Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Krušedolska zvona okupila brojne izbjegle Srbe sa svojih ognjišta
El. pošta Štampa PDF
27.05.2023.god.
Krušedolska zvona okupila brojne izbjegle Srbe sa svojih ognjišta

Održan 17. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2023“

Kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori danas je održan 17. Krajiški crkveno-narodni Svesrpski sabor „Krušedolska zvona 2023“.

Sabor je počeo u 9.30 časova liturgijom i parastosom za sve poginule Srbe u 20. vijeku, koje je u crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice služio Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, nakon čega se održao prigodan kulturno-umjetnički program.

Krušedolska zvona su i ove godine, 17. put sa blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, okupila brojne Srbe izbjegle sa svojih ognjišta. Za sve Srbe stradale u ratovima od 1991. do 1995. godine, u manastiru Krušedol služena je arhijerejska liturgija i parastos.

„Puno je bilo pomjeranja srpskog naroda, od onog raspetoga Kosova, do Baranje i šire, ali se uvijek naslanjalo na ovu svetinju, gdje je ona sakupljala svoj srpski narod", kaže vladika Vasilije.

Parastos za sve poginule Srbe u 20. vijeku, u crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice služio je Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, skupu su prisustvovali Veljko Vukelić, predsjednik Organizacionog odbora, Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i veliki broj uvaženih zvanica

Danas kada su sve vrijednosti čovječanstva dovedene u pitanje, potrebno je jedinstvo i snaga da se suprostavimo svim atacima na sve što nam se dešava, kažu organizatori.

„Ovo je sabor jedinstva, a ne podijela, ovdje nema ni lijevih ni desnih, ovdje nema ni liberala ni patriota, ovdje smo prije svega kao Srbi i kao ljudi", kaže Veljko Vukelić, predsjednik Organizacionog odbora.

„Ovaj sabor je takođe ove godine od posebnog značaja imajući u vidu velike izazove i iskušenja pred kojima se nalazi Republika Srpska i Srbija, kada nam Srbiji otimaju južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, kada Srpskoj nameću rješenja koja nisu sa Ustavom“, kaže Mladen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Miloš Ković, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održao je tradicionalnu Krušedolsku besjedu

Tradicionalnu Krušedolsku besjedu održao je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, koji je, između ostalog, istakao da je Krajina paradigma, simbol i suština istorijske sudbine cijelog srpskog naroda.

Ković je ukazao da su Krajišnici, pravoslavni Srbi, bili narod drugog reda, koji su u feudalnoj Evropi svoju slobodu doslovno plaćali sopstvenom krvlju.

– Takva je sudbina Srba do današnjeg dana. I sada, kada imamo svoje države, ostajemo najzapadniji pravoslavni narod. Zato je prva na udaru bila Republika Srpska Krajina. Sljedeća je Republika Srpska. Drugim pravcem, sa Jadrana, neprijatelj je ušao u Crnu Goru, preko Albanije stigao je u Metohiju, na Kosovo i u Makedoniju. Iza nas su, međutim, ogromna evroazijska prostranstva. Mi smo „Krajina Evroazije” – rekao je Ković.

On je istakao da Srbi i danas žive u „krvavoj krajini”, na granici evroazijskog i evroatlantskog svijeta.

Navodeći da braća iz Crne Gore čuvaju „evroatlantsku Krajinu”, Ković je ukazao da oni sada, po Kosovu i Metohiji, zajedno sa Hrvatima i Amerikancima, marširaju pod NATO zastavama.

Krušedolska zvona su svesrpski sabor kojim se jača zajedništo, te čuva sećanje na zavičaj i bogatu srpsku istoriju. Ovim saborom potvrđuje se i prijateljstvo Republike Srpske i Srbije.

Na pozornici ispred manastira nastupile su izvorne ženske i muške pjevačke grupe i kulturno-umjetnička društva

Na pozornici ispred manastira nastupile su izvorne ženske i muške pjevačke grupe i kulturno-umjetnička društva izbjeglih i prognanih Srba koji žive u Srbiji, iz Republike Srpske i iz Zvečana na Kosovu i Metohiji.

Sabor je finansijski, tehnički i organizaciono podržalo Predstavništvo R. Srpske u Srbiji

Sabor je finansijski, tehnički i organizaciono podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Svesrpski sabor organizuje Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, zajedno sa Zavičajnim klubom „Slavonija" iz Inđije i Eparhijom sremskom.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3617
Broj pregleda članka : 15716078
Imamo 126 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen Fest
Opširnije...
 
25.09.2023.god.
Sutra u Nišu svečano zatvaranje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“
Opširnije...

Prethodni događaji

28.09.2023.god.
Ministar Кošarac u posjeti Predstavništvu Republike Srpske U Srbiji
Opširnije...
 
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму