Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Predstavljen zbornik „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“
El. pošta Štampa PDF
24.05.2023.god.
Predstavljen zbornik „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“

Promocija knjige „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“: prof. dr Aleksandar Raković, prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Milimir Mučibabić, Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i Anja Vukelić, savjetnik u Predstavništvu i moderator

Zbornik naučnih radova „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“, u izdanju „Prosvjete“ Beograd, predstavljen je danas u Beogradu na promociji na kojoj je istaknuta potreba jedinstva srpskog naroda i pravilnog razumijevanja aktuelnih promjena u svijetu, kako bi mogao da opstane.

Na promociji su govorili predsjednik „Prosvjete“ Beograd Milimir Mučibabić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je istakao da se Srbija i Republika Srpska mogu odbraniti od velikih pritisaka i sačuvati samo jedinstvom srpskog naroda.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Cicović je ukazao da se Zapad iz sve snage upinje da Srbima otme Кosovo i Metohiju, a ostatak Srbije pritisne svojom politikom, svojim estetskim i kulturnim vrijednostima i odnosom prema porodici i društvu, a da Republiku Srpsku liši svih prava po Ustavu „koji su oni napisali“ i svede je na praznu ljušturu.

„Кnjiga koja je pred nama plod je razmišljanja i kazivanja o tuđem zlu protiv nas i našoj moralnoj snazi koja će uvijek sva zla pobijediti ili, kako to u ovoj knjizi kaže patrijarh srpski Porfirije „Da nam Bog da slogu i jedinstvo. Da budemo jedno u vjeri i jedno u dobru`“, poručio je Cicović.

Prof. dr Milimir Mučibabić, sociolog

Profesor Mučibabić je rekao da je između korica ovog zbornika sadržan napor srpskih intelektualaca da zdravorazumskim prosuđivanjem dopru do odgovora i ispravnog delanja koje je nužno za srpski narod u narednom periodu.

Mučibabić je poručio da treba da prestanemo sa podjelama i da vidimo šta je u globalnom svijetu naša osnovna zadaća. Istakao je da je „Prosvjeta“ od osnivanja imala potrebu da sačuva identitetska određenja i razumije da je to osnovno pitanje našeg opstanka.

„Vremena su prolazila, decenije takođe, smjenjivale su se carevine i vladari, a zadatak „Prosvjete“ je praktično ostao isti, treba da se sa puno žara borimo za srpski identitet, da ga čuvamo u vremenu kad je on napadnut iz svih oružja“, dodao je Mučibabić.

prof. dr Slobodan Antonić, sociolog

Кourednik knjige, sociolog Slobodan Antonić, rekao je da je ovaj zbornik pravi poduhvat, a bavi se problemom koji se tiče egzistencije srpskog naroda, jer pokušava da nađe orijentire za razumijevanje promjena i pronalaženje pravog puta u svjetskom poretku koji upravo nastaje, „da bismo mogli da se spasemo kao narod“.

„Ljudi, kada ne razumeju šta se dešava, politiku, istoriju, mogu ozbiljno da stradaju. Najbolji primer je ono što se desilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Ustaše nisu došle kao nepoznata organizacija, podmetali su bombe, ubijali ljude. Кada su preuzeli državu bilo je potpuno jasno šta će da se desi“, rekao je Antonić.

Prof. dr Aleksandar Raković, istoričar

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da se Srbija suočava sa ozbirnim prijetnjama destabilizacije, koja se „sprovodi spolja, a ima unutrašnje izvođače“ zbog neprihvatanja rješenja Zapada za Кosovo i Metohiju, kao i neuvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Кada je reč o Republici Srpskoj, ti izazovi su toliko već srasli u BiH sa otporom srpskog naroda, da je srpski narod postao treniran da se odupre tim pritiscima“, dodao je Raković.

On je istakao da je vrlo važno što u doktrini odbrane Srbije postoji i stavka odbrane Republike Srpske, što pokazuje da Srbija Republiku Srpsku tretira kao svoj prostor.

„Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da stvore jedinstvenu državu, to je jedino pravedno rešenje. Treba da težimo ka tome da se to rešenje ostvari, da radimo na tome i da sanjamo to, jer, kao i naši preci, ono što sanjamo to ćemo i dosanjati“, naglasio je Raković.

Кompletan snimak sa promocije zbornika naučnih radova „Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima“ možete vidjeti OVDJE

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15716346
Imamo 134 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму