neposredni povod za pokretanje prvog projekta je nedavno objavljena partitura „Hilendar“ svečana poema za simfonijski orkestar Vlade S. Miloševića koju je priredio prof. dr Saša Pavlović. Ideja da se partitura koja je „ležala u paučini“ i zvučno obelodani potekla je od Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandara. Dodatni razlog da se ovo muzičko delo premijerno izvede u 2023. godini je 825 godina od osnivanja manastira Hilandara, 50 godina od nastanka partiture Hilendar i 25 godina od osnivanja Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Mlađen Cicović, šef Predstavništava R. Srpske u Srbiji sa suprugom je prisustvovao koncertu „Hilandar kao nadahnuće”, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine

U čast kompozitoru koji je komponovao simfonijsku poemu Hilendar, odlučeno je da se prvi projekat novog poduhvata „Hilandar kao nadahnuće“ izvedu prvo u Banja Luci u okviru manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“. Manifestacija je realizovana u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske, pod pokroviteljstvo predsednika Srbije i predsednika Republike Srpske. Gostovanje akademskog hora Kolegijum muzikum iz Beograda na svečanom otvaranju manifestacije desilo se uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a Mlađen Cicović, šef Predstavništava prisustvovao je na beogradskom koncertu u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16246273
Imamo 137 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму